SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem marasztalnák a szülők a gyermekeiket, ha külföldre akarnának költözni - a Családinet felmérésének megdöbbentő eredményei

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-10-17
Felmérést készített az olvasói körében a Családinet.hu, melyben arra volt kíváncsi, mivel próbálnák meggyőzni a szülők a gyermeküket az itthon maradásról egy esetleges külföldre költözés terve esetén.
A több mint 1800 válaszadó közül hamar kiderült, hogy nagyon kevesen biztatnák itthon maradásra gyermeküket, ha azok úgy döntenének, hogy egy idegen országban kezdenek új életet.
Nem marasztalnák a szülők a gyermekeiket, ha külföldre akarnának költözni - a Családinet felmérésének megdöbbentő eredményei

Minden szülő a támogatásáról biztosította gyermekét

Megdöbbentő adatok és válaszok születtek a Családinet.hu reprezentatív felmérésében. A több mint 1800 válaszoló közül mindössze néhány szülő nyilatkozott úgy, hogy megpróbálná itthon maradásra bírni gyermekét a külföldre költözés helyett.

A válaszokat a Családinet és a Kamaszt nevelek oldalán lehet megtekinteni.

A válaszadók több mint 99%-a bátran elengedné a fiatal gyermekét a nagyvilágba. Sokan ugyan sajnálnák, ha nem találkozhatnának velük minden nap, de úgy gondolják, hogy a határon túl egy jobb világ vár rájuk.

A válaszadók közül többen már külföldön élnek, számtalan gyermek kezdte meg a felsőfokú tanulmányait idén ősszel egy másik országban. Egy 2022-es Eduline felmérés szerint ez a szám tavaly közel 17 ezer fő volt, valószínűleg az idei évben még tovább emelkedett.

 

Kép: Családinet.hu reprezentatív felmérése (Facebook)



Jobb életet akarnak a szülők a gyerekeknek

A legtöbb válaszadó azzal indokolta döntését, hogy jobb és minőségibb életet szeretne biztosítani a gyermekeinek a közeljövőben. Ha ehhez az kell, hogy ő vagy esetlegesen az egész család elhagyja Magyarországot, akkor könnyek között ugyan, de megtenné.

2023. májusában adott hírt a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete arról, miszerint

minden harmadik 16-29 év közötti fiatal gondolkozik a kivándorláson.

Tisztában vannak a külföldi élet nehézségeivel, valamint azzal is, hogy a honvággyal rendkívül nehéz megbirkózni, azonban minden válaszadó szülő arra biztatta gyermekét, hogy lásson világot, próbálja meg, milyen az élet távol az otthon melegétől.

Támogatásuk ezen felül is töretlen marad, rengeteg hozzászóló biztosította a már kint lévő, vagy éppen utazni készülő gyermekét arról, hogy várja haza.


Több programot is indítottak a fiatalok hazacsábítására – sikertelenül

A magyar kormány az utóbbi évek során több programot is indított arra, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó fiatalokat hazacsábítsa. Egyik ilyen a Gyere haza, fiatal!, mely 2016-ban indult.

Céljuk az volt, hogy az Egyesült Királyság területéről többen is hazaköltözzenek, és itthon vállaljanak munkát, melynek kapcsán több pozíciót is létrehoztak. Mindössze 105 olyan fiatal volt, aki valóban hazaköltözött a felhívás hatására, ám mivel sokkal nagyobb tömegre számítottak, lefújták a programot.

Azóta több nagyvárosban, például Nyíregyházán is indítottak hasonló kezdeményezést, de az elvándorlási kedv nem csökkent ezek hatására sem.
 

Megállítható-e ez a nagymértékű kivándorlás?

A Családinet reprezentatív felméréséből is jól látszik, hogy a külföldre költözési kedv egyáltalán nem csökkent. Hiába érkeznek hazánkba a nagyvállalatok, több világcég is gyárat, központot épít Magyarországon, csökkentették az elmúlt években a fiatalok közterheit is, úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy itt képzeljék el a jövőjüket.

Kérdés, hogy milyen egyéb intézkedések kellenének ahhoz, hogy a fiatalok inkább itthon maradjanak a határon túlra való költözés helyett?

Indexkép: Mantas Hesthaven képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja