SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 tipp, ami segít rávenni a gyerekeket a vitaminok rendszeres szedésére

Családinet [cikkei] - 2023-07-22
 [X]

Szülőként jól tudjuk, hogy valódi kihívás lehet olyasmire rávenni a gyermekünket, amihez nincs kedve. Ilyen lehet például a szobájában való rendrakás, a leckeírás vagy éppen a különböző étrend-kiegészítők szedése. Ez utóbbi különösen problémás, hiszen a szervezetük normál működéséhez és a megfelelő növekedéshez számos tápanyag elengedhetetlen.
7 tipp, ami segít rávenni a gyerekeket a vitaminok rendszeres szedésére

Mely vitaminok a legfontosabbak számukra?

Az egészséges fejlődéshez nem szabad megfeledkeznünk az A-, B-, D-, E- és K-vitaminok pótlásáról, de a C-vitamin szedéséről sem. Az A- és az E-vitaminok a szem és a bőr egészségét, valamint a C-vitaminhoz hasonlóan az immunrendszer stabil működését támogatják. A B-vitaminok családja számos testi funkcióban kap feladatokat, például az idegrendszer, az agy és az izmok működésben, de a növekedésben is. A D-vitamin az erős csontokhoz járul hozzá, a K- pedig a véralvadásban játszik szerepet.

Ami az ásványi anyagokat illeti, fiatalabb korban a kalcium, a vas, a jód és a cink lesz kiemelten fontos. A kalciumnak köszönhetjük az erős csontokat és fogakat, a vasnak az agy megfelelő működését és a vörösvérsejtek képződését, de az oxigénszállításban is létfontosságú. A jód a sejtek fejlődéséért felel, de az energia- és oxigénfelhasználásban is van része. A cink pedig a sebgyógyulást segíti elő, de az immunrendszer normál működése sem lenne lehetséges nélküle.

7 tipp, hogy a vitaminszedés ne okozzon többé gondot

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ezért természetes, hogy igyekszünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fogásokat eléjük tenni nap mint nap. Könnyen megeshet viszont – főként válogatós gyerekek mellett –, hogy minden igyekezetünk ellenére nem kapják meg az összes szükséges tápanyagot. Ilyenkor kell az étrend-kiegészítőkhöz fordulnunk. Ha ezt sem szívesen szedi be a gyerekünk, akkor különböző trükkökhöz kell folyamodnunk – az alábbiak még a legmakacsabb lurkón is kifognak majd!

Beszélgessünk!

Mielőtt bármilyen tablettát a gyerekünk elé tennénk, készüljünk fel egy kis beszélgetésre az emberi szervezetről és az annak működéséhez elengedhetetlen tápanyagokról. Mondjuk el, vagy játékos formában mutassuk be, hogy miért is annyira fontos a C-vitamin szedése vagy éppen a kalcium pótlása! Hozzunk olyan érveket, amelyeket rögtön megért, például: ha nem lesz elég erős az immunrendszere, és megbetegszik, akkor hétvégén nem fog tudni átmenni a legjobb barátjához az ottalvós bulira!

Tegyük játékossá!

Az óvodában és az iskolában is szuperül beválnak a matricás rendszerek, miért ne alkalmazhatnánk a vitaminok szedése kapcsán is? Ez olyasvalami, ami játékossá teszi a legkisebb számára a dolgot, miközben motiválja is őt.

Válasszunk izgalmasabb típust!

Ma már számtalan kifejezetten gyerekeknek készült vitamin létezik, ezek között akadnak mókás formájúak, színesek, illatosak... Keressük meg azt, amelyik szimpatikus a gyerkőcnek – ha úgy könnyebb, akár együtt is kiválaszthatjuk az adott terméket! Ő csak tartsa szem előtt a külcsínt, mi pedig olvassuk el figyelmesen, hogy mi mindent tartalmaz az adott táplálékkiegészítő!

Találjuk meg azt, ami jobban csúszik!

Tabletta, szirup, gumicukor... ma már számtalan formátumú gyerekvitamin létezik. Általában a legtöbb gyerkőc a gumicukor jellegű készítményeket részesíti előnyben, de lehet, hogy a mi csemeténknél inkább az ivós forma válik be. Kísérletezzük ki, és ha valamelyik beválik, ragaszkodjunk ahhoz!

Keverjük el!

Ha máshogyan nem megy, válasszunk folyékony kiszerelésű készítményt, és keverjük el valamilyen italban vagy szószban, amit szeret a gyerekünk! Az omega-3 zsírsavat tartalmazó termékeket például a legtöbb gyerkőc elutasítja, mert van némi halas utóíze – ennek ellenére nagyon hasznos. Ezt a mellékízt remekül ellensúlyozhatjuk például egy gyümölcsös smoothie-val! Ha a táplálékkiegészítőt csak a legvégén adjuk hozzá, aligha fogja átvenni az egész ital az ízt. De kísérletezhetünk almaszósszal vagy lekvárokkal is, attól függően, hogy épp mi a sláger otthon.

Magunkról se feledkezzünk meg!

Amikor szülőkké válunk, a fókuszunk teljesen átalakul: a legkisebb érdekeit helyezzük minden más elé, így saját magunk elé is. Ezzel bizonyos mértékig nincs is semmi baj, de azért ne hanyagoljuk el magunkat teljesen! Igyekezzünk mi is egészségesen étkezni, és figyelmet fordítani arra, hogy a szervezetünk mindent megkapjon, amire szüksége van. Gondoljunk csak bele: ha a gyenge immunrendszerünk miatt megbetegszünk, ki gondoskodik majd a gyermekünkről?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja