SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyakori, de hazánkban szinte ismeretlen neurológiai rendellenesség

Családinet [cikkei] - 2017-10-30
A minden 10. embert érintő szenzoros integrációs zavar egyaránt érint felnőtteket és kisgyermekeket, bár a tünetek gyermekkorban erősebbek, könnyebben beazonosíthatóak.
Gyakori, de hazánkban szinte ismeretlen neurológiai rendellenesség

"Bence első gyermek, így nem nagyon volt tapasztalatunk" – meséli egy érintett anyuka. 
"Már a legelső pillanattól problémák voltak az alvással: nem lehetett letenni, óránként kelt, gyors mozgásfejlődés (bár esett kelt), túlmozgás jelemezte, nem bírta az erős fényeket, a hangokat, a tömeget, a cipzárt, cetliket a ruhán, a félrecsúszott zoknit. Ez később más formát öltött: már csak tréning nadrágot volt hajlandó felvenni, a kézmosás egy tortúra volt, nagyon válogatós lett 5 féle ételt volt hajlandó megenni (ezek elsősorban textrúrájukban hasonlítottak) és sokat panaszkodott a zajra, szagokra." Mondta el Szabó Emília a Zurzavaroscsalad.blog.hu oldaltól.

A szenzorosság az ingerfelvevés zavaraként igencsak meg tudja nehezíteni a sokszor kiemelkedően intelligens gyerekek és családjuk életet. Ezek a gyerekek minden külső ingert vagy túl erősen vagy éppen kevéssé érzékelnek. A legfontosabb érzékek: a látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, egyensúly (vesztibuláris rendszer), testérzetek (éhség, hideg-meleg stb) és a proprioceptív (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése). Zavarják őket a hangok, a fény, az érintés, az egyensúlyából való kimozdítás, vagy éppen rossz evők, alvók, túlmozgásosak, gyakori a megkésett beszedfejlődés, "hisztisek", "neveletlenek".

"Szeretnénk felhívni a szülők és szakemberek figyelmét a problémára és megkönnyíteni felismerést. A fejlesztés és a megfelelő életmód csodákra képes gyermek- és felnőtt korban egyaránt. Készítettünk egy rövid információs füzetet szakembereknek és szülőknek, amelyek letölthetőek az oldalról és segítenek elindulni." - mondta el Szabó Emília.

Fotó: StockSnap / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja