SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erőszak a családban

Németh Ági [cikkei] - 2004-04-04
A családon belüli erőszak nem magánügy!
A családon belüli erőszak elleni törvénytervezet szerint három-tíz napra kitilthatják otthonából azt, aki bántalmazza a családját. A jogvédők keveslik az eltiltást, szerintük a törvényjavaslaton látszik, hogy "a pénzügyminisztérium diktálta a háttérből".
/Origo/

Erőszak a családban

Egyre gyakoribb hazánkban is a családon belüli erőszak. A nők, a családanyák tehetetlenek a brutális, erőszakoskodó, verekedő férjekkel szemben, akik még saját gyermekiket sem kímélik az erőszakos zaklatástól.

 

Az elmúlt húsz évben már igyekeztek megfékezni ezeket a tragikus eseményeket. Az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió közösen dolgozott ki jogszabályokat, a kiszolgáltatott családtagok biztonságának érdekében. Ezek a nemzetközi jogszabályok Európa számos országában már életbe léptek.

 

Büntetendővé nyilvánították a családon belüli erőszakot, a zaklatást. Törvénybe iktatták a távolságtartási rendelkezést. A rendőröket kiképezték a helyzet kezelésére, hogy helyesen tudjanak dönteni a beavatkozáskor.

 

Nálunk is végre elfogadta az országgyűlés a családon belüli erőszak törvénytervezetének javaslatát. Az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy alkossa meg a megfelelő jogszabályokat, hogy a hatóságok kellően felléphessenek, ha felmerül az erőszak gyanúja a családokban.

 

Törvénytervezet utolsó módosítása 2004. 03. 23.-án volt. A tervezet szerint a kitiltási határozat alapján, 3-10 napra tilthatják ki a családi otthonból azt, aki bántalmazza a családját, zaklatja saját gyermekét. Az Igazságügyi Államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy nőhet a kitiltási határozat időtartama.

 

A tervezet szerint ugyan ki lehet tiltani a családi fészekből a részegeskedő, arrogáns, gyermekét zaklató apát, vagy élettársat, de ez nem megoldás. Ez időre biztosítanának részére átmeneti szállást, ami növelné csak a hajléktalanok számát, mert ezeknek a szállásoknak a befogadóképessége is korlátozott.

 

A nők ez idő alatt képtelenek az életüket olyan mederbe terelni, ahol meg tudják teremteni maguknak és gyermekeiknek a biztonságot, és véget tudjanak vetni az őket ért agresszivitásnak, megaláztatásnak, és ne legyenek érzelmi zsarolásoknak kitéve.

 

Ezeknek a férfiaknak mindenképpen felelniük kell a tetteikért, viselniük kell a következményeket. Nem lehet büntetlenül hagyni, hogy a gyermekek szeme láttára bántalmazzák édesanyjukat, vagy magát a gyermeket.

 

Tavaly decemberben létrehozták az Esélyegyenlőségi Kormány Hivatal /EK/ által támogatott Krízis Központot. Itt minden fenyegetett, vagy már bántalmazott nő információt vagy támogatást kaphat. A cím titkos, csak a telefonszám nyilvános, ezzel szeretnék megőrizni a cím anonimitását, hogy ne legyenek a bántalmazottak kitéve a férjek atrocitásainak.

Ez idáig csak a Budapesti rászorultakon tudnak személyesen segíteni, csak őket tudják elhelyezni. Az EK szorosan együttműködik a Nők Nőkért Együtt az Erőszak Ellen /NaNe/ egyesülettel.

 

Ha a központ működése beválik, országos szintre emelik. Biztonságos menedékhelyeket akarnak létrehozni azok számára, akiket bántalmaztak, hogy így próbálják megóvni őket a további atrocitástól A családon belüli erőszak kezelése teljes társadalmi összefogást igényel. A megfélemlített nők nem képesek egyedül szembeszállni az agresszív férjekkel vagy élettársakkal.

 

Ez nem konzervatív, vagy liberális gondolkodás kérdése, mindenképpen tenni kell ellene. Ez már nem magánügy!

 

 

Segítséget nyújtó telefonszámok:

 

Krízis Alapítvány: 06 80 204-387

Na Ne :                  06 80 505-101

Habeas Corpus Munkacsoport: 06 1 202-1948

Jogsegély szolgálat: 06 309 956-666

 

Ne szégyelljünk a telefonért nyúlni, legyen bátorságunk és kérjünk tanácsot, segítséget, és ha kell, kérjünk rendőri intézkedést!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja