SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 biztató mondat, amit inkább ne mondj egy tinédzsernek

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-24
Természetesen a jó szándék vezérel mindenkit, amikor inspiráló, biztató üzeneteket próbál közvetíteni gyermeke felé. Előfordul azonban, hogy minden igyekezet ellenére a pozitív üzenet visszájára fordul, és végül többet árt, mint használ. Ezekből gyűjtöttünk most egy csokorra valót.
7 biztató mondat, amit inkább ne mondj egy tinédzsernek

1. Mindig kövesd a szíved!

A kamaszok érzelmei rettentően hullámzóak, labilisak és szélsőségesek. E tanács nélkül is az érzéseik irányítják őket, ezért ezt nem kell megerősíteni. Inkább  arra tanítsd gyermeked, hogy mielőtt dönt, minden logikus szempontot vegyen figyelembe és ne hagyja, hogy az indulatai befolyásolják.

Helyette mondd: Keresd meg az egyensúlyt szív és ész között, mert egymagában egyik sem vezet a helyes útra!
 

2. A világon bármit elérhetsz!

Elsőre persze kiváló üzenetnek hangzik, de ha belegondolsz, nem igaz maradéktalanul. Bizonyos egészségügyi problémák egy sor szakmát kizárhatnak, de elég, ha csak bot van a füle helyén, valószínűleg nem lesz belőle legendás zenész. Korlátai mindenkinek vannak. Jóllehet, az élet arról szól, hogy ezeket legyőzzük, magasabbra helyezzük, de a valóság az, hogy vannak dolgok, amiket nem fog tudni elérni, bárhogy szeretné. A sok kudarc pedig felesleges és elkerülhető csalódásokhoz, vagy akár depresszióhoz vezetheti. 

Helyette mondd: Derítsd ki, miben vagy a legjobb, és arra fókuszálj, mert azon a területen érheted el a legtöbb eredményt!
 

3. Olyan pályát válassz, ami a hobbid is egyben!

Tinik esetében veszélyes hozzáállás, hiszen sokuknak még fogalma sincs arról, mit szeretnek valódi hobbiként űzni, vagy, hogy az milyen szakmával köthető majd össze. Legtöbbször csak elütik az időt a közösségi médiával, vagy zenehallgatással, de ezek nem valódi szenvedélyből fakadó tevékenységek.

Emellett az sem jó, ha arra készül, hogy a megélhetésre való csupa mókából és élvezetből szedhető össze, hiszen csalódások fogják érni, ha erre számít. Persze nem árt, ha kedveli a munkáját, de más üzenetekkel kell elvezetned egy olyan szakma felé, amit szívesen csinál.

Helyette mondd: Bármilyen hivatást választasz, azt csináld a legjobb képességeid szerint, de nem a munkádtól függ a boldogságod!


4. Ezután már csak jobb jöhet!

A tizenévesek gyakran érzik úgy, hogy eljött a világvége. Mindegy, hogy szerelmi csalódás éri, rossz értékelést kap a suliban, vagy más lesz a röplabda csapat kapitánya: úgy fogja érezni, hogy ez volt a legrosszabb, ami történhet. Ha megerősíted ebben, az csak pillanatnyi megnyugvással szolgál. Te már tudod, hogy a tapasztalat azt mutatja, sajnos mindig jön rosszabb. Arra próbáld tanítani a gyermekedet, hogy profitáljon a kudarcaiból, s általuk előre haladjon.

Helyette mondd: Előre nézz és ne a múlton keseregj, mert minden rossz, ami ér, csak megerősít!
 

5. Mindig légy optimista!

Persze, jó a derűlátás, ugyanakkor túlzott mennyiségben – mint a világon szinte minden – ez is káros lehet. Közelgő megmérettetések előtt ugyanis nem elegendő, ha tanulás helyett csak bizakodik a csemete. Ne engedd, hogy azt hajtogassa, hogy meg fog bukni a vizsgán, mert a rettegés végül gúzsba köti. De tanulás helyett az „áh, úgyis átcsusszanok” gondolkodás szintén rossz útra vezet. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott optimizmus miatt előfordulhat, hogy sorozatosan túl nagy fába vágja majd a fejszéjét, amit nyilván folyamatos csalódás és végül pesszimizmus követ. A lényeg itt is az egyensúly megtartása.

Helyette mondd: A pozitív gondolatok mellé pozitív tettek is kellenek, hogy elérd a vágyott ereményt.
 

6. Ne törődj mások véleményével!

A kamaszok hozzáállásában – szinte kivétel nélkül – megtalálható ez a gondolat: része az önállósodásnak, hogy igyekeznek kizárólag a saját értékrendjük mentén élni. Ennek erősítése nyomán azonban rebellis, lázadó felnőtté válik, aki majd nem fogja érteni, miért nem fogadják el a baráti körben, a munkahelyén, vagy a családban. Elegendő arra megtanítanod, hogy nem mindenkinek számít a véleménye – keseregni ilyenek miatt pedig végképp felesleges.

Helyette mondd: Válogasd meg, hogy kinek adsz a véleményére, és azzal törődj, amit ők mondanak. Nem kell - és nem is lehet - mindenkinek megfelelni! 

 

7. Soha ne add fel az álmaidat!

A helytelenül közvetített üzenet hangsúlya a SOHA szócskán van. Ez ugyanis azt kommunikálja az éppen felnőtté váló gyermek felé, hogy nem szabad alkalmazkodni, nincs olyan pont, amikor váltani kell, egyszóval, hogy ne engedjen a 21-ből. Azonban, ahogy Dumbledore professzor mondja Harry Potternek: „Rossz úton jár, aki álmokból épít várat és közben elfelejt élni”. Ha valaki csak a vágyak között él, soha nem jut egyről a kettőre: néha be kell látni, hogy van, aminek – például sportkarrier elkezdéséről álmodozni 30 fölött – nincs értelme. 

Helyette mondd: Merj nagyot álmodni, de légy rugalmas, mert teljesen normális, ha a céljaid változnak az idővel!

Sokan, sokszor elmondták, leírták már: beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni. A legtöbb reményed arra, hogy gyermeked jó irányba fejlődik kamasz korában, abban az esetben van, ha nem hagyod faképnél sem a fent leírt, sem egyéb egymondatos odapattintott bölcsességekkel. Az ilyesmivel ugyanis azt kezd, amit akar; úgy értelmezi, hogy az neki kedvezzen. Ha leültök és átbeszélitek a fontos témákat, mélyebbre juthattok a közhelyes bölcseleteknél és könnyebben megérti majd, mit vársz tőle.  


Te is kaptál ilyen félresiklott jótanácsokat annakidején? Írd meg kommentben!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja