SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A női meddőség anatómiai okai III. - Endometriózis, ismeretlen eredetű meddőség

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2010-12-07
A női meddőség anatómiai okait feltáró sorozat utolsó részében az endometriózis és az ismeretlen eredetű meddőség témáit vizsgáljuk.
A női meddőség anatómiai okai III. - Endometriózis, ismeretlen eredetű meddőség

Endometriózis
Az endometriózis egy döntően a reproduktív korban lévő nőket érintő, sajnos számos szempontból mind a mai napig nem teljesen tisztázott természetű, igen gyakori kórkép, illetve a női meddőség egyik leggyakoribb oka: a meddő nők kb. 25-50%-ánál a meddőséget endometriózis okozza. A nők kb. 6-7%-ánál jelentkezik e betegség, és e nők kb. 30-40%-a meddő.
Endometriózisnak nevezzük azt a kórképet, mely során a méhnyálkahártya a szervezetben nemcsak a méh üregében, hanem egyéb területeken, például a petevezeték, a petefészkek, a belek felszínén, a hashártyán, a húgyhólyag és a végbél felszínén helyezkedik el. Egy rosszindulatú daganat tulajdonságaival rendelkező ciszta (jóindulati elváltozás), de nem rák. Igen alattomos betegségről van szó, mely csökkenti a beágyazódás esélyét, rontja a petesejt minőségét, pusztítja a petefészek állományát.

Lényegében a következőről van szó: menstruáció során a méhből a méhnyálkahártya a hüvelyen keresztül távozik, tehát a méh belső fala leválik és vérzés formájában hüvelyen keresztül távozik. Régen úgy hittük, hogy ez csak egy irányba, azaz a hüvely felé mehet végbe, ma már tudjuk, hogy a petevezetőn keresztül a hasüregbe is kerül a menstruációs vérből. Egészséges nőknél a hasüregbe került vér a következő menzeszig felszívódik. A beteg páciensnél azonban a vér ott marad, s minden egyes menstruáció alkalmával újabb és újabb réteg rakódik rá a has falára tapadt nyálkahártyára, melyre menzeszkor hormonálisan szintúgy hat az FSH és LH hormon - vagyis az illető hölgy egyszerre két helyen is menstruál. A problémát az jelenti, hogy ennek a vérnek nincs megfelelő útja a távozáshoz, mint normális esetben. Az először apró pötty-méretűből így lesz idővel lencsényi, babszemnyi, majd végül egy öklömnyi csokoládé-ciszta. A teherbeesés esélyét nemcsak maga a ciszta rontja, hanem az, ha az endometriózis például elzárja a petevezetőket, vagy olyan káros, gyulladásos anyagokat termel, mely negatívan hat a terhesség létrejöttére.

meddoseg

Forrás: Alexander Tsiaras: Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig c. album

Ma korunk pestiseként is emlegetik ezt az alattomos betegséget, rettenetesen pusztít, nagyon gyakori, felderítése pedig egyértelműen csak laparoszkópiával lehetséges. Egyes nők teljesen tünetmentesek lehetnek, de előfordul (s talán az egyetlen ráutaló tünet lehet), hogy némelyek a menstruáció idején olyan heves fájdalmat éreznek, hogy az még napi feladataik elvégzésében is meggátolják. Az alhasi görcsök mellett jelentkezhet derékfájás, de az is endometriózisra utalhat, ha a beteg ciklus közepén a petefészek körül erős fájdalmat érez pár napig, a menstruáció pedig rendkívül erős, gyakran véralvadékokkal tarkított. De lehetnek különleges tünetei is, például hátba, derékba, combba sugárzó fájdalom vagy szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom, de akár véres vizelet és széklet is utalhat erre a betegségre. Mindmáig az egyik legbonyolultabb, és leghomályosabb nőgyógyászati megbetegedés, hiszen kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott.

Ismeretlen okú meddőség
A meddő esetek kb. 15%-a mindkét fél alapos kivizsgálását követően is ismeretlen eredetű marad: egyiküknél sem találunk hormonzavart, anatómiai rendellenességet, vagy a módszertan, az orvostudomány jelenleg - még - nem ismeri az okokat.
Ezen esetekben a terápiás terv felállítása a legfontosabb, amely a nő életkorán, a meddőség fennállásának időtartamán és a kivizsgálás során tapasztaltakon alapul. A vizsgálatok először az alapvizsgálatokat követően például immunológiai irányba indulnak el, hogy van-e beágyazódási vagy megtermékenyülési probléma. A terápiás lehetőségek közé tartozik a petefészek stimuláció, az intrauterin inszemináció, valamint az in vitro fertilizáció (lombikbébi program).

A meddőségnek egyszerre több oka is lehet, illetve sok esetben egy párnál mindkét félnél van probléma: pl. a férfinak nem megfelelő a spermaképe, a nő pedig a munkahelyén tartósan fokozott stressznek van kitéve, emellett myomája van, és magas prolaktinszintje.
A prolaktint az agyalapi mirigy, vagyis a hipofízis termeli, a nemi hormonokkal együtt részt vesz az anyagcserében és a növekedésben, de kihat a szaporodásra is. Ha tartósan fennáll a magas prolaktin szint (hyperprolactinaemia), elősegítheti a polycystás ovaryumok kialakulását).


A meddőségi okok részletes taglalását követően kijelenthetjük, hogy lényegében van egy hihetetlenül bonyolult viszony- illetve szerkezeti rendszer, melynek bármelyik pontján ha probléma, hormonális zavar, illetve - akár anatómiai, akár genetikai - rendellenesség merül fel, az egész felborulhat: bármely pontja megsérül, az egész rendszer sérül. Képletesen fogalmazva: egy Forma 1-es autóval sem lehet célba érni vagy a versenyt megnyerni, ha a motor rosszul van beállítva, vagy ha csak egy aprócska csavar ki van lazulva, vagy a fék van elkopva, de úgy sem, ha a pilóta sincs top formában…

Fotó: DrKontogianniIVF/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja