SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért veszed el a gyerek gyerekkorát?

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2022-03-30
Az elmúlt 9 évben a legfontosabb iránytű, amit vakon követtem a belső hang volt, ami mindig megsúgta, mit tegyek. Ez a hang nagyon sokszor szembeszállt az aktuális trendekkel. Számtalan alkalommal éreztem azt, hogy árral szemben úszom. Utólag mégis rendre beigazolódott, hogy igazam volt és helyesen döntöttem, hogy a hangra hallgattam.
Miért veszed el a gyerek gyerekkorát?

Legutóbb például, amikor Fannit nem a körzetes sztáriskolába, hanem egy gyerekbarát iskolába irattuk. Hiába mondta mindenki, hogy a Fannihoz hasonló kis tudoroknak ott a helyük. Számomra nem az volt a fontos, hogy zsenit neveljenek belőle, csupán azt szerettem volna, hogy szeressen iskolába járni és jól érezze magát. A tudásvágy ösztönösen benne van, annyi kívánságom volt, hogy ezt ne öljék ki belőle. 

Beszélgettem a napokban egy családdal, akinek a gyereke a körzetes sulinkba jár. Elszomorodva hallgattam, milyen nyomás alatt tanulnak ott a gyerekek. A nagymama úgy fogalmazott, hogy elvették a gyerekkorát. A szavait hallgatva újra megállapítottam, hogy milyen jó, hogy nem másokra hallgattam.

Az anyuka és a nagymama beszámolója kapcsán azon gondolkoztam, mire ez a nagy verseny? Miért kell már alsóban széthajtani a gyerekeket? Miért kell elvenni a gyerekkorukat?

Kapcsolódó cikkünk: Hová ez a nagy rohanás? Miért siettetjük a fejlődést? - Popper Péter gondolatai a gyereknevelésről és a túlzott aggódásról

Egy ismerősöm azt mondta, hogy az igazi tudást nem az iskolában szerzik a gyerekek, hanem otthon, a családban szívják magukba.

Igaza lehet. Apukám egy vidéki, cseppet sem felkapott általános iskolába járt, mégis több diplomát szerzett. És a tesóimmal mi is egy középszerű, lakótelepi suliba jártunk. Ennek ellenére (vagy pont emiatt?) a hivatásunkban elismert, sikeres emberek lettünk. 

Emlékszem, az oviban Fanni egyik csoporttársának az édesanyja azzal indokolta, hogy a gyereke reggeltől estig bent van, hogy így fejlődik a legjobban. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy a gyerekek legtöbbet a szerető családi légkörben tanulnak, nem hallgatott rám. Sőt, azt éreztette, hogy Fanninak lesz hátránya abból, hogy keveset jár oviba. 

A fia tanulási és magatartási problémákkal küzd, míg Fanni szárnyal az iskolában. 

Mint az elmúlt lassan 9 évben, most is szemben megyek az árral. Hiába trend versenyeztetni és már az óvodában minden nap más különórára vinni a gyerekeket. A belső hang azt súgja, hogy nem ez a helyes út. 

Egy hozzászóló azt írta, hogy Fanni lemarad a többiektől, ha nem áll be a sorba. Én viszont úgy érzem, hogy nem veszít, hanem nyer azzal, ha kimarad ebből az őrült versenyből. 

Bízom benne, hogy a belső iránytűm, mint eddig mindig, most is a helyes utat mutatja.

Olvasd el ezt is: 

Forrás: Lányomnak az életről
Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja