SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kalciummal a vastagbélrák ellen

Családinet [cikkei] - 2007-03-26
Kalcium kiegészítők szedésével megelőzhető a bélszakaszban megjelenő polipok kialakulása, melyek a későbbiekben a vastagbélrák daganatos megbetegedéséhez vezetnek. A készítmény hosszútávon hatásos, védelmi funkcióját a kúra végeztével is sokáig képes kifejteni.
Kalciummal a vastagbélrák ellen

A Dartmouth Medical School kutatói olyan pácienseket kerestek vizsgálataik elvégzéséhez, akiknél korábban nem rosszindulatú polipok megjelenését diagnosztizálták a bélszakaszon belül. A résztvevők egy része napi 1,200 milligramm kalcium készítményt, a másik csoport placebot szedett a négy éves vizsgálat ideje alatt.

 

A kalcium szedése 17 százalékkal csökkentette a polip újbóli megjelenésének kockázatát.

 

A vizsgálatot követő ötödik évben az eredeti 930 résztvevőből 822 személynél vizsgálták a kalcium szedésének hosszútávú hatását. A kalciumot kapott páciensek 31.5 százalékánál kiújult a polip. A másik csoportban, melynek tagjai placebo készítményt szedtek, ez az arány 43.2 százalék.

 

Az American Cancer Society szervezet ajánlása szerint a 19 és 50 év közöttiek kalciumszükséglete napi 1.000 milligramm, az 50 év felettieknél 1.200 milligramm. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a pótlásról elsősorban a bevitt táplálékok útján gondoskodjunk, s ne kiegészítő készítmények által.

 

A kalcium mégsem ajánlható egyértelműen a vastagbélrák elkerülésére, egyes kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki alkalmazása és a prosztatatrák kialakulást közt. Ennek érdekében tanácsos a napi kalcium mennyiséget 1.500 milligramm alatt tartanunk. A számítások során ügyeljünk az étkezések alkalmával és a készítmények útján bevitt kalcium mértékére is.

 

Ne gondoljuk tehát, hogy ha valami hasznos, abból nagyobb mennyiséget szedve még inkább előnyünkre válik. A kalcium esetében különösen igaz ez, alkalmazásánál soha ne lépjük túl az előírt mennyiséget, ezzel egészségünket veszélyeztetjük.

 

A vastagbélrák megelőzésének legbiztosabb módja a szűrővizsgálat. Az 50 év felettiek esetében különösen ajánlott a kolonoszkópia/vastagbéltükrözés elvégeztetése, s a meghatározott időközönként zajló kontrollvizsgálat.

 

A hír alapjául a “Calcium May Reduce Colon Cancer Risk” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja