SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Menjen-e nyelvi táborba a gyermekünk? A nyári táborválasztás szempontjai

Fürész-Mayernik Melinda [cikkei] - 2015-06-15
A gyerekek várva-várt pillanata, amikor beköszönt a nyári szünidő és a jól megérdemelt kikapcsolódásé, a játéké és a pihenésé lehet a főszerep.
Menjen-e nyelvi táborba a gyermekünk? A nyári táborválasztás szempontjai

A szülők számára azonban nem mindig ilyen örömteli esemény a nyári szünet, hiszen jöhet a szervezés-tervezés, hogy hova tegyék a csemetét, kire bízzák, ha a nagyszülőket nem lehet bevonni, hiszen a szülők nyári szabadsága nem terjed olyan hosszú időre (sajnos), mint a gyerkőcöké. 

Minden szülő szeretné a legjobb helyen tudni nyáron is a gyermekét arra az időszakra, amikor nem vele megy nyaralni. A nyár a táborok időszaka, ezért szinte természetes, hogy minden családnál előkerül a téma, hogy nyári táborba küldje a gyermekét, mert ott felügyelet alatt van, és még játszhat is, élményeket szerezhet.
Rengeteg tábor közül lehet ma már választani, a napközis tábortól, az ottalvós táborig, a lovaglós tábortól egészen a luxus tengerparti táborig széles a skála, ahova a csemetét beírathatjuk. Éppen ezért nem könnyű a választás a szülő számára, figyelembe véve a gyermek igényeit és a család pénztárcáját.
Ebben a cikkben a nyelvi táborokról készítettem egy összeállítást, mi alapján érdemes a gyermeknek tábort választani a nyári szünidőre.


A gyermek életkora

Már óvodás gyermekeknek is találunk nyári táborokat, ám ők többnyire még nem alkalmasak arra, hogy éjszakára is a szülők nélkül maradjanak, ezért az óvodás korosztálynak érdemes inkább napközis jellegű táborokat nézni, ahol a napi programok után a gyerkőcöt a szülők hazaviszik. A nagyobbacska, iskolás gyerekek már sokszor vesznek részt olyan táborokban, ahol néhány napra, vagy egy hétre a szülők nélkül vannak. Minden esetben érdemes figyelembe venni a gyermek életkorán kívül azt is, hogy milyen a személyisége, mennyire érzi jól magát a szülők nélkül, hogyan tud alkalmazkodni a társakhoz.
A nyelvi táborok esetén: Találkozhatunk napközis és ottalvós változattal is, itt is érdemes arra odafigyelni, hogy milyen a csapat életkori eloszlása, nagyjából egy életkorúak-e a gyermekek. A nyelvi táboroknál különösen fontos, hogy ne legyen nagy korkülönbség a táborozók között, hiszen az nyelvi nehézségeket is okozhat. Fontos, hogy a gyermek idegen nyelvi szintjének megfelelő tábort válasszunk, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy „megállja a helyét a tudása”, akkor kérdezzük meg a szaktanárt, vagy a táborvezetőt, hogy ajánlja-e a csemeténknek.


Érdeklődési kör

A nyári az aktív pihenésről és a játékról kellene, hogy szóljon minden kisgyerek számára. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy olyan táborba küldjük a csemeténket, ahol érdeklődésének megfelelő téma köré építik a tevékenységeket. Nagyon fontos, hogy ne iskolaszagú táborba kerüljön a gyerek, hanem a nyelvi fejlődése játékok, mozgás közben valósuljon meg. Azok a tevékenységek, amiket szívesen végez (sport, tánc, rajzolás, festés, kézműves foglalkozások) megjelenhetnek egy-egy angol (vagy más) nyelvi foglalkozás keretein belül is, így is elsajátíthatja az adott téma szókincsét, mégsem lesz iskolaszagú, nem könyv és füzet segítségével tanulnak. Akkor jó a tábor, ha a gyermek nem is érzi azt, hogy új dolgokat tanul a nyelvből, hanem játék és tevékenység közben, szórakoztató módon ragadhat rá a nyelv.
Már óvodás gyermekkel is meg lehet beszélni, hogy melyik tematikus táborba menne el szívesen, melyik kelti fel az érdeklődését. Ha egy kisfiú a fociért és a kalózokért van oda, akkor érdemes olyan nyelvi tábort keresni, ahol ezek a témák is előkerülnek, hiszen sokkal szívesebben fog bekapcsolódni a játékokba. Érdemes a táborok vezetőitől részletes programtervet kérni, hogy a szülők megnézhessék, hogy egy-egy tematikus táborban mennyi olyan foglalkozás szerepel, amit a címben kínálnak.
A nyelvi táboroknál (vagy a népszerű iskola-előkészítő táboroknál) azért érdemes arra különösen odafigyelni, hogy valóban élményszerű tevékenységek között valósuljon meg a játékos fejlesztés, hiszen éppen elég elvárásnak kell az iskolában is megfelelni a gyermeknek, ezért ne támasszunk követelményeket a gyerekek elé egy-egy tábor kapcsán.


Program - napirend

Szorosan összefügg az érdeklődési körrel, de a nyelvi táborok esetén fontos erre külön is kitérni.
A nyelvi táborok esetén ugyanis nem mindegy, hogy milyen keretek között történnek a nyelvi foglalkozások. Lehetnek olyan táborok, ahol az egész tábor ideje alatt csak az idegen nyelven folyik a kommunikáció. Ebben az esetben a szülőnek kell eldöntenie, hogy kiteszi-e ennek a környezetnek a gyermekét, ugyanis nem minden gyermek számára alkalmas ez a fajta tábor. Először azt gondolnánk, hogy ez egy szuper lehetőség, hogy a gyermek fejlődjön és idegen nyelvi környezetben mozogjon, de ha nincs olyan szinten a nyelvi tudása, akkor sokkal inkább érzi magát frusztrálva a helyzettől, ezért kudarcként fogja megélni, hogy nem érti, amit a vezető mond. Tudnunk kell, hogy a gyerekek tökéletesen ki tudják hámozni a mondanivalót az idegen nyelvű környezetből, ha megfelelő módszerekkel azt szemléltetik számára, de ehhez nagyon fontos, hogy milyen módszerekkel dolgozik a vezető! Másrészt a társakkal úgyis az anyanyelvén fog beszélni. Természetesen nem elhanyagolható, hogy valóban sokat tud így fejlődni a gyermek nyelvi tudása, és egy ilyen tábor végére sokkal többet is tud elsajátítani, mint egy-egy tanóra keretein belül, de a szülőnek kell mérlegelnie, hogy az ő csemetéje miként viselkedik ilyen helyzetben, mennyire tud alkalmazkodni, hiszen nem szeretnénk, ha visszafele sülne el a dolog, mert élményt szeretnénk nyújtani a számára, nem megfelelési kényszer elé állítani.
A másik lehetőség – és ez a gyakoribb – amikor egy-egy foglalkozás, vagy délelőtt/délután folyik a tevékenység idegen nyelvi keretek között. Készíthetnek például rajzot idegen nyelven, sportolhatnak, nézhetnek mesét stb. A lényeg, hogy akár egy fél nap erejéig, akár egy-egy óra erejéig idegen nyelvi környezetben tevékenykednek. Kevésbé hatékony, mint az egész napos idegen nyelvi környezet, nem is kell csodát várni tőle, de ha már annyit elérünk egy-egy ilyen táborral, hogy a gyermekünk megszereti az adott idegen nyelvet, akkor az is hatalmas előrelépés. És mint többször említettem, a nyári tábornak nem a tanulásról kell szólnia, az „csak egy kellemes mellékhatás”, ami egy-egy órás angol nyelvi foglalkozással és egy-egy téma, vagy szókincs körüljárásával is megvalósítható.


Táborvezetők

Nem szükséges külön kiemelni, hogy mekkora felelősség egy tábort megszervezni és lebonyolítani, a szülő részéről pedig óriási bizalom szükséges, hogy a gyermekét olyan személyre bízza, akit előzetesen esetleg nem ismert.
A gyermekünket ismerve a szülő el tudja dönteni, hogy olyan táborba küldi a gyermekét, ahol ismerős a vezető, vagy megpróbálkozik a gyermek számára új személlyel. 
A legjobb, ha olyan táborba megy a gyermek, ahol a vezető (esetleg tanító vagy iskolai szakkörvezető) személye a gyermek számára kedves és ismerős. Amennyiben nincs lehetőség olyan vezetőre bízni, akit ismerünk, akkor próbáljunk vele előzetesen beszélni, megismerni, információkat szerezni róla, elvégre a saját gyermekünkről van szó. 
Érdemes még megemlíteni, hogy egy-egy tábor idejére hány táborvezető foglalkozik a gyerekekkel, legalább két táborvezető ildomos egy-egy csoport esetén (15-20 fő), hiszen ha bármi adódik, akkor a gyerekeket nem hagyhatják magukra.
A nyelvi tábor esetén: Alapvető elvárás, hogy a táborvezetők egyike legalább(!)  középfokú szinten beszélje az adott nyelvet, hiszen magasabb szintű tudással kell rendelkeznie, mint a rábízott gyerekek. Ez különösen idősebb korosztálynál fordulhat elő, például középiskolások esetén. Tanítói vagy nyelvtanári diploma lenne a legmegfelelőbb, hiszen ebben az esetben a vezetők pedagógiai és pszichológiai ismeretekkel is rendelkeznek az adott korosztályra vonatkozóan. Nem egyszer előfordul, hogy a tábor vezetője csak pár leckével jár előrébb, mint a gyerekek, így nem kell sokat várni a tábor végére a gyermek nyelvi szintjének fejlődése szempontjából, ezért alaposan vegyük szemügyre, hogy ki fog a gyerekek nyelvi fejlődésével foglalkozni! Abban az esetben, ha az egész tábor ideje alatt idegen nyelven beszélnek a gyermekkel, az a legjobb felállás, ha van egy olyan vezető, aki anyanyelvi szinten beszéli például az angol nyelvet, a másik pedig magyarul. 
 

Társak

Az ember társas lény. A gyerekek is jobban érzik magukat, ha olyan társakkal vannak a táborban, akikkel ismerik egymást. Érdemes összebeszélni a szülőknek, hogy a gyerekek a barátaikkal lehessenek a tábor ideje alatt is. Ezekben az esetekben általában meg tudnak egyezni, hogy melyik tematikus tábort válasszák és nem áll fenn az a veszély, hogy az egyik gyermek a focira a másik meg kosárfonóra ment volna inkább, hiszen nagy valószínűséggel egy az érdeklődési körük. Másrészt pedig nem fogják magukat elveszve érezni, ha több új gyerek társaságába kerülnek, biztonságérzetet ad egy barát. 
 

Anyagiak, költségek

A nyári táborok díja nagyban függhet attól, hogy napközis vagy ottalvós táborról van szó. Egy-egy tábor napi díját befolyásolhatja az is, hogy mi tartozik bele a befizetett összegbe. Bátran kérdezzük meg, hogy mi tartozik a tábor díjába: az étkezések, folyadék, esetleges utazások vagy kirándulások díja, a szállás, alapanyagköltségek stb.
Ha már kifizetünk egy borsosabb összeget egy-egy táborért, akkor nem „szimpla” gyermekfelügyeletet várunk, hanem valódi élményeket, tartalmas időtöltést a gyermek számára, amire szívesen emlékszik vissza. 

A felelősség (mint minden esetben) a miénk, szülőké! Alaposan járjuk körbe a témát, mielőtt tábort választunk a gyermekünknek, anyagi szempontból sem mindegy, másrészt pedig a gyermek életére is kihatással lehet, hogy milyen élményekkel tér haza a táborból!
És a legfontosabb: a gyermek számára az lesz a legnagyobb élmény, amikor a szülővel közösen vehet részt egy-egy programon, ezért próbáljuk úgy szervezni a nyarat, hogy legalább egy-egy hétvége erejéig együtt lehessen a család! 

Kellemes, élményekkel teli és balesetmentes nyári szünetet kívánok! 

Nálunk található jelenleg a legnagyobb, országos TÁBORGYŰJTEMÉNY! Reméljük minden szülő megtalálja gyermekének a hozzá legjobban illő kikapcsolódást!

Fotó: commons.wikimedia.org

 

Fürész-Mayernik Melinda


Fürész-Mayernik Melinda
Baba- és gyermek angol oktató, tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/402-80-92
E-mail: info@angolkalauz.hu
Honlapok: http://www.angolkalauz.hu
Facebook: www.facebook.com/angolkalauz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja