SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Kispolgár: újság, amely a gyerekekért és a szülőkért szól

Németh Gáborné Laura [cikkei] - 2023-06-26
A készülő új gyermekújság célja, hogy komplex közéleti témákról beszéljen a gyerekeknek számukra érthető nyelven, és segítse a szülőket is megérteni ezeket a kérdéseket és elmagyarázni gyerekeiknek.
A Kispolgár: újság, amely a gyerekekért és a szülőkért szól

A gyerekeket ha akarjuk, ha nem, elérik a hírek. Látják az óriásplakátokat a háborút támogató bácsikról és nénikről, a zuhanó bombákról, amit valamilyen szankciók okoznak, vagy épp elmennek a TV előtt, amikor abban arról van szó, hogy meg kell őket védeni a nemváltástól, amiről addig még nem is hallottak.

A szülő dolga a tájékoztatás?

Több tanulmány is szól arról, hogy a szülők átlagosan csak 10-15 percet töltenek naponta fókuszált kommunikációval gyermekeikkel. Ez a rövid idő épphogy a napi események megbeszélésére elég, mi volt a suliban, ki bántott, mi a lecke, - és marad a "pakold át a táskád, hozd ki a szennyest, edd meg az ételt, menj fürödni, szállj már ki a kádból, kapcsold ki, tedd le, nem mondom még egyszer" egész lefekvésig.
A gyereknek kevés lehetősége van megkérdezni és a szülőnek még kevesebb ideje van korrekt módon elmagyarázni, miért kell, vagy épp nem kell félni a bombáktól a plakátokon. De ettől még a gyermek fejében és lelkében bennemarad. Szorong.

A KisPolgár alapítói szerint a gyerekeknek joguk van megérteni a világot, amiben élnek.

Ezért született meg a KisPolgár ötlete, ami egy készülőben lévő új applikáció, hogy a nap aktuális híreit dolgozza fel a gyerekek számára érthető formában.
De nem csak hírekről van szó: az applikáció olyan kérdésekről is beszél, mint a klímaváltozás, a koronavírus, a korrupció vagy az Európai Unió, amelyek mind érintik a gyerekek életét.

Az alkalmazásban lesznek versenyek és jutalmak, amelyek ösztönöznek a tudás bővítésére, és egy enciklopédia is helyet kap, amelyben a gyerekek keresgélhetnek, ha érdeklődnek valamilyen témában.

Mi van, ha a szülő sem érti teljesen, mi történik?

Ez a projekt nem csak a gyerekeknek lesz nagy segítség, hanem a szülőknek is. Sokszor a felnőttek is nehezen értik meg a komplex témákat, és szégyellik bevallani, hogy nem tudnak választ adni a gyerekek kérdéseire. A KisPolgár segítségével ők is könnyebben megérthetik ezeket a kérdéseket, és segíthetnek a gyerekeknek megérteni a világot. 

A készülő Kispolgár alkalmazásban található tartalmak és a gyerekekkel való interakció lehetőséget biztosít a szülők számára is, hogy mélyebben bevonódjanak gyermekeik életébe, és együtt felfedezzék a világot.

A projekt mögött Tóta W. Árpád, a HVG újságírója és Polyák Gábor, az ELTE Médiatanszék vezetője állnak. Az applikációt Android és Apple készülékekre tervezik, és az a céljuk, hogy ingyenes legyen mindenki számára. Ezért nem előfizetéses, hanem támogatói modellben gondolkodnak, és jelenleg az adománygyűjtés fázisánál tartanak - meglehetősen eredményesen. 

A látókör szélesítése

A KisPolgár nem akar csak információkat szolgáltatni, hanem az önálló gondolkodásra és kritikai szemléletre is ösztönöz.

A KisPolgár szoros együttműködésben dolgozik az Igazgyöngy Alapítvánnyal, melynek célja a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása és kreatív fejlesztése.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy miközben játszva megtanulják, mi az infláció, a NATO, és merre jár a Mars-járó, tudjanak arról is, hogyan élnek a náluk sokkal nehezebb sorsú gyerekek kétszáz vagy húsz kilométerrel odébb, ugyanebben az országban.” – mondta Tóta W. Árpád.

Az Igazgyöngy Alapítvány különösen értékes hozzáadott értékkel bír ebben az együttműködésben, mivel tevékenysége révén szoros kapcsolatban áll a hátrányos helyzetű családokkal és gyerekekkel, így képesek olyan speciális tartalmak létrehozására, amelyek kifejezetten a rászoruló gyerekek igényeit szolgálják ki.

Ez a különleges együttműködés tehát újabb lehetőséget jelent a KisPolgár számára, hogy hozzájáruljon a gyermekek fejlődéséhez, valamint a társadalmi és kulturális egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Az Igazgyöngy Alapítvány és a KisPolgár közös munkája minden bizonnyal hosszú távon pozitív hatással lesz a magyarországi gyermeknevelésre.

További információk a készülő Kispolgárról és adományozási lehetőség a gyerekujsag.hu oldalon érhetők el.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja