SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Válás hatása a gyermek párkapcsolataira

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-02
A válás nehéz és bonyolult időszakban kiemelt szerepet kap a gyermekek védelme. Életünk, fejlődésünk egyik legfontosabb eleme a napi rutin, a biztos háttér, mely a válás során eltűnik, vagy teljesen átalakul.
Válás hatása a gyermek párkapcsolataira

A gyermekek fejlődéséhez nem csak a biztos háttér, de a megszokott napi rutin is szükséges. A rutin és a biztos dolgok segítik őket abban, hogy nyugodt körülmények között, megfelelően neveldókedhessenek. A válás sajnos instabil környezetet teremt, és hatalmas változást jelent életükben. Egyes esetekben ez a bizonytalanság a gyermek félénkségéhez vezethet, de olykor depresszió is kialakulhat, a gyermek természetétől függően. Természetes reakciói az új helyzetre szélsőségesek lehetnek.

A rutin és a biztonság fontossága

Az életben rengeteg olyan helyzet adódhat, amikor egy gyermek bizonytalan, új helyzetbe kerül. Anyagi hátrány miatti költözés, iskolaváltás és egyéb helyzetek kevésbé érintik meg a gyermeket, hiszen szülei mindig biztos háttéként foglalnak helyet életében, s bár reakciói hevesek lehetnek, egy idő után rájön, hogy az új helyzetnek is megvan az előnye. A válás során azonban nem egyetlen dolog változik.

Nem egyszer a szülők szétválását költözés, a napirend átalakulása követi. Az egyedülálló szülő kénytelen több munkát vállalni, s így kevesebb ideje jut gyermekére, néhány dologról pedig le kell mondani. Ráadásul a legfontosabb, legbiztosabb dolog, a szülői kapcsolat is eltűnik a gyermek életéből. Nem védhetjük meg ettől a tragédiától, de az új szokások kialakításával, rengeteg szeretettel és beszélgetéssel könnyíthetünk életén. A beszélgetés azért is kiemelten fontos, mert ennek hiányában a gyermek magába fordulhat, s akár depresszióssá válhat.

A döntés a felnőtteké

Gondoljuk át, milyen változások zajlanak le egy gyermek életében. Sorsuk alakítására számtalan döntési kell meghozni -milyen iskolába, vagy tanfolyamra járjon, hogyan nevelkedjen-, s ezeket a döntéseket a felnőttek hozzák meg. Mind közül a legnagyobb, és az ő sorsát leginkább befolyásoló döntés a válás. Ha a gyermek ki tudná fejezni gondolatait, valószínűleg megkérdezné szüleitől, miért voltak ilyen felelőtlenek, s egyáltalán, hogyan lehetséges, hogy egyszer csak külön válnak útjaik?



De a gyermekek nem értik a felnőttek bonyolult (vagy inkább túlbonyolított) gondolkodásmódját, csupán a veszteséget, a rossz dolgokat látják meg. Nem értik miért nem volt minden jó úgy, ahogyan volt, s hogyan szűnhet meg a szeretet. Szüleik azonban még így is mintaként állnak előttük, s ez hatással lesz későbbi sorsukra is.

Párkapcsolataikban követhetik szüleik mintáját, vagy éppen felismerve annak rossz mivoltát, éppen ellenkezőleg viselkedhetnek. Előfordulhat, hogy nem lesznek képesek megbízni partnerükben, vagy éppen túlzottan is ragaszkodnak hozzá. Tehát a válás nem csak egyszeri negatív élmény, de egy életre szóló nyomot hagy a gyermek lelkében.

A szülői minta

A gyermek elsősorban a szülő mintáját követi. Bár rendelkezik saját egyéniséggel, kétségtelenül hasonlít szüleire. Hozzáállásában, nézeteiben könnyen észrevehetjük anyja, vagy apja tulajdonságait. Fontos, hogy a válás során a szülők odafigyeljenek gyermekükre. Ha úgy gondolják ő nem részese a válásnak, s nem kell mindent tudnia, azzal felnőttkorát nehezítik meg.

Ha nem érti meg a válás mibenlétét, az okokat, lehet, hogy később gondja lesz a kapcsolatok kialakításával, vagy éppen felelőtlen lesz ezen a téren. Persze sok felnőtt ember, aki csonka családban nőtt fel, most mintaházasságban él. Ez azonban csakis a szülők megfelelő hozzáállásának köszönhető. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek magát okolja, vagy azt higgye, minden kapcsolat félbe szakad.

Természetesen nem csak az elvált szülők gyermekei kerülhetnek hasonló csapdába. A rossz házasságban élő családok legifjabb tagjai is elkövetketik szüleik hibáit. A hagsúly azon van, hogy a szülő mit tesz meg gyermeke megfelelő, kiegyensúlyozott életének kialakításáért.

Kép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja