SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szexuális erőszakból gyerek? Mit lehet tenni?

Családinet [cikkei] - 2014-06-12
A nők többsége retteg attól, hogy szexuálisan bántalmazzák. Ha mégis bekövetkezik a tragédia, jellemzően semmi sem lesz újra a régi. Ám mi a teendő akkor, ha az erőszakból terhesség, sőt gyerek lesz? Hogyan döntsön ilyenkor az anyuka?
Szexuális erőszakból gyerek? Mit lehet tenni?

A statisztikák szerint világ női lakosságának majdnem felének volt már valamilyen köze a szexuális erőszakhoz. 20%-ukat kísérlik meg ugyanis életük folyamán megerőszakolni, további 20%-uknál pedig meg is valósul a szexuális bűncselekmény.

További veszélyt jelent, hogy az összes nemi erőszak 70%-át olyasvalaki követi el, akit az áldozat ismer. Ezek sokszor rokonok, barátok vagy (ex-)partnerek is lehetnek.

Az áldozatoknak a történtek után rendkívül nehéz újra visszatérniük a „normál” életükhöz. Valószínű, hogy évekig, sőt akár örökre is kísérteni fogja őket annak a napnak a történése, amikor nemi erőszak áldozataivá váltak.

Különösen nehéz azoknak a helyzete, akik az erőszakot követően teherbe estek. A nők gyakran összekapcsolják a bennük növekvő magzatot a rossz emlékekkel. Olyan kérdések foglalkoztatják őket ilyenkor, mint például:

  • Mi lesz, ha olyan lesz, mint az apja?
  • Mi lesz, ha ránézek és az a nap fog eszembe jutni, amikor az a szörnyűség történt?
  • Tudnám-e szeretni ezt a gyereket?

A szexuális bántalmakat elszenvedő nők közül bizonyára sokan negatívan válaszolnak ezekre a kérdésekre. Ilyenkor gyakran úgy döntenek, hogy nem kívánják megtartani a születendő gyermeket, vagy pedig a világrajövetelt követően örökbe adják őket. Valószínűleg az fordul elő kevesebbszer, amikor valaki saját gyermekeként fel is neveli a bántalmazásból született csöppséget.

A 2014-ben Pennsylvania szépének választott Valerie Gatto is azok közé tartozik, akik nemi erőszak következtében fogantak. A 24 éves hölgy célul tűzte ki, hogy segít azokon az anyákon és gyermekeken, akik hasonló helyzetben vannak, mint ő és az édesanyja.

Valerie arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az anyák, hanem a megszületett gyermekek is áldozatok. Utóbbiak közül sokan küzdenek a megbélyegzettséggel és a fogantatásukkal kapcsolatos trauma feldolgozásával.

A lány kisgyermek korától érdeklődni kezdett az apja iránt. Édesanyja kezdetben csak annyit válaszolt a lány kérdéseire, hogy az apja bántotta őt. Néhány évvel később viszont őszintén elmondta, hogy Valerie biológiai apja kést szorítva a torkához kényszerítette nemi aktusra, miközben az hazafelé tartott a munkájából.

Az emberek többsége egy erőszakból született gyermek esetében bizonyára arra gondol, hogy rettentően rossz, sanyarú helyzet az övé. Valerie élete mégis pozitívan alakult, és ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a lány édesanyja és a nagyszülei – akik szintén részt vettek a gyereknevelésben – mindig támogatták Valerie-t, és soha nem éreztették vele, hogy ő lenne a hibás azért, ami az anyjával történt évekkel ezelőtt.

Valerie már eddig is a megerőszakolt nők és azok gyermekeinek hangja volt, amelyet a jövőben is szeretne tovább folytatni, ezzel támogatva és példát állítva mindenkinek, aki valaha is ilyen helyzetben találja magát.

Amikor egy nőt megerőszakolnak és terhes lesz, bizonyára a legnehezebb döntés az, hogy megtartsa a magzatot. Valerie példájából úgy tűnik viszont, hogy egy rémálomból is lehet egy csodálatos, új élet.

 

Képek: Wikimedia Commons, facebook.com/valeriegatto
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja