SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szorongó gyerekek anyukái túlzottan belefolynak gyermekük életébe

- 2017-03-11
Akár rosszul is elsülhet, ha a szorongó gyereket az anyukája igyekszik pátyolgatni - ezek az anyukák ugyanis gyakran még otthon is a kelleténél jobban belefolynak a gyermekük életébe.
A szorongó gyerekek anyukái túlzottan belefolynak gyermekük életébe

A szociális fóbia vagy társas szorongás a gyerekkor végén, a kamaszkor elején szokott jelentkezni, s ennek a korosztálynak a hét százalékát érinti. Ha nem kezelik, akár még a felnőttkorban is folytatódhat, kihathat az illető tanulmányaira, sőt általános közérzetére is.

Korábban az ezzel kapcsolatos vizsgálatok többségét laboratóriumi körülmények között végezték, ám Julia Asbrand, a Freiburg Pszichológiai Intézet szakembere úgy döntött, inkább otthoni körülmények között lenne érdemes körbejárni a témát, ezért 55 anyát és gyermekét (9-13 év közöttieket) kísért figyelemmel saját környezetükben.

A kísérlet során a gyerekeknek tíz perc alatt minél több nehéz mozaik-kirakóst kellett kirakniuk, és azt mondták nekik, hogy az eredményről majd később értesülnek. Az anyukáknak megengedték, hogy segítsenek a gyerekeknek, de kifejezetten nem bátorították őket erre, az egész folyamatot pedig videóra vették. A kirakós jól szimulálta azt a helyzetet, amikor valakinek házi feladatot kell írnia, vagy egyéb, az iskolához kapcsolódó feladatot kell elvégeznie.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szociálisan szorongó gyerekek anyukái többet segítettek – még akkor is, ha a gyerek nem kért segítséget, és nem is utalt arra a viselkedése, hogy segítségre szorulna, ami azt mutatja, hogy ezek az anyukák nem bíznak igazán a gyermekük képességeiben.
Ezzel azonban a gyerekükben is elültetik azt a gondolatot, hogy ő egyedül nem képes semmire, aki így máskor, amikor nincs ott az anyukája, még inkább félni fog, és még kevésbé mer majd önálló lenni.

A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a szorongó gyerekek anyukáinak javára írható, hogy nem voltak túlzottan kritikusak a gyerekeikkel szemben, és nem illették őket negatív megjegyzésekkel sem – ezzel együtt azonban fontos lenne ezeket a szülőket olyan képzésben részesíteni, ahol megtanulják, miként állhatnak hozzá rugalmasabban a gyerekük problémájához.

Forrás: http://mipszi.hu
Fotó: Tony Alter/flickr


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja