SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 leggyakoribb otthoni baleset, amit megelőzhetsz

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-17
Hamarosan itt van a téli szünet és az év végi szabadságok ideje. Családi ünnepek, vendégségek alkalmával felborulhat a megszokott napirend, ezért fokozottabban kell figyelni a gyermekekre, mert hamar megtörténik a baj.
8 leggyakoribb otthoni baleset, amit megelőzhetsz

Otthoni balaesetek sajnos gyakran előfordulnak. A következőkben olyan helyzeteket gyűjtöttünk össze, amikből egy kis odafigyeléssel talán nem történik baleset.

1. Leeső tárgyak

Amikor egy kisgyermek elindul, legyen szó mászásról vagy sétálásról, megnő annak a területnek a nagysága, amit elér. Négykézláb már elérhet egy dohányzóasztalt vagy esetleg egy arról lelógó terítőt. Ha belekapaszkodik, akkor sajnos elkerülhetetlen, hogy az asztalon lévő tárgyakat magára húzza.

Figyelj oda, hogy az ilyen asztalokon ne legyenek nehéz, kemény tárgyak, amelyeket kárt tudnak tenni a babában.
 

2. Otthoni esések

Ez talán a leggyakoribb baleset egy kisgyermek életében. A játék hevében fut, esetleg rohangál a lakásban és egy pillanat alatt a földön találja magát. Általában egy kis sírással és vigasztalással túl van rajta, de azért érdemes a következő néhány napban megfigyelni a viselkedését. Ha többet alszik a kelleténél, ha letört, ha hány vagy azt veszed észre, hogy szédül, akkor mindenképpen keresd fel a gyermekorvost, mert komolyabb baj is lehet belőle.

Az ilyen fajta baleseteket megelőzni úgy tudod, ha odafigyelsz arra, hogy ne heverjenek szanaszét olyan játékok, amikben a gyermek eleshet. Ha szaladgálni szeretne, akkor először szedjétek össze azokat a tárgyakat, amik veszélyesek lehetnek.
 

3. Zúzódások, rándulások

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ha az esés nagyobb, akkor komolyabb sérülés is előfordulhat. A zúzódás és a rándulás nagyon fájdalmas tud lenni, és viszonylag lassan gyógyul. Ha megtörténik a baj, akkor tegyél rá valami hideget, például egy zacskó fagyasztott borsó.

Ha tünetek nem javulnak, vagy azt veszed észre, hogy nem tudja mozgatni a beütött testrészét, akkor fennáll a veszélye a csonttörésnek, ezért minél előbb orvosi segítségre van szükség.
 

4. Vágási sebek

A gyermekek imádnak otthon segédkezni. A konyha is egy olyan terep, ahol szívesen utánozzák édesanyjukat. Figyelni kell, hogy ne kerülhessen a kezébe éles kés vagy olló, hogy ne okozzon sérülést magának. Ha mégis megtörténik a baj, akkor mindenképpen csillapítani kell a vérzést. Fertőtlenítsd le a felületet és tegyél rá kötést. A kisebb vérzések általában a nyomástól elállnak, de ha pár perc alatt nem látsz javulást, akkor kérj orvosi segítséget.
 

5. Égési sérülések

A karácsonyhoz talán ez is szorosan köthető. Sok családban ilyenkor a szokásosnál nagyobb a konyhában a sürgés-forgás, nagyobb a stressz, ezért a szülők figyelmetlenebbek lehetnek. Ha tudod, hogy a korábbinál nagyobb adagokat, többféle fogást készítesz, akkor mindenképpen kérj segítséget a gyermek felügyeletéhez. Ha nincs segítséged, akkor pedig próbálj meg olyankor dolgozni, amikor alszik vagy hívd segítségül a fagyasztót. Vannak olyan ételek, amelyek remekül fagyaszthatók, így egy kis tervezéssel már előre felkészülhetsz a karácsonyi menüre.

A forró italokkal szintén vigyázni kell, úgy ahogy a vasalókkal, tűzhelyekkel és a kandallókkal is.

Ha mégis megtörténik a baj, akkor fontos, hogy hosszú percekig tartsd hideg víz alá az érintett testrészt. Minimum 10 percig, majd mérd fel, hogy mekkora a baj. Ha biztonságosabbnak látod, akkor fordulj orvoshoz.
 

7. Fulladás

Egy kisgyermek szinte mindent a kezével és a szájával vizsgál meg. Néha ellenállhatatlan vágyat érez az iránt, hogy a szájába tömjön dolgokat. Légy nagyon résen, mert ez könnyedén fulladáshoz vezethet.

Tegyél el minden olyan apró tárgyat, amit a gyermek elérhet. A karácsonyfán se legyenek apró díszek, finomságnak látszó dolgok, mert ezek is arra ösztönözhetik a gyermeket, hogy megkóstolja őket.
 

8. Törött üveggel kapcsolatos balesetek

Az ünnep alkalmával sokkal több üvegpohár kerülhet az asztalokra, és a gyerekek is szeretnének a felnőttekhez hasonló poharakból inni. Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert az üvegpohárnak vékony a felső széle, ezért az ilyen pohárhoz nem szokott gyermekek könnyen elharaphatják az üveget. Nagyon veszélyes akkor is, ha véletlenül lenyel egy kis szilánkot, és akkor is, ha a pohár vágja meg a száját.

Ugyancsak figyelni kell az üvegből készült karácsonyi dekorációra, valamint a fán lévő díszekre.  Ne tegyél elérhető magasságba vékony üvegből készült, csillogó, hívogató díszeket, mert a kicsik még nem tudják szabályozni a kis kezüket, így könnyen lehet, hogy összeroppantják a vékony üveget.

Kép forrása: Henley Design Studio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja