SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Az anyósom pénzt kér azért, hogy vigyázzon az unokáira, pedig nyugdíjas"

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2024-05-29
Egy jó nagyi-unoka viszony felbecsülhetetlen. A mama elmeséli a régmúlt dolgait, játszik a gyerekkel, odafigyel rá, a kicsi pedig élvezi, hogy el van kényeztetve.
Időnként azonban hallani olyan esetekről, amikor a nagymama pénzért vállalja unokája felügyelését.
"Az anyósom pénzt kér azért, hogy vigyázzon az unokáira, pedig nyugdíjas"

Az idő pénz mindenkinek, de mennyire etikus ez?

Vegyünk egy egyszerű példát - a történet szereplőiről egy Facebook-csoportban olvastunk. 

Az anyós, aki egyébként már nyugdíjas, megfőz reggel, kimegy a kertbe gazolni, esetleg felhívja a barátnőit vagy találkozik velük - ilyen és ehhez hasonló programokkal telnek a napjai. A nyugdíja rendben van, se nem kevés, se nem sok, tud belőle áldozni azokra a dolgokra, amikre szeretne.

Majd megszületik az unoka, akit egyébként szeret, és el is megy rá vigyázni esetenként. Azonban rájön arra, hogy ezért ő akár plusz pénzt is kérhetne a családtól, hiszen egy komoly, felelősségteljes munkakört lát el, amiért másokat megfizetnek. Közli, hogy 10 ezer forintért felügyeli legközelebb az unokát a fia házban, és meglepődik azon, hogy a menye nem hajlandó fizetni.

Van nyugdíja és ideje is, kijön a pénzéből, nem szorul rá, mellette nem dolgozik, tehát minden adott ahhoz, hogy segítsen a fiának és a menyének esetenként. Az, hogy ezért pénzt kér, ilyen esetben nem biztos, hogy etikus.
 

Van olyan helyzet, amikor elfogadható

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elfogadható, hogy a mama pénzt kér azért, hogy vigyázzon az unokára. Melyek lehetnek ezek?

  • Ez a fő szakmája, például óvónő, dadus, babyszitter, és több gyerekre is vigyáz esetenként
  • Nem kap annyi nyugdíjat, hogy jól megéljen belőle, és így kér segítséget a gyerekétől
  • Azzal, hogy vigyáz a gyerekre, kiesik a munkából, ezáltal kevesebb bevételre tesz szert (pl. takarítónőként dolgozik vállalkozóként)

Ilyen esetekben érthető a fizetés, de a legtöbb nagymama nem kér pénzt azért, hogy vigyázzon az unokáira. Sokan inkább úgy szervezik az életüket, hogy minél többet lehessenek velük, hogy minden kérésüket teljesítsék és hogy maradandó emlékeket szerezzenek nekik, természetesen ingyen.

Ti mit gondoltok, belefér az, ha a mama pénzt kér mindezért?

Indexkép: Ekaterina Shakharova képe az Unplash.com oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja