SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a fiatalok leggyakoribb kérdései a szexről

Családinet [cikkei] - 2022-07-22
 [X]

Amikor a gyerekek épp a fiatal-felnőttkor küszöbén állnak, azaz belépnek a tinédzseréveikbe, rengeteg minden változik meg körülöttük és bennük egyaránt. A testük elkezd átalakulni kívül és belül is, eközben rengeteg kérdés, bizonytalanság és ismeretlen érzés kavarog bennük. Ez utóbbiak közül pedig igen sok kapcsolódik az intim együttlétekhez.
Ezek a fiatalok leggyakoribb kérdései a szexről

Sajnos mind a mai napig – XXI. század ide vagy oda – rengeteg tabu övezi a szex témakörét, így nem tudunk olyan természetességgel beszélni róla, mint kellene. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a fiataloknak számtalan megválaszolatlan kérdése van – most a leggyakoribbakat fogjuk érinteni.

Kérdések és válaszok a szexről

Természetesen az iskolákban már tartanak felvilágosító órákat, amelyek adhatnak egy általános képet arról, hogy tulajdonképpen mi is történik két ember között, amikor fizikailag is kifejezik a vonzalmukat egymás iránt. Ezen órák tananyaga viszont eléggé korlátozott, és sajnos nem érint számtalan olyan kényesnek bélyegzett kérdést, ami igenis érdekli a kamaszok nagy többségét. Most ezekre igyekszünk egytől egyig választ adni.

Fájdalmas a szüzesség elvesztése?

Ez egy összetett kérdés. Sok nő számára a szüzesség elvesztése igenis fájdalmas – még akkor is, ha mindkét fél kellően felizgult állapotban van. Sőt van, aki az első néhány alkalommal is hasonló fájdalmakat él át, mint az elsőnél – miközben olyan lány is akad, aki szinte meg sem érzi az egészet. Nem kell azonban aggódni, a fájdalom nem tart örökké. Egy hosszabb előjátékkal a test kellően felkészül, elegendő nedvességet szolgáltatva a fájdalommentes együttlétekhez. Idővel pedig az első alkalmak miatti izgalom is elmúlik, így sokkal könnyedebben, ellazultan adhatjuk át magunkat a szexnek.

A maszturbálás kihat a szexuális életre?

Sok fiatal egyedül kezdi el felfedezni a testét, még mielőtt először lefeküdne valakivel. A maszturbálásról számtalan mítosz kering, de ezeket nem kell elhinni: az önkielégítés egyáltalán nem ördögtől való dolog, sőt! Segíthet megismerni a saját testünket, megtanulhatjuk, hogy mit szeretünk, mi esik jól és mi nem. Így a későbbiekben – amikor már egy partnerrel élünk át hasonló élményeket –, sokkal magabiztosabbak lehetünk és több pozitív élményt szerezhetünk.

Számít a méret?

A fiatal fiúk számára az egyik leginkább kardinális kérdés a péniszméret. Most azonban mindenkit megnyugtatunk: nem, ez egyáltalán nem számít. Az együttlétek mindkét partner számára egyaránt élvezetesek lehetnek függetlenül attól, hogy mekkora az akkora.

Mi az, hogy „biztonságos szex”?

Ez gyakran felmerülhet az iskolai felvilágosító órákon is: biztonságos szex. Ehhez a fogalomhoz a legtöbben az óvszert kapcsolják, ami nemcsak a nem kívánt terhességtől, de a szexuális úton terjedő betegségektől is véd. A tabletta, illetve az egyéb megoldások – például a hüvelygyűrű – is védelmet nyújtanak a terhesség ellen, ám a betegségeket ezek mellett is elkaphatjuk. Ezért ezeket csak azoknak ajánljuk, akik egészséges partnerrel élnek monogám kapcsolatban.

Honnan tudhatom, ha terhes vagyok?

Bár a biztonságos együttlétek alapjait a fiatalok általában ismerik, olykor előfordulhat, hogy „becsúszik egy kis hiba”, amit akár hetekig tartó stresszelés is követhet. Ilyenkor érdemes odafigyelni a terhesség első jeleire. Ezek közé sorolhatjuk a folyamatos kimerültséget, a fejfájást, a megváltozó hormonháztartás miatti gyakori vizelést, a szagérzékenységet és a szédülést is. Emellett érzékenyebbé válhatnak a mellek, de hangulatingadozást is tapasztalhatunk.

A terhesség első jelei közül a legismertebb pedig talán a menstruáció késése. Ha ilyesmit tapasztalunk, az nem feltétlenül jelent „bajt”, hiszen a fokozott stressz miatt is késhet a havi vérzés, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen még nem állt be a menstruáció rendszere. Mindenesetre ha többet is tapasztalunk ezen jelzések közül, érdemes mihamarabb beszélnünk egy felnőttel.

Mi lesz, ha nem élvezem a szexet?

Nézzünk szembe a tényekkel: ez megtörténhet. Nemcsak azért, mert fáj a szüzesség elvesztése vagy azért, mert túlizguljuk az első alkalmat, alkalmakat. Ha ez az érzés nemcsak eleinte áll fenn, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy érdekel-e minket egyáltalán a szex. Vannak ugyanis aszexuálisok, akik számára ez egyáltalán nem fontos a fizikai együttlét, ők sokkal inkább az érzelmi kötődés miatt vonzódnak a többi emberhez.

De az is előfordulhat, hogy nem a szexualitásunknak megfelelő személlyel próbálkozunk. Ma már rengeteg orientáció ismert, ne féljünk ezeknek utánanézni és ne tartsunk attól, hogy felfedezzük a saját igényeinket, preferenciáinkat!

Most már láthatjuk: a kulcs a nyitottság. Nemcsak a saját igényeinkre, hanem a szex világára is érdemes kíváncsisággal, befogadó módon tekintenünk – ha így teszünk, egy egészséges és kielégítő nemi életet tarthatunk fenn egészen életünk végéig!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja