SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges otthont a gyermeknek és a családnak

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-10
Azt gondoljuk, a szennyező anyagoktól otthonunkban védettek vagyunk, pedig lakásunk is számos "veszélyt" tartogat, főleg a gyerekek egészségére nézve.
Egészséges otthont a gyermeknek és a családnak
    Mindennapjaink során rengeteg környezetszennyező anyaggal találkozunk, a civilizáció sokféle egészségünkre káros anyagot hoz létre. A szennyező anyagok a levegővel, a cipőnkkel, a háziállatokkal bejutnak a lakásba, majd megtelepednek a bútorokon, a tapétán, és mozgásunkkal felkavarva bejutnak a szervezetünkbe. Mi magunk szintén termelünk káros anyagokat: cigarettafüst, konyhai hulladékok. Ezek az anyagok fejfájást, szédülést, levertséget, mentális bajokat idézhetnek elő, nem beszélve arról, milyen hatással vannak a gyermekek egészségére. Érdemes tehát gondot fordítani néhány velünk élő szennyeződés eltávolítására. Ilyenek a por, a penész, a légszennyezettség, és a baktériumok. A takarítás során fontos, hogy az apró részletekre ugyanúgy odafigyeljünk.

Az egyik lényeges mozzanat a szellőztetés. A levegő szilárd- és gázhalmazállapotú szennyeződéseinek mennyisége óriásira emelkedett. Ez a fajta piszok számtalan esetben okoz betegséget. A testünket rendkívüli megterhelésnek tesszük ki a szennyező anyagokkal való érintkezés alkalmával. Példaként említsük, hogy naponta 20 000- 60 000 alkalommal veszünk levegőt, a tüdőnek így kb. két evőkanálnyi koszt kell elviselnie.
A konyhában a tűzhely fölé ajánlatos szagelszívót szerelni a főzés során keletkező gőzök és maradványok eltávolítására. A gázrózsákra ráégett ételt ugyancsak el kell tüntetni, hogy ne termeljen újabb szennyeződést a következő főzéskor.

A legnagyobb ellenségünk a lakásban a por. Bárhogyan is próbálunk megszabadulni tőle, mindig előtűnik valahol. Vannak olyan helyek, amelyekre különös figyelemmel kell lenni a portalanítás szempontjából, ilyenek a csillárok, a felső polcok, a beépített szekrények, a gardróbok. Nem véletlen, hogy az allergiák leggyakoribb oka a por, mert megtalálhatóak benne a baktériumoktól kezdve a vírusokon át, a pollenek, fa-, toll- és hajtörmelékek, bőrmaradványok, ételmorzsák, vakolatdarabok, és még ki tudja mi minden. A poratkák a legtöbb lakásban jelen vannak. Megbújnak a bútorkárpitban, az ágyneműben, minden magas páratartalmú, sötét helyen. A ventillátor, a légkondicionálás és a fűtés felkavarják őket a levegőbe, sok emberből allergiát kiváltva. Porszívózással nem minden esetben tudjuk eltávolítani a port megfelelően, mert maga a porszívó visszakeveri a por nagy részét a levegőbe. A leghatékonyabb a központi porszívó és vízszűrős takarítógép. Olyan filtert javasolt használni, amely megtisztítja a távozó levegőt. A porzsákot pedig már félig telt állapotban ki kell cserélni.

A levegő páratartalma nagymértékben befolyásolja a baktériumok és a poratkák szaporodását, ezért jobb alacsony páratartalomra törekedni. A legideálisabb a 40-60%-os páratartalom.

De vannak olyan vegyi anyagok is, amelyeket minden nap használunk, nem tudjuk, de fokozzák a levegő szennyezését a lakásban: a spray, a fémek tisztítására szolgáló vegyületek, a bútorfények összetevői (fenolok, formaldehid), helyette tanácsosabb méhviasz tartalmút választani.

Sok háztartásban van jelen a penész. Nemcsak látványa csúnya, de egészségtelen vele együtt élni. A penészgombák a magas páratartalmú, meleg, sötét helyet kedvelik. A fürdőszoba és konyha ideális hely számukra, például a padlólapok fúgái, nedves törülközők, kádkilépők, zuhanyfüggöny. Védekezni ellenük a páratartalom optimalizálásával lehet, valamint használat után a nedves területek szárazra törlésével.

A baktériumok, egyéb szennyeződésekhez hasonlóan kerülnek be a lakótérbe, ahol kedvező körülmények esetén, 26-38 oC hőmérsékleten, hosszú ideig életben maradnak. Gyakori szellőztetéssel felhígíthatjuk a levegőt, ezáltal pedig a kórokozó részecskék száma lecsökkenthető. A rendszeres fel-, le-, és kimosás mellett így óvhatjuk meg otthonunkat és családunk egészségét a káros szennyeződések ellen.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja