SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyaotthonok

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-09
Évente több ezren döntenek az abortusz mellett-sokan közülük a lehetőség hiánya miatt nem vállalhatnak gyermeket.
Anyaotthonok

A várandós tinédzserek többsége inkább az abortusz mellett dönt, mert sokszor a szülők nem tudnak- vagy nem akarnak segítséget nyújtani a gyermeknevelésben. A biológiailag és mentálisan is felnőtt nők között is akad olyan, aki egyedülállóként, vagy rossz szociális helyzete miatt nem vállalhat gyermeket.

Ma már több anyaotthon is várja azokat a szülőket és várandós nőket, akik anyagi-, vagy szociális helyzetük miatt egyébként nem tudnák normális körülmények között felnevelni gyermeküket. Először Budapesten létesítettek egy átmeneti szállást édesanyák részére, akiknek többsége bántalmazás miatt menekült ide. Kezdetben kételkedtek az intézmény működésében, nem hitték, hogy lesz rá igény. Később azonban az egyre több ideérkező édesanya megcáfolta ezt az állítást, s az intézmény kinőtte akkori épületét.

A nagy igény miatt egyre több hasonló otthon, illetve a hátrányos helyzetű szülőket támogató alapítvány jött létre. Céljuk nem csupán a szállás biztosítása, hanem az édesanyák életminőségének javítása, talpra állítása. Segítséget nyújtanak a tanulásban, a családdal való jó kapcsolat kialakításában, a szükséges támogatások és papírok megszerzésében. Sokszor az alacsony iskolai végzettség, és az albérletek drágasága miatt a szülők nem találnak munkát, illetve lakhatási lehetőséget, így egyik otthonból a másikba kerülnek.

Mivel az otthonok többségében csak fél évet tölthetnek el az itt lakók, s ezt követően maximum negyed évet maradhatnak még, a jelentkezők várólistára kerülnek. Igaz, hogy egyre több hasonló intézményt létesítenek, mégis, sok anya csak nehezen jut el idáig- ha egyáltalán tud a lehetőségről. Az Interneten szerencsére egyre több város honlapján olvashatunk olyan ruha- és pénzgyűjtési akciókról, melyekkel az anyaotthonokat támogatják.

Újabban a LEA (Leány, Anya, Gyerek) Alapítványról is hallhattunk. Az ő céljuk nem csupán az édesanyák munkaerő piaci- és szociális helyzetének javítása, hanem az abortusz megelőzése, a leányanyák támogatása és felkészítése a gyermekvállalásra.

Anyaotthonok listája férőhelyekkel:

http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=2001-szoc-info_22

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja