SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több szemszögből a meddőségről

Kókai Kata [cikkei] - 2007-09-12
A meddőség egy olyan probléma, mely akár hosszú évekig is megkeserítheti a párok életét. Akár férfi, akár nő esik áldozatául, mindig nehéz győztesen kijönni ebből a csatából.
Több szemszögből a meddőségről
A meddőség nem betegség. Egy állapot, mely fizikailag és lelkileg is hatással van a párkapcsolatra, s az egyén életére. Legtöbbször csak a várva várt gyermekáldás elmaradása miatt derül rá fény, s általában ekkor már kezelhetetlen. Attól függően, hogy mi okozza az állapotot, bizonyos helyzetekben orvosi segítséggel kiküszöbölhető.

A meddőség- szervezetünk szemszögéből

Nem csak tartós, de átmeneti meddőségről is beszélhetünk. Köztudott, hogy bizonyos gyógyszerek, állapotok gátolhatják a teherbeesést. Maga a fogamzásgátló tabletta is egy "ideiglenes meddőséget" okozó készítmény, mely jó eséllyel véd a teherbeeséssel szemben. Emellett bizonyos élethelyzetek, állapotok is befolyásolhatják a hormonrendszert, illetve a teherbeesés képességét.

Az emberi szervezet rendkívül bonyolult és intelligens. Különböző tünetekkel jelzi, ha felborul az egyensúly. Az ételmérgezést émelygés követi, a romlott étel fogyasztása kiütéséket okoz, s még sorolhatnánk hányféleképpen figyelmeztet minket. Olykor a meddőség is egy jel, mely arra mutat: a szervezet már így is túl nagy terhet visel, nem lenne képes a várandósság bonyolult folyamatát károsodás nélkül végigvinni.

A dohányosok nehezebben esnek teherbe, hiszen a méreganyagokkal telt szervezet nem ideális környezet egy sérülékeny magzat számára. A kórosan sovány emberek szervezete még önmaga fenntartásához sem rendelkezik elegendő tápanyaggal, így képtelen lenne a terhesség miatti megnövekedett szükségleteket kielégíteni. Sok esetben tehát a nem megfelelő életvitel vagy környezet okozza az átmeneti meddőséget. Amint a hátráltató tényezők megszűnnek létezni, a meddőség is a múlté lesz.

A meddőség- lelki megközelítés

Ma már a modern orvostudomány is elismeri, hogy sok fizikai probléma hátterében a lelki egyensúly felborulása áll. Ez nem azt jelenti, hogy minden apró tüsszentésért egy aznapi problémát kell okolni, csupán igyekezni kell nagyobb figyelmet szentelni önmagunkra. A stressz bizonyítottan egészségkárosító hatású. Nem csak az emésztésre, de a hormonrendszerre is hatással lehet.

A munkahelyi gondok, vagy éppen a túlzott gyermekáldás utáni vágy miatt kialakuló stressz hatására egy bizonyos CRH hormon termelődik, mely megakadályozza a teherbeesést. De nem csupán a stressz, hanem a biztonságérzet hiánya is okozhat meddőséget. Amennyiben a párkapcsolat nem nyújt biztonságos hátteret, esetleg mindennapos viták árnyékolják be a kapcsolat, kisebb a teherbeesésre való esély. Az esetben is, ha egy nő fél magától a várandósságtól, vagy a szüléstől.

Ez utóbbi esetek viszonylag könnyen kezelhetők. Szakorvos, illetve a várandósság jobb megismerése segíthet a félelmek, a szorongás leküzdésében.

Meddőség és a megváltozott életmód

Bár évszázadokkal ezelőtt is okozott problémát a meddőség, napjainkban már azokat is érinti, akik nem rendelkeznek semmilyen betegséggel, szervi problémával. Köszönhetően a megváltozott életmódnak sok esetben kialakulhat az �ideiglenes meddőség�. Míg korábban a nők egyetlen feladata a háztartás rendben tartása, s a gyermeknevelés volt, ma már több fronton is helyt kell állniuk: anyaként, feleségként, s alkalmazottként is maximális elvárásokkal kell szembenézniük.

Az állandó megfelelési vágy, a túlhajszoltság, s az állandó stressz természetes következménye a gátolt fogamzás. Az emberi szervezet tűrőképességének is megvan a határa, egyetlen test nem képes három másik helyett dolgozni. A gyermekvállalás előfeltétele a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitel. Fontos a rendszeres étkezés és testmozgás, a napi nyolc óra alvás, és természetesen a nyugalom.

Kerüljük el:
  • A stresszt
  • A rendszertelen táplálkozást
  • Drogok, alkohol és egyéb élvezeti szerek fogyasztását
  • Egészségtelen ételeket
  • Túlzásba vitt fogyókúrát
Az egészséges életmód alappillére:

Naponta minimum 2 liter víz elfogyasztása
Rendszeres testmozgás
Megfelelő mennyiségű alvás
Stresszmentes, nyugodt környezet
Rendszeres étkezés
A szüléssel kapcsolatos félelmek korai felismerése és megoldása szakember segítségével

Amennyiben a meddőség egy évig, vagy annál hosszabb ideig fennáll, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
A szerkesztő ajánlja