SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-09
A pár másodperces felvételt minden fiatalnak látnia kellene - nem csak lányok vannak ugyanis veszélyben.
Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Aki azt gondolja, "vele ez úgysem történhet meg"; vagy hogy biztonságban van, mert egy pillanatra sem teszi le a poharát, az sajnos téved. A rövid házivideón jól látható: elég egy másodperc is, és a drog a lány kezében lévő pohárba kerül.

 

Hogy használják a randidrogokat?

A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett. Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak.

A randidrogok lényege, hogy nem a szó szoros értelmében kábítják el az áldozatot, csak tiltakozásra képtelen állapotba hozzák. A szer hatására az áldozat olyan dolgokat tesz meg, amiket magától soha nem csinálna, ám a külső szemlélő úgy látja, hogy jószántából megy el a támadóval. Erőszak közben sem áll ellen fizikailag, noha belül végig tudja, hogy éppen valami szörnyűség történik vele.


Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak

Fontos, hogy újra és újra felhívjuk a fiatalok figyelmét: egy pillanatra se hagyják őrizetlenül poharaikat. A tömeg pedig (pl. fesztiválokon) különösen veszélyes lehet, ahogy a videón is láthattuk - itt érdemes zárható üvegben/pohárban tartani az italt. Ha üveges italt vásárolnak, figyeljenek rá, hogy a szemük láttára bontják-e fel a palackot.

"Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - mondta  Sevil Atasoy, az INCB elnöke. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.


Milyen szert használnak randidrogként?

Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szer. A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni. Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.
 

Mi a megoldás?

A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére. Amíg ez nem valósul meg, egyre több találmánnyal próbálják megakadályozni a randidrogokkal való visszaélést.

  • Randidrogokat felismerő műszert fejlesztettek ki Izraelben: Michael Ioffe szerint a műszer azonnal és 100 százalékos pontossággal képes megmondani gazdájának, ha a két legismertebb randidrog - a GHB (gamma-hidroxi-butirát, vagy közismertebb nevén "Gina"), vagy a ketamin - valamelyike belekerült az italába.  "Mindössze bele kell tenni az italba. A műszer végső formája olyan mint egy keverőpálcika" - mondta el Ioffe az AFP hírügynökségnek.
    "Nem is kell a fény felé emelni, a szerkezet 
    azonnal tudatja, ha tudatmódosító került az ember italába" - tette hozzá. A vékony műszer felszív egy keveset a gyanús italból és összevegyíti azt a két izraeli szakember által szabadalmaztatott speciális vegyülettel. "Maga a kábítószer lép reakcióba a kémiai anyaggal, így a korábban teljesen tiszta vegyület koszossá válik és ha fény vetődik rá, azonnal láthatóvá válik az elszíneződés" - magyarázta Ioffe. A két kutató egy sor népszerű koktélon és alkoholmentes üdítőn is kipróbálta a szerkezetet, amely 100 százalékos pontossággal működött. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.
  • Szívószál a nemi erőszak ellen: egy új találmány, a különleges szívószál jelzi, ha randidrog került az italba - az eszközt három középiskolás lány találta fel. Részletek: Új találmány a tinik védelmére: szívószál védhet meg a nemi erőszaktól
  • Körömlakk: az Észak-karolinai Egyetem néhány hallgatója - mind fiúk - egy különleges körömlakkot fejlesztett ki a diáklányok számára. A lányoknak elég az ujjuk hegyét a nekik felkínált italba mártani, és a körömlakk elszíneződik, ha valamilyen tudatmódosító szert tartalmaz az ital. Olvass tovább: Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?

A legfontosabb viszont, hogy a fiatalok gyanakvóak legyenek, amikor szórakozni indulnak - néhány pohár alkohol elfogyasztása után azonban sajnos az éberség csökken és egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

Forrás: Anápolis Vídeos e Notícias / Facebook, MTI 
Kép: Concord90 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja