SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 évesen már sztár volt, magyar apja azonban végzett az egész családdal - a kis Barsi Judit tragikus élete

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-07-10
Barsi Judit Éva 1978-ban született a napfényes és hírességektől nyüzsgő Los Angelesben, és sokáig úgy tűnt, hogy teljesen más életet élhet majd, mint a szülei. A távoli földrészen egy új élet kezdése, a családi traumák hátrahagyása már csak karnyújtásnyira volt a családtól. A kislány, aki több reklámfilmben, és később már komoly játékfilmekben is derűs személyiségével hívta fel magára a figyelmet, valójában otthon egy bántalmazási pokolban élt. Apja abban a házban lőtte főbe őt és az édesanyját is, amit az alig tíz éves kislány gázsijából vettek.
10 évesen már sztár volt, magyar apja azonban végzett az egész családdal - a kis Barsi Judit tragikus élete

Csillogás a kamerák előtt, a takarásban bántalmazás és gyermekgyilkosság

Barsi Judit tragikus élete egy alkoholista, bántalmazó apa mellett

Barsi József az 1956-os forradalom után menekült el Magyarországról, és előbb New York-ba, majd Kaliforniába költözött.

Nemcsak a magyar konfekciós öltönyét és hegyes orrú cipőjét vitte azonban magával a messzi kontinensre, hanem erős alkoholbetegségét és bántalmazó hajlamait is, melyeket az óceán fölötti szél sem tudott kifújni az elméjéből.

A New York-i években a férfi megnősült, és házasságából két gyermek is született, azonban az alkoholfüggőség miatt az első feleség kilépett a házasságból, és a gyermekeket is magával vitte.

József és Virovacz Mária egy bárban ismerkedett meg, ahol a nő pincérnőként dolgozott. Mindketten magyar kivándorlók voltak, és mindketten bántalmazó családi környezetből érkeztek a „népek olvasztótégelyébe”. Múltjuk hasonlósága hamar sorsközösségbe sodorta őket. A kívülről harmonikusnak tűnő kapcsolat kulisszái mögött azonban olyan ördögi gonoszság lapult meg, ami végül az egész család erőszakos halálához vezetett.

Barsi József amennyire szeretett inni, annyira nem szeretett dolgozni, így a kis család Mária pincérnői fizetéséből élt, nem túl nagystílű életmódot folytatva. Mária a traumatizált gyermekkorát kiskora óta álmodozással próbálta oldani, melyekben színésznői ambíciók, tündéri női karakterek szerepeltek.

Mária és József közös kislánya, Judit a sors bonyolult összjátéka folytán később valóban a Hollywood-i hírességek életét élhette, miközben végig árnyékként leselkedett rá édesapja kegyetlen irigysége és indulata.

Máriát elkápráztatták a helyi sztárok, és szerette volna lányában újra élni az álmait, a kis Juditot próbálta a színészpálya felé irányítani. Egy délutánon a jégpályán forgató filmes stáb valóban felfigyelt a bájos szőke kislányra, aki törékeny testalkatú volt, és vidáman, mosolygósan rótta a köröket a jégen.


Teljesült az anya álma

Juditot az édesanyja akkorra megtanította a szerinte tökéletes testtartásra és az érthető, jól vivő színészi hangra, és a jégpályát sem véletlenül látogatták olyan gyakran, hiszen ott mindig zajlottak forgatások. A stáb azért is látott nagy lehetőséget a kislányban, mert korához képest aprócska testalkatú volt, tehát olyan karaktereket tudott fegyelmezetten eljátszani, melyek nálánál fiatalabb gyermekeket jelenítettek meg. Judit szakmai alázata és kitartása sok pénzt hozott a stúdióknak, de egy ideig nem gondolkodtak el azon, hogy ezek a tulajdonságok milyen háttér tünetei.

Mária nagy álma beteljesült, Juditot felfedezte a filmipar, és egyre több produkcióba hívták. Az egyszerűbb reklámszerepek után a kislányt gyerekszínészi karrier várta, minden ajtó megnyílt előtte, szerepet kapott a Cápa bosszúja és az Alkonyzóna epizódjaiban is.

Kísérteties jelzése volt a sorsnak, hogy Judit az 1984-es Fatal Vision sorozatban egy olyan kislány szerepét kapta, akit a saját édesapja gyilkolt meg.


A férfi több százszor elmondta ismerőseinek, hogy meg fogja ölni a feleségét

Judit évente 3-4 filmben forgatott, és folyamatosan szerepelt reklámokban is. Mindenki boldog, pezsgő kislánynak látta, holott 1987-re már súlyos tüneteket okozott nála az állandó feszültség és félelem. Hormoninjekciókat kapott, hogy testi növekedése beérje a kortársaiét, tépkedte a macskája szőrét és a saját szempilláit, és többször szólt a stúdióban, hogy fél hazamenni, mert az apja mindig részeg.

„Tudom, hogy meg akarja ölni az anyámat” – mondta felnőtt barátainak, és az egyik forgatáson pánikrohamot is kapott, teljesen összetört, amitől az ügynöke nagyon megijedt.

Ebben az időben a Szerelemhajó című filmben a karácsonyi angyal szerepét játszotta, miközben otthon a játéksárkányát az apja összetépte, vagy azzal fenyegette meg, hogy ha hazajön a filmezésből, meg fogja ölni őt.

A rendőrség háromszor tartóztatta le a férfit ittas vezetés miatt, és mindháromszor elengedték némi dorgálással, nem firtatva a családi háttértörténetet. Mária egyszer próbálkozott fizikai erőszak miatti feljelentéssel, de a rendőrség nem látta a bántalmazás fizikai nyomait, így nem emeltek vádat a férfi ellen. Az eset még nagyobb veszélybe sodorta a nőt, aki a férfi számára eddigre veszélyforrásként jelent meg, olyasvalakiként, aki akár börtönbe is küldheti őt.

Tipikus bántalmazói viselkedés, hogy amikor az áldozat elkezdi a menekülés stratégiáját kidolgozni, és meghozza a döntését, akkor csap át a legdurvább és legelkeseredettebb fizikai erőszakba. 

Judit keresete és keresettsége két év alatt az egekbe szökött. Becslések szerint évente 100.000 dollárt keresett, ebből egy háromszobás házat vásároltak a Canoga Park negyedben, egy festői völgy szélén. Ám minél sikeresebb és gazdagabb lett a kislány, az apa annál kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé vált.

A férfi keményen ivott, és féltékenységből eredő agresszióját a nőre és lányára zúdította. Fenyegette is ijesztgette őket, a későbbi visszaemlékezésekből

kiderült, hogy az ismeretségi körben több százszor elmondta, hogy meg fogja ölni a feleségét. Egyik cimborája ellenvetéssel próbálkozott: „Ha megölöd az anyját, mi lesz a kicsivel?” A férfi így válaszolt: „Akkor őt is meg kell ölnöm”.

Az édesanya és a kislány is adott jelzéseket, segítséget kértek a külvilágtól. Judit ügynöke a hisztérikus rohamok miatt ragaszkodott ahhoz, hogy az akkor kilenc éves és 112 cm magas kislány pszichiáterhez kerüljön, az orvos pedig értesítette a családvédelmi szerveket. Mária félt elhagyni a férjét, és a számára biztonság látszatát keltő értékes házat, azonban titokban kibérelt egy kis lakást a stúdió mellett. Azt gondolta, hogy ha válási szándékát bejelenti, a férfi egész biztosan megöli majd, és ígéretéhez híven felgyújtja a holttestét, ugyanakkor a családvédőnek megígérte, hogy végigcsinálja a válási procedúrát. Mária időnként a bérelt lakásba menekült Judittal, ám ez a szökési lehetőség végül kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megmentse az életüket.


A tragédia napja

1988. július 27-én egy szomszéd lövéseket hallott a házból, és telefonált a 911-nek. A szomszéd épp elégszer hallotta a férfit fenyegetőzni ahhoz, hogy rögtön arra gondoljon: a férfi megölte Máriát.

A rendőrség arra ért ki, hogy a férfi a garázsban öngyilkos lett, Mária a folyosón feküdt holtan, Judit pedig az ágyában. Mindkettőjüket lelőtte az a férfi, akinek védeni és szeretni kellett volna őket, büszkének és hálásnak lenni azért, amilyen lehetőséget nyújtott a családja számára a sors. A két holttestet leöntötte benzinnel, és mielőtt öngyilkos lett, meggyújtotta őket. A gyilkosságot a jelek szerint július 25-én követte el, tehát két napig bezárkózott a holttestekkel, csak utána végzett magával.

Barsi Judit Amerika számára ma is Judith Barsi, amerikai színésznő, aki filmjeiben tovább él. A The Land Before Time-ban Judit egy vidám és élénk kis dinoszaurusz hangján szólal meg, aki a filmben gyakran "Yep, yep, yep” felkiáltással adott hangot életörömének. A kislány Los Angeles-i Forest Lawn Memorial Parkban található sírkövére ezt a feliratot vésték, ezzel adózva életigenlésének és küzdelmének. Utolsó filmjének címdalát, a Love Survives című dalt az ő emlékének ajánlották.

A gyilkos apát nem ebben a temetőben hantolták el, és hogy örök nyugalomra lelt-e, arra nincs garancia.
 


 


 

Indexkép: SCOTT ON TAPE - Your Pop Culture Tour Guide / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja