SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az 5 tulajdonság rád is jellemző lehet, ha nárcisztikus szülők mellett nőttél fel

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-04
Az ilyen szülők gyerekei a folyamatos meg nem felelés légkörében élnek, szüleik állandóan elutasítják őket. Bármit tesznek, az soha nem lehet elég jó, folyamatosan kritizálják őket. Önálló gondolataik, céljaik és döntéseik sem lehetnek. 
Akik ilyen közegben nőnek fel, azok még felnőttként is viselhetik ennek következményeit. Sokan folyton bocsánatot kérnek, nem tudnak teljesen megbízni senkiben, és nagyon vágynak arra, hogy szeressék őket.
Ez az 5 tulajdonság rád is jellemző lehet, ha nárcisztikus szülők mellett nőttél fel

Élet nárcisztikus szülők mellett

Ha valaki nárcisztikus szülők árnyékában nevelkedik, az nagyon megkeserítheti a mindennapjait és az egész életében nyomot hagyhat. De milyen is egy nárcisztikus szülő? 

Gyakran dühös, felsőbbrendűnek tartja magát és azt gondolja, a szeretetét nem érdemelheti ki akárki. Az ilyen szülő túlkontrollálja a gyerekét, vagyis befolyásolja, hogy kikkel találkozhat, milyen munkája, hobbija lehet. Az egész életével rendelkezni akar. Ráadásul a nárcisztikus szülő a gyerekére nem egy önálló emberként, hanem a birtokaként tekint. Ilyenkor általában hiányzik a feltétel nélküli szeretet is. A nárcisztikus szülő vágyik a népszerűségre, hírnévre, elismerésre - és az emberek csak addig fontosak neki, amíg hasznosak számára.
 

A nárcisztikus szülők gyerekei

Az ilyen szülők gyerekei a folyamatos meg nem felelés légkörében élnek. Bármit tesznek, az nem lehet elég jó a szüleiknek, akik folyamatosan kritizálják őket. 

Önálló gondolataik, céljaik és döntéseik sem lehetnek. 

Gyarmati Rita pszichológus azt mondja, az ilyen szülők a gyerekük helyett csak saját magukkal vannak elfoglalva: 

"A gyerek egy kiszolgáltatott lény. És ha az anyuka vagy az apuka nem azzal van elfoglalva, hogy a gyereknek a szükségleteit próbálja kielégíteni vagy válaszreakciót tudjon adni a szükségleteire, hanem azzal van elfoglalva, hogy nekem éppen rossz kedvem van, vagy jó, szépen áll a hajam, vagy karikás a szemem, vagy hogy mit gondolnak rólam a többiek... Ha állandóan önmaga körül forog, egocentrikus, az abszolút megakadályozza abban, hogy a gyerek igényeit kielégítse."
 

5 tulajdonság, ami a nárcisztikus szülők gyerekeire gyakran jellemző lehet
 

Állandó bocsánatkérés

Mivel gyerekkorban mindenért kritizálták, felnőttkorában a puszta létezése miatt is bűntudatot érezhet. Mindenért, mindenkitől bocsánatot kér, apróságok miatt is.
 

Nem mer nemet mondani

Mivel gyerekként azt tanulta meg, hogy mindig engedelmeskednie kell a szülőnek, így felnőttkorában is fél nemet mondani, nehogy valami baja legyen belőle.
 

Sokat foglalkozik azzal, hogy szeretik-e

Túlságosan vágyik mások szeretetére, és egyfolytában figyeli a külvilág reakcióit. Nagyon fél attól, hogy esetleg nem szeretik, hogy csalódnia kell. 
 

Azt hiszi, hogy elhagyják

Folyton attól retteg, hogy elhagyják, a legapróbb dolgokba is képes belelátni a legrosszabbat.
 

Nem tud teljesen megbízni az emberekben

Nehezen, vagy egyáltalán nem tud megbízni az emberekben, mivel a szülei hosszú időn keresztül bántották érzelmileg. 

 

Az egész életünket befolyásolhatja, hogy milyen gyerekkorunk volt, hogy hogy bántak velünk a szüleink. Sokáig talán észre sem vesszük, hogy a "hibáink", a visszatérő rossz döntéseink, a furcsa szokásaink mind gyerekkorunkban gyökerezhetnek.

Ha észreveszed magadon a jeleket, érdemes szakemberhez fordulnod, hogy együtt felderíthessétek a viselkedésed, szorongásaid okait - és ő segíthet a megoldásban is, hogy egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtté válhass, akinek már nem árnyékolják be az egész életét a gyermekkori sérelmei.

Indexkép: Jerzy Górecki képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja