SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az otthoni és a munkahelyi teendők közötti egyensúly

Családinet [cikkei] - 2004-05-13
A dolgozó családanyák számára nagy kihívást jelent összehangolni az elvégzendő feladatokat a családban és a munkahelyen. Egy előre megtervezett stratégiát kell felállítani ahhoz, hogy hosszú távon sikerüljön minden elvárt és szükséges munkát úgy elvégezni, hogy a saját életére is jusson egy kis ideje a dolgozó anyának. Ennek érdekében néhány könnyen megvalósítható megoldást, ötletet javasolunk ebben a cikkben
Az otthoni és a munkahelyi teendők közötti egyensúly

  Figyeljünk magunkra (is).
  Egy odaadóan gondoskodó anya mindig családja tagjait helyezi előtérbe, amikor teendői elvégzéséhez felállít egy fontossági sorrendet. A legkisebb gyerekkel kezdve az apáig bezárólag elkészül a képzeletbeli lista, és erről valahogy lemarad az anya személye. "Majd ha végeztem, foglalkozom a magam dolgával." - vigasztalják magukat sokan. Azután eltelik a nap és semmi sem lesz belőle.

  Fontos, hogy adjunk magunknak is egy kis helyet azon a bizonyos listán! Legyen egy kis idő, amikor saját magunkkal tudunk foglalkozni. Egy-két konkrét dolgot határozzunk meg, amit magunk szeretnénk tenni, magunknak. Győzzük meg családtagjainkat, hogy ez a kis idő ahhoz szükséges, hogy feltöltődjünk az elkövetkező (folyamatos) feladatokhoz. Egy kis (öncélú) séta, kertészkedés, olvasás, zenehallgatás, TV nézés, egy forró fürdő, stb. mind segíthet ebben. Ha csak egy mód nyílik rá, ne röstelljünk egy rövid délutáni szunyókálást a hétvégéken megtenni. Akár félórányi pihenés is csodákra képes lelkünk és nyugalmunk ápolásában.
  Fordítsunk nagyobb figyelmet magunkra a nehéz napokat megelőző u.n. PMS, menstruáció előtti tünetek kezelésére. Ez különösen érinti az állandó stresszben, komoly, munkahelyi felelőségben élőket. Ha lehetséges aludjunk egy kicsit többet a megszokottnál és kérjük partnerünk támogatását.

  Legyen humorunk!
  Az egyik legjobb megoldás leereszteni a felgyülemlett gőzt, ha vidámsággal, tréfálkozással lazítunk. Próbáljuk meg a vidámabb oldaláról észrevenni, vizsgálni a dolgokat. Nevessünk, viccelődjünk sokat. Vidám hangulatunkat látva mind a családi, mind a munkahelyi környezetünk megváltozhat, és hasonló jókedvre derül. Bár nem lesz ettől kevesebb a dolgunk, de könnyebben lehet azokat elvégezni.

  Kapcsolatok ápolása
  Ha más semmiben sem leljük örömünket, mindenképpen találjunk társakat, akikkel megbeszélhetjük a problémáinkat. Ha legkedvesebb barátaink éppen elérhetetlenek, akkor például az interneten bekapcsolódhatunk különböző fórumokba, e-mailezhetünk hasonló helyzetű sorstársaknak, vajon ők hogyan élik meg helyzetüket? Jó arról tudni, ha vannak rajtunk kívül sokan, akik megoldják a nehézségeiket. Remek alkalom arra is, hogy félretegyük frusztráltságunkat és vidámabb körülmények között vitassuk meg gondjainkat.

  Tartsunk kisebb szüneteket
  A munkahelyen törvény szabályozza a munkavégzés idejét. Ez nem csak a munkakezdésre és végzésre vonatkozik, hanem a köztes szünetekre is. A hivatalosan járó ebédidőt mindenképpen pihenéssel is töltsük. Ne próbáljunk meg azzal időt nyerni az otthoni "második műszak" számára, hogy folyamatosan, nagy aktivitással, feszültségekkel végigdolgozzuk a napot. Álljunk fel a munkánk mellől, ha az monoton és passzív, akkor mozogjunk, nyújtózzunk, tornázzunk egy kicsit, beszélgessünk, együnk, igyunk valamit. Otthoni tevékenységeinkre ugyanúgy alkalmazható a kisebb szünetek betartása.

  Vegyünk igénybe segítséget
  Az állandó és időszakos otthoni munkáinkhoz számos segítőtársat "alkalmazhatunk". Feltétlenül próbáljuk a rutinszerű feladatok sorába bevonni családtagjainkat (elfoglaltságaik, napirendjük függvényében persze). Ha semmiképpen sem tud senki ebből a körből segíteni, akkor érdemes megkérdezni a szomszédságban lakó bakfisodó lányokat, nem dolgozó anyukákat is. Alkalmi gyermekfelügyelet, könnyű kertészkedést, bevásárlási segítséget biztos sokan szívesen felvállalnának. Diákkorú gyerekek esetében egy kis zsebpénz-szerzési lehetőség is lehet a könnyű segítségnyújtás. A nagyobb volumenű, alkalmi munkákhoz pedig hívjunk professzionális segítőket (nagytakarítás, kertészet, stb.) .

 És végezetül egy hasznos ötlet az egyik legtöbb időt igénylő feladatra, az állandó mosásra. Az egy-két naponkénti időszakosság helyett térjünk rá a heti egyszeri mosásra. A leginkább alkalmas időpontnak a péntek koraeste mutatkozik ehhez, mikor már a gyerekek lefeküdtek, egy kicsit lecsendesedtek a dolgok körülöttünk, és másnap reggel sem kell munkába indulni. Ekkor feltölthetjük akár többször is a mosógépet és jut idő a ruhák kiteregetésére a régebben megszáradtak szortírozására, hajtogatására, kivasalására is. A hétvégén pedig feltétlenül adjunk időt a szórakozásnak, kikapcsolódásnak és véletlenül se dolgozzuk végig a pihenőnapokat! Gyűjtsünk erőt, töltődjünk fel kellő energiával, hiszen hétfőn minden kezdődik elölről.

 

www.harmonet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja