SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálat munkájáról

Szabóné Vékony Andrea [cikkei] - 2010-12-10
A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálat a Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményhez tartozik, működtetését a kerületi Önkormányzat vállalta fel. A szakszolgálatnál szakirányú, gyógypedagógus-logopédus végzettséggel rendelkező kollégák dolgoznak.
A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálat munkájáról

1969 óta folyik a kerületben logopédiai fejlesztő munka. Ahogy országos szinten bővültek a logopédiai ambulanciák, úgy a kerületben is javultak mind a személyi, mind a tárgyi feltételek. A 80-as évektől fokozatosan növekedett a logopédiai státuszok száma. Az 1984/85-es tanévtől már 4, jelenleg 12 logopédus (11 külső 1 belső logopédus) látja el a kerületi összes önkormányzati nevelési-, illetve oktatási intézményében a  beszédhibás gyermekek szűrését, vizsgálatát, és fejlesztését ambuláns formában. Ez éves szinten 500-600 gyermek foglalkoztatását jelenti. A belső logopédia helyileg a Kozmutza Flóra Általános Iskolában működik. Itt tanulásban- és értelmileg akadályozott, halmozott beszédhibás gyermekek logopédiai fejlesztése folyik. 2007-től logopédiai fejlesztő központ létesült.
 
Ellátási körünk a kerületi ön­kor­mányzati fenntartású nevelési és ok­ta­tási intézmények gyermekeire/tanulóira terjed.


Kollégáink:
pöszeség-,
diszlexia-,
disz­gráfia-,
diszkalkulia-,
diszlexia pre­ven­ciós-,
diszfónia-,
dadogás-,
meg­ké­sett beszédfejlődés-,
hadarás-,
beszédészlelés-beszédmegértés-,
nyelv­lö­késes nyelés-,
orrhangzós beszéd-,
mozgás-terápiákat   folytatnak.

A logopédiai terápiának és a gyermekek megfelelő ambuláns ellátásának fel­tétele a színvonalas logopédiai diagnosztika.
Ezt két szinten végezzük: szűréssel és komplexebb, részletesebb vizsgálóeljárás ke­re­té­ben.
A tanév során a megadott vizsgálati, tanácsadási időben - előzetes bejelentkezés alapján - elvégezzük az új gyermekek vizsgálatát, illetve a már terápiában részesülő gyermekeknél megbeszéljük a felmerülő problémákat. A szülők segítséget kapnak tőlünk ahhoz is, hogy a beszédhibához  esetlegesen társuló másodlagos tünetek enyhítéséhez milyen szakemberek segítségét kérhetik (pszichológus, fejlesztő pedagógus...). A megszervezett kiegészítő vizsgálatokkal és terápiákkal a minél célirányosabb fejlesztés megtervezését segítjük elő.

Logopédiai Fejlesztő Központunkban a kerületi intézményekben történő ellátáson túl, ambuláns formában súlyos beszédhibás- valamint  speciális nyelvi-kommunikációs zavarban szenvedő gyermekek ellátását is biztosítjuk. Központunkban megkésett-beszédfejlődés terápiáját, mozgásterápiát (alapozó torna), a dadogás komplex művészeti terápiás programját, diszfónia terápiát, GMP diagnosztikát, logopédiai vizsgálatokat végzünk.   Szakembereink célja, hogy egy-egy szakterületre specializálódva, magas színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani.
Sajátos nevelési igényű beszédfogyatékos (óvodás, iskolás) gyermekek integrált ellátásában/nevelésében veszünk részt. Együtt dolgozunk team-munkában az integrált nevelésben/oktatásában résztvevő szakemberekkel: pedagógusokkal, utazó gyógypedagógusokkal, fejlesztőpedagógusokkal, pszichológusokkal.

Emellett évek óta részt veszünk a logopédus hallgatók gyakorlati képzésében.


A logopédiai szakszolgálat szolgáltatásai  a kerületi lakosoknak, az itt nevelkedő és tanuló gyermekeknek, diákoknak ingyenesek.


Bővebb információkat honlapunkon találhatnak:
http://logopedia.fw.hu

Szabóné Vékony Andrea


Szabóné Vékony Andrea
Okleveles gyógypedagógus - logopédus

Elérhetőségeim:
Munkahely:
Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye
             1221 Budapest, Szent István tér 1.
Honlap:
  • Logopédiai: http://logopédia.hu

  • SzóL-E? Szűrőeljárás óvodások logopédiai ellátására: http://szole.hu

  • Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
    A szerkesztő ajánlja