SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A varázslatos mesepárna fejlesztő, nevelő hatása

Kurali-Bali Katalin [cikkei] - 2016-11-15
Néhány szóban szeretnék bemutatkozni. Kurali-Bali Katalin vagyok, a Szobi Napsugár Óvodában dolgozom óvodapedagógusként. Jelenlegi csoportom a "Katica" vegyes életkorú osztatlan csoport,melynek 18 vidám kisgyermek a tagja.
A varázslatos mesepárna fejlesztő, nevelő hatása

Pályafutásom alatt, amely immár 25 éves múlttal rendelkezik mindig is nagyon szerettem alkotni. Szeretem  elkészíteni és kipróbálni  azokat a dolgokat, melyekben látok fantáziát a kreatív nevelés, tanítás területén. Újszerű, ötletes nevelési módszereket keresek, kutatok folyamatosan, melyek a meglévő lehetőségek mellett olyan pluszt adnak, ami a mai idők gyermekeinek felkelti figyelmét, fenntartja érdeklődését és nem utolsó sorban fejlesztő hatású.

Mindannyian jól tudjuk, hogy az óvódás gyermek számára milyen fontos a verselés,mesélés. A mesemondás, mesehallgatás nap mint nap, akár többször is jelen van az óvodás gyermekek életében, az  óvodai nevelés folyamatában. A gyermekek nagyon szeretnek mesét hallgatni és mesélni egyaránt. A meséket nagyon sok féleképpen lehet szemléltetni. Az egyik leggyakrabban használt szemléltető eszköz az óvodában a báb, melyet a gyerekek nagyon szeretnek.

„Mese? Bábozás? Kreativitás? Alkotás?” IGEN! Ezeket a lehetőségeket szem előtt tartva készültek el csodálatos mesepárnáim. A mesepárnák készítése közben kibontakoztathattam kreativitásomat, alkalmazásukkal pedig örömet és csodás meglepetést varázsolhatok naponta a piciny arcocskákra.

A mesepárna a kreatív nevelés, tanítás újfajta motivációs eszköze. Ebben az értelmezésében már nemcsak ülőalkalmatosság, hanem a mesélés helyszínéül szolgáló csodálatos, varázslatos mesevilág. A mesepárnák mérete 35*35 cm. A mese helyszínei és a szereplők tépőzárral vannak rögzítve a felületre, a mesélés során tetszőlegesen elmozdíthatóak, így szemléltetve a mese jeleneteit. A gyerekek mesélés közben rakosgathatják a szereplőket, játszhatnak velük.  A nap folyamán kedvük szerint bármikor elvehetik a polcról, segítségükkel bármikor elmesélhetik a nekik legkedvesebb mesét. A mesemondást segíti, könnyebbé teszi a párnán megjelenített történet. Ez motiválja  a kicsiket arra, hogy ők is önkéntes mesélővé váljanak. A mesepárnával történő mesélés személyiségfejlesztő hatású. Fejleszti a gyermekek finom motorikáját, beszédkészségüket, szókincsüket, gondolkodásukat, emlékezetüket, képzeletüket, fantáziájukat. Az esztétikusan elkészített párnák a gyermekek szépérzékét is nagymértékben formálja.
 


Amikor megjelent Pálfi Judit ”Mesepárnás mesecsoda” című kiadványa sejtettem, hogy egy  újszerű kreatív nevelési, tanítási eszközzel találkozhatok, ha megvásárolom a könyvet és elkészítem a saját  csodálatos mesepárnáimat a csoportomnak. Ez a nagyszerű könyv segítette a munkámat, motiválta kreativitásomat. Nagyon szeretek alkotni, szeretem a kihívásokat, szeretem megvalósítani az elképzeléseimet.
 


Már jó néhányat el is készítettem és még sok-sok mesét gyűjtöttem össze az újabb mesepárnák elkészítéséhez, melyeket szeptembertől naponta alkalmazok csoportomban a mesélés során.

Eddigi tapasztalataim nagyon pozitívak. Elmondhatom, hogy a már meglévő motiváló eszközökön kívül nagy sikerrel alkalmazom a mesepárnákat. Nagyon sok lehetőség van ezekben az eszközökben. Gyakorló óvodapedagógusként nyugodt szívvel állíthatom, hogy felkelti, és fenn tartja a gyermekek érdeklődését, figyelmét. A kissé bátortalanabb gyermekek is sokkal szívesebben szánják rá magukat a mesélésre és a kicsit izgágábbak is érdeklődőbbek.
 


Jó érzéssel tölt el, hogy a mesepárnáim elkészítésével, ezzel az alkotói munkával, többet adhatok a csoportom gyermekeinek, változatosabban, színesebben tárhatom fel előttük a mesék varázslatos, csodás világát.


A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja