SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa menőbb lenne? Mit tegyél, ha csak apát akarja?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-03
A babák az első időszakban főleg az édesanyjukhoz ragaszkodnak. Aztán ahogy kinyílik a világ, felfedezik, hogy van egy jó fej apukájuk is. Akivel másképp lehet játszani, esetleg mások a szabályok is. Hogyan kezeld ezt a helyzetet?
Apa menőbb lenne? Mit tegyél, ha csak apát akarja?

A mai világban sokféleképpen élhetnek családok. Míg korábban az volt az általános családkép, hogy anya otthon van a gyermekkel, apa elmegy korán dolgozni és este otthon van, napjainkra ez sokat változott. A mindennapos rohanás miatt előfordul, hogy apa csak akkor ér haza, amikor a gyerek már alszik. Számos családban viszont külföldön dolgozik és jó esetben hétvégén van csak otthon. De az is lehet, hogy csak 2-3 hetente. Ezen felül még ott vannak azok a családok, ahol a válás miatt megosztva nevelik a gyermeket.

Nem meglepő, hogy azokban a családokban, ahol apa kevesebb időt tud tölteni a gyermekkel, nem egyformák a szerepek. Az apa nem elsősorban fegyelmezni és vitatkozni szeretne azokban a rövid órákban, amíg a gyermekkel van. Ehelyett inkább élményeket ad neki, amit a gyermekek imádnak. Aztán mikor apának újra el kell menni, jönnek a szürke órák vagy hétköznapok, és a gyermekből egyszer csak kitör: "Apa mikor jön már haza? Őt akarom!”
 

Mi lehet az oka, hogy csak apát akarja?

A szakemberek szerint többféle oka lehet annak, hogy a gyerek hirtelen elkezd feltűnően kötődni az apukájához. Milyen okai lehetnek?
 

Megszokta, hogy együtt vagytok

Abban az esetben, amikor a gyermek életében egy hosszabb időn keresztül állandóan jelen van valaki, akkor az a gyermek szemében fontos lesz. Megszokja, hogy a kis világát azok az emberek alkotják, tudja, hogy ha ők ott vannak, akkor minden rendben van. Biztonságban érzi magát.

Ha azonban ez a felállás változik, mert például apa munka miatt hosszabb időre elmegy, vagy a szülők elválnak, akkor a gyermek világa is felborul. Nem ritka, hogy ilyenkor az a személy kap kiemelt figyelmet, aki sokat van távol tőle. Ennek oka, hogy életében először felismerte az adott személy hiányát. Rájött, hogy olyan is lehet, hogy ő nincs mellette és ez megijesztette. Mivel az anyuka folyamatosan mellette van, ezért ez a tudat megnyugtatja. Természetesnek veszi. Viszont nem meglepő, hogy a ritkán látott apuka túlzó reakciókat vált ki a gyermekből, amikor újra képbe kerül. Előfordul, hogy anya nem csinálhat semmit, nem nyúlhat a gyermekhez, nem játszhat vele, mert csak apát akarja. Nem engedi el egy pillanatra sem. Szemmel szeretné tartani, mert már tudja, hogy milyen rossz nélküle.
 

Apa másképp játszik

Anyával napközben szabályok vannak. Éppúgy, ahogy az oviban is. Ezzel nincs is semmi baj, mert a kisgyerekeknek szükségük van az egyértelmű, tiszta szabályokra, hogy biztonságba n érezzék magukat. Mégis, amikor apával játszanak, akkor ezek a szabályok enyhébbnek tűnnek. Jó móka néha-néha apával megszegni néhányat és az ágyban reggelizni, vagy nem időben lefeküdni. Ilyenkor persze anya tűnik mumusnak, hiszen ő ragaszkodna a szabályokhoz, de mivel ott van apa, ezért nem sikerül.

Érthető, ha apa abban a rövid időben, amíg a gyerekkel van, nem feltétlenül fegyelmezni és nevelni szeretne, viszont az sem jó megoldás, hogy teljesen anya ellen dolgozik. A szabályok fontosak, ezért fontos, hogy megbeszéljétek, hogy mikor és min tudtok enyhíteni. Az apukának is tiszteletben kell tartani, hogy ha felrúg minden szabályt, akkor anyának nagyon nehéz dolga lesz, ha apa már nem lesz otthon.

Fontos, hogy az anyuka se úgy tekintsen erre a helyzetre, hogy ő a rossz, háttérbe szorul és már csak az apuka a jó. Fogjátok fel különleges alkalmaknak azokat az időszakokat, amikor hármasban lehettek. Az anyuka is legyen részese a játéknak, a mókának, így nem érzi magát kirekesztve és a gyerek nemcsak az apukával együtt töltött időt fogja várni, hanem azt, amikor végre hármasban lesztek. Az egyéb alkalmakkor, mint például a lefekvés, fürdés ideje, pedig ragaszkodjatok a megszokott, közösen meghozott szabályokhoz.
 

Apa másképp látja a dolgokat, mások a szabályai

Előfordulhat, hogy a szülők között nincs egyetértés abban, hogyan neveljék a gyermeket. Ha az anyuka következetesebb, szigorúbb elveket vall, az apuka viszont nem szereti a kötöttségeket és ki is mutatja ezt, akkor a gyermek előbb-utóbb megtanulja, hogy mindenkinél mások a szabályok. A kicsik viszont nem csak megtanulják, hanem néha ki is használják ezt a helyzetet. Hamar rájönnek, hogy mi válik be anyánál és mi apánál. Ha el is éri a célját, akkor az bizony számos konfliktust okozhat a szülők között. Például azt, hogy az egyik úgy gondolja, hogy a gyermek a másikat jobban szereti.

A legfontosabb dolog, hogy a szabályok többé-kevésbé egyformák legyenek. Ne lehessen például apánál az ágyban enni, ha anya kifejezetten kéri, hogy ne tegyék. Vagy ne lehessen minden éjjel a közös ágyban aludni, ha apát ezt zavarja. Fontos, hogy a szülők megbeszéljék a vitás helyzeteket, megpróbáljanak alkalmazkodni, és egy olyan környezetet kialakítani, ami a gyermek számára is azt tükrözi, hogy a két fél egyenrangú.

Kép forrása: Tatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezt a cikket is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja