SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azoknak, akiket erősen irányítanak a szüleik, később pszichés problémáik alakulhatnak ki

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-21
A túlzott szülői kontroll felnőttkorban rosszabb mentális egészséget eredményezhet - állapították meg a szakértők.
Azoknak, akiket erősen irányítanak a szüleik, később pszichés problémáik alakulhatnak ki

Akiket túlzottan irányítanak, azok nem tudnak a saját hibáikból tanulni

A University College London kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy akiket a szüleik erős kontroll alatt tartottak gyerekkorukban, azok később, felnőttkorukban pszichés problémákkal küzdenek - írja a BBC. 

A szakértők szerint a mentális jólétre nagy hatással van a szülők gondoskodása. Az irányító szülők azonban túlságosan korlátozzák a gyerekeiket, így ők nem tudnak a saját hibáikból vagy konfliktusaikból sem tanulni. Ha a szülők rendszeresen korlátozzák a gyerekeik önállóságára való törekvését, akkor az öntudatuk fejlődését is korlátozzák.


Nem mindegy, hogy a szülő megsérti-e a gyerek privát szféráját

A kutatásban 2000-en vettek részt 1946-ban: Angliában, Skóciában és Walesben született személyeket kérdeztek serdülőkorukban, aztán 30-40 éves korukban, és 60-64 éves korukban. 

A válaszadóknak arról is beszélniük kellett, hogy életük első 16 évében milyen volt a kapcsolatuk a szüleikkel. 

A kutatás vezetője, Dr. Mai Stafford azt mondta: "Minden szülő bizonyos mértékig gondoskodó és bizonyos mértékig irányít. Az azonban nem mindegy, hogy a szülő a privát szférába is behatol-e, és ha igen, akkor mennyire. Vagyis hogy megsértik-e a magánéletünket."

A kutatók szerint az anyával és az apával való kapcsolat is meghatározó, de az apai gondoskodás nagyobb hatással van a későbbi mentális egészségre. 

Dr. Claire Hill, a Readingi Egyetem szülői nevelésre és gyermeki szorongásra szakosodott klinikai pszichológusa így nyilatkozott: 

"Az apai gondoskodás erősebben kapcsolódott a jóléthez, mint az anyai gondozás, ezért az apák szerepét nem szabad figyelmen kívül hagyni a mentális problémák kapcsán."


Így hat a gyerekre a túlzott kontroll

A kutatók azt is megállapították, hogy a túlzott szülői irányítás, kontroll olyan hatással van a gyerekre, mintha egy szeretett személyt elveszítene. Ezért mindenképp érdemes odafigyelni arra, hogy ne telepedjünk rá annyira a gyerekünkre, várjunk el tőle önállóságot és függetlenséget, és engedjük őt is dönteni bizonyos kérdésekben. Figyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a privát szféráját. 

A Montessori pedagógia lényege is éppen az, hogy ha túl sokat segítünk a gyereknek, azzal csak hátráltatjuk őt. A mottó: "Segíts, hogy magam csinálhassam!"

Indexkép: Depositphotos.com

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja