SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogamzásgátlásról

Nováky Rita [cikkei] - 2004-04-07
A fogamzásgátlási módszer akkor jó, ha megbízható, tehát ha használatával a nem kívánt terhesség minél kevesebbszer következik be. Az anyára és a későbbiekben születendő gyermekre nincsen károsító hatása. Legyen egyszerű a használata, ne legyen illúzióromboló. Fontos szempont, hogy ha használata mellett mégis bekövetkezik a terhesség, ez a születendő gyermeket ne károsítsa. Tartós használat esetén az anya szervezetét se károsítsa, késői következményei ne legyenek.
A fogamzásgátlásról

Hormonális készítmények

A tüszőérést akadályozzák meg, általában a menstruációs ciklust fenntartó hormonok arányát, mennyiségét változtatják meg, ezzel gátolják meg az ovulációt (tüszőérést). Ha nincsen megérett tüsző, akkor nincsen megtermékenyülésre képes kiszabadult petesejt, nem jöhet létre terhesség. A hormonok hiányában a méhnyálkahártya is vékonyabb, nem képes a petesejt befogadására.

Előnyös és hátrányos mellékhatásukról csak röviden írok, mert a fogamzásgátlás kérdéseit és lehetőségeit a nőgyógyász orvossal kell megbeszélni. Előnyei lehetnek, hogy csökken a menstruációs vérzés mennyisége, a ciklust megelőző feszültség, az enyhe depresszió - premenstruációs szindróma - ritkábban fordul elő, a fájdalmas menstruáció szinte teljesen megszűnik. Hátrányai között a mellfeszülés, émelygés, rossz közérzet szerepel, ritkán kisebb mértékű súlygyarapodásról is beszámolnak, azonban a készítmények rendszeres használata után néhány ciklussal ezek a tünetek csökkennek, vagy teljesen meg is szűnnek. Ritkán pecsételő vérzések jelentkeznek, ilyen esetben a nőgyógyászt fel kell keresni.

A hormonkészítményeket tartalmazó, fogamzásgátló tabletták felírását kivizsgálás előzi meg, mely a laborértékeken kívül a családban előfordult és előzetes betegségek kikérdezését is jelenti. A kórelőzményben szereplő trombózis, szív-, vese-, májbetegségek, néhány szemészeti elváltozás, hormonális rendellenességek, ismeretlen eredetű vérzészavarok esetében a fogamzásgátlás más lehetőségei merülhetnek fel.


Sürgősségi fogamzásgátlás

Azoknak a pároknak a módszere, akik nem rendszeresen, hanem alkalomszerűen élnek nem életet. Az aktus után legfeljebb 72 órával kell bevenni a gyógyszert, majd 12 óra elteltével újabb adagot szükséges bevenni, a gyógyszer fajtájától függően. Erre csak havonta egyszer van lehetőség. Sürgősségi fogamzásgátlási rendelőkben, erre kijelölt kórházi osztályokon nőgyógyász írhatja fel. Alkalmazása során ritkán átmeneti vérzészavarok lehetnek.
 

Szoptatás és a hormonális fogamzásgátlás

A szoptatás alatt fennálló hormonviszonyok általában megakadályozzák a tüszőérést, azonban előfordul, hogy a szoptató kismama rendszeresen menstruál, vagy nem menstruál ugyan, de a nem kívánt terhességet szeretné megelőzni. Ebben az időszakban a fogamzásgátlást olyan tablettákkal oldhatják meg, mely a tejelválasztást nem befolyásolja, de az alkalmazott hormonok miatt a méhnyanyák megváltozik, a spermiumok számára nehezebben lesz átjárható, a méhnyálkahártya átalakulása miatt a terhesség nehezebben jön létre. A szülész-nőgyógyász írhatja fel a készítményeket.


Tartós hatású fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás palettáját színesítik a hatásukat több hónapig, esetleg több évig megtartó hormonális készítmények, melyek injekcióval juttathatók a szervezetbe, vagy egy gyógyszertartalmú kapszulával a bőr alá ültetik be, a hatóanyag onnan egyenletesen szívódik fel. Legnagyobb előnye, hogy alkalmazóját a napi tablettaszedéstől felmenti, az alacsony hormonmennyiség miatt szélesebb körben használhatják. Nőgyógyász szakorvos írja fel és az orvossal az ellenőrzés és kapcsolattartás is nagyon fontos az alkalmazás ideje alatt.
 

Fogamzásgátlás és dohányzás

A fogamzásgátló hormonális tablettákat szedő nők körében a mellékhatások előfordulásának gyakorisága és súlyos kimenetele az erős dohányos nők körében megemelkedik, és ez magasabb életkorban még magasabb lehet. A fogamzásgátló tabletta felírásakor jó, ha megemlítjük a dohányzási szokásainkat is.
 

Méhen belüli eszközök

A méhen belüli eszközök - hétköznapi elnevezéssel: spirálok - fogamzásgátlási hatásfoka nem éri el a hormonkészítményekét. Általában azok a nők használják, akik valamilyen okból nem szedhetnek, vagy nem akarnak tablettát szedni.

Igen változatos anyagokból készülnek, különböző bevonatokkal, pl. réz, arany, ezüst, és a méh nyálkahártyáját zavarják a megtermékenyült pete befogadását nehezítve meg. Forgalomban vannak olyan méhen belüli eszközök is, melyek minimális mennyiségű, folyamatos hormonkiáramlást biztosítanak, mely az eszköz hatásfokát emelheti.

Elsősorban már szülésen átesett nőknek ajánlják. Felhelyezésére a menstruáció utolsó napjaiban kerülhet sor, mert akkor elég tágulékony a nyakcsatorna, de a művi vagy spontán vetélés befejezése után, illetve a szülést követően is lehetséges.

Fennálló kismedencei gyulladás vagy annak kiújulási veszélye esetén, és myomás méh esetén nem alkalmazható.

Előnye a jó hatásfok és az, hogy hosszú ideig nem igényel cserét, csak rendszeres orvosi ellenőrzést. Hátránya a lehetséges mellékhatások: a ritkán előforduló vérzési rendellenességek, felhelyezése utáni alhasi fájdalmak, görcsök és a kismedencei gyulladások.

Nőgyógyász-szakorvos helyezi fel, előzetes vizsgálat után (hüvelyváladék vizsgálat, méhnyak rákszűrése).
 

Hüvelyi pesszárium

Általában gumiból, speciális műanyagból készült, rugalmas szélű eszköz. Optimális méretét a nőgyógyász állapítja meg, és ő segít a felhelyezésének megtanulásában is. Saját magának minden nő fel tudja helyezni, mely a domború felszínével a méhszájat befedi és hátul a méhszáj mögötti redőben beakadva stabilan eltakarja a méhnyak külső nyílását. Spermaölő (spermicid) kenőccsel kombinálva hatásfoka növelhető. A közösülés előtt fél órával kell felhelyezni, és utána 4-6 óráig a hüvelyben kell hagyni.

Előnye az alkalomszerű használat, aki nem rendszeresen él nemi életet, annak lehet ez a módszer jó megoldás. Hátránya a nem túl biztos hatásfok.
 

Gumióvszer

A péniszre felhelyezhető vékony műanyag eszköz. Hatásfoka helyes alkalmazás esetén elfogadható. Mindenki számára hozzáférhető, nem kell hozzá orvosi vagy egyéb szaksegítség. Alkalmi kapcsolatoknál javasolható.

Előnye az, hogy a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt. Hátránya esetleg az illúzióromboló hatás a nem összeszokott pároknál.

Ha az óvszer lecsúszik vagy elszakad az aktus közben, esemény utáni tablettával lehet a védekezést kiegészíteni.
 

Spermaölő (spermicid) anyagok

Fogamzásgátló hatásukat kémiai módon, a spermiumok mozgását, enzimjeit károsítva fejtik ki. Önállóan hab vagy krém formájában alkalmazva hatásfokuk nem kielégítő, a teherbeesés esélye elég nagy. Általában egyéb módszerekkel együtt használják. Előfordulhatnak allergiás reakciók a szerrel kapcsolatban.


Megszakított közösülés

Összeszokott párok módszere. A közösüléskor a péniszt eltávolítják a hüvelyből, az ondó nem kerül a hüvelyboltozatba vagy a méhszájba. A naptármódszerrel kiegészítve az egyébként nem túl jó hatásfoka valamennyivel növelhető. Nem biztonságos módszer.
 

Naptár módszer

A módszer alkalmazásához a nőnek ismernie kell ciklusának ritmusát, a tüszőrepedésének hozzávetőleges időpontját. Ehhez a termékeny ciklusszak előtt illetve után 2-3 napig a pároknak tartózkodniuk kell a nemi élettől. A teherbeesés esélye így kisebb lesz. A termékeny ciklusnapok idejének kiszámolásához segítséget adhat az ébredési hőmérséklet megfigyelése. Tüszőrepedés után 1-2 nappal a testhőmérséklet megemelkedik néhány tizeddel, a méhnyaknyák mennyisége megnő, nyújthatósága nagyobbá válik, melyet a nő saját magának is ellenőrizni tud. Segítség lehet még a patikákban kapható ovulációs mikroszkóp, mely a méhnyaknyák száradás utáni rajzolatából megmutatja a termékeny időszakot. Előnye az eszköz nélküliség, az egyszerű alkalmazhatóság, hátránya az, hogy néha stressz hatására illetve egyéb okokból korábban és későbben is bekövetkezhet egy váratlan tüszőrepedés, a kiszámított termékenységi időszakon kívül.
 

Művi meddővé tétel

Műtéti úton a petevezetők átjárhatóságát szüntetik meg, a petevezetők átvágásával, illetve csat felhelyezésével. Családtervezési szempontokból a vonatkozó jogszabály alapján lehet kérelmet benyújtani azoknak, akik betöltötték a 35. életévüket vagy legalább 3 vér szerinti gyermekük van. A kérelem benyújtása és a műtét elvégzése között legalább három hónapnak kell eltelnie, mindkét házastársnak (élettársnak) kell kérelmeznie illetve felvilágosítást kapnia a műtét módszerétől függően a véglegességéről, esetleges szövődményeiről. A műtét térítésköteles.
 

Férfiak fogamzásgátlása

Gyógyszeres (hormonális) módszerek nem kívánt mellékhatásaik miatt nincsenek. Műtéti megoldás lehet az ondóvezetés lekötése, átvágása. A műtétnek a kis metszésen kívül általában kevés a mellékhatása, pszichésen azonban megterhelő lehet. Magyarországon jogszabályok rendelkeznek elvégzéséről, ugyanúgy, mint a művi meddővé tételről.

Fotó: GabiSanda/pixabay

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja