SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segítsd gyermeked beszédfejlődését?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2020-12-08
Minden családban van egy olyan történet, hogy valamelyik rokongyerek mennyire későn kezdett el beszélni. Nálunk a bátyám tölti be ezt a posztot, ugyanis 3,5 éves koráig nem mondott nagyon semmit, bár az ismerősök, barátok szerint beszélt ő, csak a maga módján. Sok anyuka esik kétségbe, ha a gyermeke nem fejlődik tankönyvszerűen, a legtöbb esetben pedig felesleges is az aggódás. Mikortól érdemes felkeresni egy specialistát? Hogyan tudsz Te segíteni a beszédfejlődésben?
Hogyan segítsd gyermeked beszédfejlődését?

A kisgyermekek nagy része 1 éves születésnapja körül mondja ki az első szavait. Sokan vannak, akiket inkább a járástanulás foglalkoztat, és ezért háttérbe szorul a beszédfejlődés. Ez egyáltalán nem szokatlan, sőt az sem, ha éppen az ellenkezője történik, és 10 hónaposan már folyamatosan beszél a gyermeked. Rengeteg kifejezést megértenek már azelőtt, mielőtt beszélni kezdenének (pl: gurítsd ide a labdát, hozd ide a játékot stb.), azonban ilyenkor még nem mindig tudnak választ adni rá, és ez nem meglepő. 1 év múlva, a kétéves szülinapján legtöbbjük már 50 szavas szókinccsel rendelkezik, és 2 szavas mondatokat tesz össze, de természetesen ez sem történik meg minden esetben.


Hogyan tudod segíteni a beszédfejlődést?

Mindenki látott már olyan árust, aki lassan és tagoltan beszélt a külföldi turistáknak, de azok egy kukkot sem értettek abból, amit mondott. Kisgyermeked azonban egy nyelvet beszél veled, így számára ez a megoldás kifejezetten jónak ígérkezik. Beszélj hozzá sokat, lassan, artikuláltan, és ne lepődj meg azon se, ha valamit 100-szor kell neki elmondanod.

Fontos még, hogy figyelj minden mozdulatára, és arra, hogy mit szeretne vele kifejezni. A kisgyermekek eleinte mindenre mutogatnak, például, ha szomjasak, akkor a saját bögréjüket keresik, vagy ha fázik a lábuk, a levetett zoknijukat a lábfejükre teszik. Ilyenkor mondd el neki, hogy mit csinálsz éppen: vizet töltesz neki, mert szomjas, felhúzod a lábára a zoknit, mert fázik. Minél többször hallja ezeket a szavakat, annál egyszerűbben és könnyebben meg fogja jegyezni őket.

Rendkívül fejlesztő hatással van a beszédfejlődésre a meseolvasás is. Lehet Te is nagyon sok mindent elmondasz neki, ami az adott napon történik veletek, de a mesékben különleges szavak, kifejezések vannak, amik felkelthetik az érdeklődését, és utánzásra késztethetik. Biztos lesz majd kedvenc története, amit milliószor végig fogsz neki olvasni, de törekedj a változatosságra, és ismertess meg vele minél többet.


Mikor lehet valami probléma?

Sok anyuka azért is aggódik a gyermekéért, mert a beszéd elmaradását az autizmushoz kapcsolják. Amennyiben fennáll ez a probléma, több más tünet is megjelenik, ilyen például az ölelés elutasítása, korlátozott érdeklődés bizonyos tárgyak vagy kiegészítők iránt vagy furcsa viselkedési minták. Ha ehhez társul a minimális beszédkészség, akkor érdemes egy specialistát felkeresni.

Ami még előfordulhat, hogy a kisgyermeked nem jól hall, és ezért nem is beszél. Ha nem fordul oda, amikor a nevén szólítod, nem ijed meg éles hangoktól, akkor valószínűleg a hallásával lesz a probléma. Ebben az esetben is orvosi konzultáció szükséges.

Fontos, hogy ne siettesd a kisgyermeked. A fent említett két eseten kívül természetesen számtalan oka lehet annak, hogy nem beszél, de érdemes vele türelmesnek lenned. Ha nem 15, hanem 18 hónaposan mondja ki az első szavait, akkor sincs probléma, valamint, ha 2 évesen még csak egyszavas mondatokat használ, akkor sem kell kétségbeesned. Minden gyerek másképp fejlődik, és ezt Neked is el kell fogadnod. Annyi a teendőd, hogy szereted, támogatod, és segítesz neki, ahogy csak tudsz.

Indexkép: Omar Lopez/unsplash.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja