SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a boldog párkapcsolat titka egy új tanulmány szerint

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-23
A szakértők úgy vélik, az ún. Michelangelo-effektus a titok: az igazán boldog párok úgy érzik, a másik mellett jobb emberré válhatnak. 
Ez a boldog párkapcsolat titka egy új tanulmány szerint

"Láttam egy angyalt a márványban, és addig faragtam, míg ki nem szabadítottam”

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mi a boldog párkapcsolat titka, különféle válaszokat hallanánk, úgymint hűség, kommunikáció, szeretet, kompromisszumok, stb. 

A Personality and Social Psychology Bulletin című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány annak járt utána, hogy mi is a boldog párkapcsolat titka, a szakértők szerint pedig csak arra az egy dologra van szükség, hogy a párunk maximálisan támogasson minket abban, hogy önmagunk legjobb formájává váljunk – írja a freundin.de.

A vizsgálatban rész vevőknek azt kellett megválaszolniuk, hogy a kapcsolatukban a valódi vagy az ideális énjük érvényesül-e. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok, akik úgy érezték, hogy párjuk mellett az "ideális énjük" is kibontakozhat, azok sokkal boldogabbak. 

Michelangelo-effektus azt jelenti, hogy a felek a legjobbat hozzák ki a másikból. Egy történet szerint egyszer megkérdezték Michelangelótól, hogy hogyan alkotta meg az egyik meseszép szobrát és ő azt felelte: 

"Láttam egy angyalt a márványban, és addig faragtam, míg ki nem szabadítottam.”

Emiatt hívja a pszichológia Michelangelo-effektusnak azt a párkapcsolati hatásmechanizmust, amikor a két ember úgy csiszolja, formálja egymást, mint ahogy a reneszánsz mester tette ezt a műveivel. 

Aaron Ben-Ze'ev, a Haifai Egyetem professzora és a „Szerelem íve: Hogyan változik a romantikus életünk az idők során” című könyv szerzője úgy fogalmazott, hogy a partnerünk viselkedése segíthet nekünk abban, hogy teljesen önmagunk lehessünk, sőt, egyre jobbá válhassunk. 

Vagyis az igazán boldog párok úgy érzik, a másik mellett jobb emberré válhatnak. 

Párunk ideális énjének előcsalogatásában pedig fontos, hogy figyelmesek, kedvesek, türelmesek és elfogadóak legyünk, valamint hogy gyakran dicsérjük, motiváljuk és pozitívan erősítsük meg a másikat. 

Ha úgy érezzük, hogy a társunk ösztönöz bennünket arra, hogy fejlődjünk, hogy jobbak lehessünk, akkor mi is szívesebben vetjük bele magunkat a feladatokba, és egyre magabiztosabbak leszünk. 

Egy kapcsolatban akkor van jelen tehát a Michelangelo-effektus, ha kölcsönösen támogatjuk egymás vágyait, kívánságait, álmait. 

Indexkép: Tú Anh képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja