SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Böjte Csaba: Meg kell védenünk gyerekeinket a sodródó semmittevéstől

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-14
A ferences szerzetes arra hívta fel a figyelmet, hogy a semmittevés és a lustaság miként fenyegeti a fiatalokat. Sok gyerek azt hiszi, hogy neki minden jár - és nem is tesz érte semmit. Böjte Csaba szerint a sport erre megoldást jelenthet.
Böjte Csaba: Meg kell védenünk gyerekeinket a sodródó semmittevéstől

Sok gyerek azt hiszi, hogy alanyi jogon minden jár neki

Az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpont megnyitóján mondott beszédet Böjte Csaba. Úgy véli, a sodródó semmittevéstől kell megvédenünk a fiatalokat. Az ökölvívást gyerekvédelmi eszköznek nevezte.

”A gyermekvédelemnek rá kell döbbennie, hogy ma a gyermekeinket a lustaságtól, a tunyaságtól, a sodródó semmittevéstől kell megvédenünk. Sok gyerek azt hiszi, hogy neki csak úgy, alanyi jogon minden jár, és hogy ez így is marad, míg a világ és két nap!" – írta Facebook-oldalán a népszerű ferences szerzetes.

Arra is kitért, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan állják meg a helyüket a világban. Szerinte a sport kifejezetten jó hatással van a gyerekekre.

”Nem tudok új világot teremteni! A nevelőknek, de a szülőnek is rá kell ébresztenie a gyermekeket, hogy a létért fegyelmezetten, felkészülve, keményen küzdeni kell. Több mint kétszáz gyerek jár ökölvívó edzésre, és azt látjuk, hogy a sport jót tesz nekik. Összeszedettebbek, keményebbek, fegyelmezettek lesznek! Igen, az ökölvívás nagyszerű gyermekvédelmi eszköz!”


A semmittevéstől a szülők is megvédhetik gyerekeiket

Nemcsak a nevelők, hanem a szülők is sokat segíthetnek gyereküknek abban, hogy ne sodorja őket magával a lustaság és a semmittevés.

Szakemberek szerint sokszor az a probléma, hogy a szülő mindent megcsinál a gyereke helyett, túl sokat akar segíteni neki. Pedig ezzel csak árt: a gyerekben nő a szorongás, úgy érzi, hogy semmire sem képes egyedül, nem tud megoldani semmit.

Ilyenkor a szülőnek egy kicsit hátra kell lépnie, és hagynia kell a gyereket, hogy egyedül oldja meg a feladatait. Ezt a nevelési elvet nevezzük "lusta nevelésnek". A szülő több teret ad a gyerekének, persze közben vigyáz rá és terelgeti, de nem csinál meg mindent helyette, hanem hagyja, hogy maga jöjjön rá a megoldásra - és hagyja azt is, hogy hibázzon és tanuljon belőle.

Ezzel pedig a gyerek:

  • önállóságot,
  • önbizalmat
  • és talpraesettséget tanul.

Ráadásul nem lesz lusta a későbbiekben, hanem arra törekszik majd, hogy minden feladatot elvégezzen és jól be tudja osztani az idejét.

Vagyis ezzel a nevelési elvvel is megvédhetjük gyerekeinket a sodródó semmittevéstől.


A kamasz viszont hadd legyen lusta

Kivételt képeznek a kamaszok: őket nem kell megvédeni a "lustaságtól" és semmittevéstől. Ez ugyanis egy teljesen normális állapot náluk, a lelassulásra, a merengésre, a semmittevésre nagy szükségük van ilyenkor.

Olvasd el ezt is: Lusta a gyerekem!

lusta kamaszFotó: Depositphotos.com


Vekerdy Tamás pszichológus úgy vélte, kamaszkorban érkezik el az idő arra, hogy a gyereknek leváljon a családjáról, hogy majd be tudjon illeszkedni a családon kívüli emberi világba, a társadalomba is.

Sokat kell töprengenie azon, hogy ki ő és mi a szerepe ebben a világban. A szervezet ilyenkor nagy munkában van, a gyerek pedig belefárad a növésbe. Régen a 14 évesek osztályában nem véletlen, hogy csak ismételtek a diákok, mert akkoriban úgy tartották, hogy a kamaszodás miatt nem bír el annyi terhet a gyerek. A pszichológus szerint most épp az ellenkezője figyelhető meg.

”Hetedik-nyolcadik osztályban, tizenhárom-tizennégy éves korában hajszoljuk meg igazán a gyerekeket. (Mert: most dől el, hogy felveszik-e. És most állítjuk döntés elé: mi akar lenni, mi lesz majd belőle?)”

Érdemes tehát elgondolkodni ezen. A kamaszkor mind testileg, mind lelkileg egy nagyon megterhelő időszak: ilyenkor - kivételesen - hagyni kell a gyereket lustának és semmittevőnek lenni.

Indexkép: Depositphotos.com
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül c. könyve

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja