SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért tiltakoznak a tanárok? - Közérthető magyarázat gyerekek számára

Berényi Konrád [cikkei] - 2023-07-07
Sok felnőtt sincs tisztában azzal, hogy pontosan miért is elégedetlenek a pedagógusok - így gyermekeink kérdéseit is nehéz megválaszolni, és nem könnyű elmagyarázni, miért tűnnek el az életükből a kedvenc tanáraik.
Összefoglaltuk ezért a legfontosabb tudnivalókat úgy, hogy a gyerekek számára is érthető legyen, mi és miért történik most az oktatásban - ez a szülők segítségére lehet a kérdések megválaszolásában. Ha nagyobb gyermeket nevelsz, akár meg is mutathatod neki a cikket, és ő maga is elolvashatja.
Miért tiltakoznak a tanárok? - Közérthető magyarázat gyerekek számára

Igazolt hiányzás
 

Mi bajuk a tanároknak?

Képzeld el azt, hogy valaki folyamatosan megmondja neked, hogyan sétálj, hogyan aludj, milyen zenét hallgass, milyen sorozatot nézz. Nem mondhatod azt, hogy téged ez nem érdekel, ez szerinted unalmas. És ha mégis így teszel, vagy valaki más osztálytársad így tesz, még meg is büntetnek. Elvesznek a zsebpénzedből, korlátozzák az interneted, nem mehetsz a haverokkal játszani, bulizni.

Na ez történik a tanárokkal is, ráadásul úgy, hogy ők még ezek után is megpróbálnak téged tanítani, megpróbálnak érdekes órákat csinálni. Csak ezt egyre nehezebb... ugyanis:

  • Beleszólnak a munkájukba.
  • Nem kapnak elég pénzt.
  • Nem mondhatják el, mit gondolnak az oktatásról.
  • Nem tiltakozhatnak.
  • A kormány egy új törvénnyel megbünteti őket.


Mi történik ezért?

Elmennek a tanárok. Nálad is évről-évre vannak új tanárok, néha már év közben is cserélődnek. Tudod miért? Sok tanár egyszerűen elmegy más munkát vállalni. Hiába szeretnek tanítani, hiába szerettétek meg, ahogy tanít, ő ezt már nem bírja. Szeretne boldog lenni, szeretne úgy élni, hogy jusson pénze az ételen kívül másra is.


De miért??

Te is látod: rossz a tananyag. Sok felesleges dolgot kell tanulnod, és nem a tanáraid miatt – ezt írják elő nekik. Unalmasan kell tanítaniuk, mert egyébként nem lenne idő ennyi mindent elmondani. Tudják, hogy ez így rossz, emiatt ráadásul még nekik sincs sok kedvük ezt csinálni. De fontosnak érzik, hogy legyen, aki tanítson téged, a barátaidat, a gyerekeket.

Csak már egyre nehezebb ezt csinálni, és ráadásul évről-évre kevesebbet ér a fizetésük is.


Nincs pénz

Mert az oktatásra nincs pénz. Pontosabban: nem adnak rá pénzt. Ezt látod te is, amikor bemész az iskolába, és ezt látja a tanárod is, amikor megkapja a fizetését. Tudod mennyit? Kevesebb, mint a felét annak, amit máshol meg tudna keresni! Havonta 260 ezer forintot, ha mostanában kezdett tanítani, és nem sokkal többet, ha évek óta tanít. Ennyiből nem tud venni egy új iPhone-t se...


Miért nincs pénz?

Mert a kormány nem ad. Másra költi, bár lenne. Az a magyar kormány döntése, hogy az oktatásra csak annyi jut, amennyit te is látsz. És külső segítséget vár, hogy majd esetleg ezen változtatni fog. Sok ígéretet mondtak már a tanároknak, de ezek egyelőre csak ígéretek maradtak.

Ahogy neked is megígérték, hogy tanulhatsz majd nyelveket külföldön, és aztán mégsem valósult meg.


A tanárok erre...?

Nem, a tanárok ezt nem hagyják, elkezdtek tiltakozni. Sokan közületek is melléjük álltak. És emiatt vannak hónapok óta tüntetések, sztrájkok (amikor nem tanítottak). És ez segített vajon?

Igazából nem. Nem mert minden tanár tiltakozni, nem akart sok gyerek bekapcsolódni, és a kormányt ez az egész továbbra sem érdekelte. Inkább elkezdett emiatt büntetni. Sok tanárt úgy büntettek a tiltakozások miatt, hogy már nem taníthatnak, elküldték őket. És az összes tanárt egy olyan új szabályozással, törvénnyel szeretnék büntetni, ami miatt továbbra is kevés pénzért, de még kevésbé szabadon taníthatnak.

Így egyre kevesebb lesz a jó tanár, és egyre kevésbé fog az iskola érdekes dolgokat tanítani neked.


Mit lehet csinálni?

Neked egyelőre keveset. De talán a szüleid és a szüleid ismerősei is felismerik a fenti problémákat, és akkor lehet, meg fogják ezeket a szabályokat változtatni. Mert lehetne úgy is tanítani, hogy ne unatkozz, és a tanáraid is jókedvűen menjenek be az iskolába.

Mindenki ezt szeretné.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja