SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ünnepi teríték kamasz módra

Kerek-Alföldi Éva Angéla [cikkei] - 2020-12-17
Szülőként sokszor felmerül bennünk, hogy kamasz gyermekeinket hogyan is vonhatnánk be az ünnepi készülődésbe. Amíg még óvodás - és kisiskolás korban vannak olyan egyszerű ez a feladat, mert minden esetben be akarják bizonyítani a segítőkészségüket és tehetségüket akár a konyhai műveletek terén is. De hová tűnik el ez a bizonyítási vágy később? Miért vesszük természetesnek, hogy már alábbhagy az érdeklődésük? Nem hagyhatjuk! Az értékes, együtt töltött idő nem veszhet el! Számos digitális eszköz vonja el a figyelmüket a számunkra fontos várakozási időszakról, de nem szabad engednünk a befolyásoló kísértésnek és ki kell találnunk olyan lehetőségeket, amelyek felkelthetik figyelmüket és újra a kreativitásuk kerülhet előtérbe.
Ünnepi teríték kamasz módra

Együtt tervezgetés…
 

Az ünnepre való készülődés nemes feladat vallásra való tekintet nélkül. Az értékek továbbadása kötelességünk kell, hogy legyen! De hogyan is tegyük mindezt abban a világban, ahol a kamasz gyerekeink népszerűségi listáján nem mi, azaz a szülők és szervezett programjaink foglaljuk el az első helyet, hanem egy, a kibertér kellemetlenségektől és maceráktól mentes világa. Meg kell győzzük és el kell varázsoljuk őket ahhoz, hogy újra azt érezhessék, „…most nem a telefonomat szeretném nyomkodni…”. Kérdésként merül fel bennünk: Milyen területeken vonhatjuk be kamasz gyermekeinket ama meghatározó, családi hagyományokat ápolni kívánó és nemes együttléteket erősítő élettérbe? Sokszor egyből a karácsonyi sütemények, ezek közül is a díszes mézeskalácsok közös elkészítése merül fel bennünk, amely már bevett gyakorlat. De ez már lehet, hogy kevés inger számukra, mert bevált, megszokott és nem nyújt újat, mert sokszor a formák is a megszokottak.

Szóba szokott jönni az adventi koszorúkészítés is természetesen, amely talán azért nem a megszokott, mert változtatható a forma, a figurák, a gyertyák sokfélesége felkeltheti érdeklődésüket és kicsi izgalmat is tartogathat a ragasztópisztoly használata. Továbbá a lakás feldíszítése is minden évben adott, előkerülnek a díszítőelemek, amelyek olyan hangulatossá varázsolják a légkört körülöttünk. Az önállóan kigondolt ajándékkészítés sem mindig deríti jókedvre őket, többnyire teherként élik meg és persze az ötlet és aztán annak kivitelezése is viták forrása lehet. De még ezek mindig csak a megszokott, berögzült dolgok.

 

Mi legyen az említetteken túl? Ötletelés…
 

1. Megtervezhetjük együtt a karácsonyi napokon elfogyasztásra kerülő ételeket, azokon való változtatásokat. Beszélgessünk erről többet, mint szoktunk, még akkor is, ha nem tartozott eddig az érdeklődési körükbe és az étkezési időn túl jó messzire elkerülték a konyhát! Szoktassuk rá gyerekeinket, hogy igenis fogalmazzanak meg ételeket, amelyeket az ünnepi asztalon látni szeretnének, természetesen ehhez adhatunk öteleteket. Ha azt szeretnénk, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelőt a kínálatban, akkor bízzuk rájuk a lehetséges változtatásokat és ne erőltessünk olyan étel alapanyagokat, amelyeket nem igazán szeretnek gyerekeink, még akkor sem, ha az éppen a hagyományokhoz kapcsolódik. Példának okáért ne készítsünk töltött káposztát, ha éppen senki nem kívánja Szenteste a káposztából készült ételek elfogyasztását, de vegyük számba, hogy milyen alapanyagok vannak még, amelyek elérhetőek és megfizethetők. Azok is lehetnek egyben hagyományosak.

2. Terveztessünk menüt! Szebbnél szebb díszes papírok léteznek már, amelyekre akár illatos és csillogós zselés tollakkal lehet gyöngybetűkkel felvésni a Karácsony napjaira megtervezett ételek sorrendjét. Vagy akár számítógépet is lehet használni, hiszen számos tervező program van jelen már, amiből lehet válogatni és így a kibertér is becsempészhető a készülési folyamatba, így téve esetleg a fiúk számára is érdekessé a témát. A nyomtatás sokfélesége is kíváncsivá teheti a korosztályt. De lehet készíteni menüajánlást online formában is, amit a rokonok között meg lehet osztani és máris összefut a nyál a szájukban. Így legalább újra használhatják telefonjaikat.

Karácsonyi menü
Forrás: Saját készítés

3. Karácsonyi anyagból lehet anyag szalvétát készíteni, így ki lehet próbálni a varrógéppel rendelkezőknek annak használatát. Máris elbűvölőbbé tehetjük a „feladatot”. Ehhez kapcsolódva a szalvétahatogatás fortélyaiba is betekintést nyerhetünk, melyek rejtelmét szintén megtekinthetjük az online térben.

Karácsonyi szalvéta
Forrás: Saját készítés 

4. A varrásnál maradva, azoknak a kamaszoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését a géppel készíthető öltögetés tevékenysége, akár nagyszabású kihívásnak is tekinthetnek egy karácsonyi terítő elkészítését.

5. Az ünnepi asztal megterítése számos trendi és kreatív ötlet megvalósítását hordozza magában. Nagyon sok ünnepre összpontosított video anyag kínálkozik az interneten, amellyel elkábíthatjuk gyerekeinket és biztosra veszem, hogy kedvet kapnak az ünnepi asztal önálló ötletekkel való díszítéséhez. Milyen büszkén ülhetnek majd le ahhoz az asztalhoz, amelyet ők maguk terveztek meg és készítettek el! Még az étkek is jobban fognak ízleni.

Ünnepi teríték
Forrás: Saját készítés

6. Szalvétagyűrű készítése: papírból, fémből, fából. Lehet vágni, ragasztani, fűzni, festeni. Némi szerszámkészletet igényel, de ahol ez megtalálható ott nyugodtan bátorítsuk a gyerekeinket eleinte segítség mellett az elkészítésére.

7. Nem szeretném kifelejteni a fénykorát élő dekupázsolást sem a felsorolásból! Ajándékötletnek sem rossz és az igazi értéke a személyességben és az egyéni verejtékes munkában rejlik. Káprázatos színek, lehetőségek, eszközök és szalvétaminták adják az elkészítésre kerülő tárgyak apropóját. Aki eddig még nem próbálta, feltétlenül vesse bele magát! Főként lányoknak ajánlható, de bárki kipróbálhatja bátran! Nem is olyan egyszerű feladat!

Dekupázs
Forrás: Saját készítés

Vegyük a fáradtságot és ösztönözzük gyerekeinket az ünnepek előkészületeire! A mi felelősségünk abban áll, hogy megtanítsuk nekik, hogy hogyan teremtsék meg az otthon melegét, mert ha arra kerül a sor, hogy önálló családot alapítanak, akkor már saját maguknak kell mindezt átadniuk a gyerekeiknek. Sok móka és kacagás, minőségi idő és élmények maradnak az említett tevékenységek mögött.

Indexkép: Pavel Danilyuk-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja