SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekek a háztartásban 1. rész

Családinet [cikkei] - 2010-07-21
Ugye ismerős az érzés, hogy te vagy a család takarítónője, és egyáltalán nem vagy boldog a rád kényszerített szerepben? Próbáld meg inkább bevonni a gyermekeket a koruknak megfelelő, egyszerűbb háztartási munkákba, mert ezzel erősíted bennük a közösségi szellem kialakulását is.
Gyermekek a háztartásban 1. rész

Sok édesanya önként lemond arról, hogy gyermeke segítsen neki a házimunkákban. Többségük úgy véli, idegtépő próbálkozás mindig valamilyen feladat elvégzésére biztatni a gyermeket, ráadásul egyedül sokkal hamarabb megcsinálja, amit kell.

Tényleg segíteni kellene a gyermekeknek a háztartásban?
A bébiknek és a kisgyermekeknek szükségük van szüleik teljes gondoskodására. Ebből a gyakorlatból kiindulva a szülők még akkor is mindent megcsinálnak szemük fénye helyett, amikor ő már önálló feladatokat is át tudna vállalni. Ne feledd, hogy már egy kis család is olyan közösség, mely csak akkor működik, ha mindenki kiveszi a részét a tennivalókból. Miközben a kisgyermekek neked „segédkeznek”, hamar megtanulják a felelősségvállalást. Egyáltalán nem lényeges a tevékenység jellege, sokkal fontosabb, hogy idejében vond be a gyermekeket a házimunkába, mert ha egy tinédzsert eddig elkényeztettél, akkor nem fogja belátni, miért is lett szükség olyan hirtelen a segítségére.

Mit tanulnak a gyermekek a házi munkából?
Amikor fiadra, lányodra rábízol egy feladatot, hozzásegíted ahhoz hogy kialakuljon benne a felelősségtudat. A sikeresen elvégzett munka öröme erősíti önbizalmát is, ezért ügyelj arra, hogy testre szabott feladatokkal bízd meg, ne követelj meg tőle olyasmit, ami meghaladja képességeit.

Mindemellett megtanulják legyőzni önmagukat, hiszen többnyire inkább játszani szeretnének, mintsem segítenének a háztartásban. Elsajátítják a helyes időbeosztást is, hiszen aki egész nap csak játszik, annak nem marad ideje arra, hogy rendet tegyen a szobájában.

Motiváld a gyermeket a segítésre!
Korán adj neki apróbb feladatokat, mert már egy hároméves manócska is képes közreműködni a terítésben. A kicsik sok tapintatot igényelnek, és egyesek nagyon büszkék rá, hogy önállóan megcsinálnak valamit, mások hamar elveszítik a kedvüket, és akkor szükségük van a segítségedre.

Hagyj némi szabadságot a gyermeknek az elvégzendő tevékenység kiválasztásában, mert sok vitát megelőzhetsz azzal, ha olyan a munka, amelyet szívesen végez. Vigyázz, hamar észreveszi, ha olyan feladatokat bízol rá, amelyeket te magad sem teszel meg szívesen. Sokszor az is jó megoldás lehet, ha felváltva végzitek a munkákat.


Olykor a tiltakozást is el kell fogadnod, ha a csemete belemerült a játékba és éppen nincs kedve együtt főzni veled.

Dicsérd meg a gyereket, ha önállóan elvégezte, vagy különösen szépen csinálta meg a feladatot, motiváció gyanánt kijár neki jutalomként egy kis meglepi! Pénzt ne adj neki, hiszen egy közösségben magától értetődik, hogy mindenkinek megvan a maga dolga.

Légy türelmes a kis segítővel!
Célszerű újból és újból emlékeztetni őt a feladatára, amíg az rutinná nem válik.. Jó, ha néha mi is segítünk neki, mert sokkal szívesebben rakja rendbe a szülővel együtt pl. a rumlis gyermekszobát. Így sokkal jobban megy majd a munka, „sok kéz, hamar kész”, ahogy mondani szokták, és többet érsz vele, mintha egyedül hagyod gyerekedet a romhalmazzal.

Amikor teljesíti a feladatot, azt ne úgy nézd, mintha te csináltad volna, mert ő biztosan nem porszívózik olyan alaposan, mint te. Hunyj szemet fölötte, mert semmi nem veszi el annyira a gyermekek kedvét, mint a folytonos kioktatás és javítgatás.

Milyen jellegű házimunkákban segíthetnek a csemeték?
Sok, szülőt idegesítő apróság adódik a házban. Minél hamarabb tanítod meg a gyerekeket arra, hogy a szennyest a szennyestartóba dobják, annál,hamarabb alakul ki ez a szokás náluk, és ugyanez vonatkozik az asztal leszedésére az étkezések után valamint a szemét kidobására is.

Ne görcsösen keress feladatokat a gyermek számára, inkább nézz körül, mi illene hozzá.
Ne kérj tőle többet, mint amennyire képes! Elég a tennivalókat egyenként begyakoroltatni vele, és amikor az egyik már rutinná válik nála, akkor bízhatod meg a következővel.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja