SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-19
Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

"Nem kértem arra, hogy kérjen bocsánatot, azt sem kértem, hogy a tanárától kérjen bocsánatot"

Nagyon népszerű az édesapa videója, aki úgy döntött, hogy ahelyett, hogy fiára erőltetné a bocsánatkérést, más módon tanítja meg a helyes viselkedésre. 

Az apa a TikTokra töltött fel egy videót, melyben elmesélte, mi történt velük. Egy emailt kapott a kisfia tanárától, miszerint gyereke elkövetett egy csínyt és egyúttal megbántotta az osztálytársát. 

Elmondta, hogy hosszasan beszélgetett a kisfiával a történtekről, aztán azt javasolta neki, hogy találja ki, hogyan tudná rendezni a dolgokat az osztálytársával. 

"Semmit sem kértem tőle. Nem kértem arra, hogy kérjen bocsánatot, azt sem kértem, hogy a tanárától kérjen bocsánatot. Elmondtam, hogy vissza tudunk menni és helyre tudjuk hozni a dolgokat. Nem tudjuk visszavonni a dolgokat, de megpróbálhatjuk kijavítani és megbocsáthatnak neki" – mondta az apa a videóban. 

Hogy mi történt ezután? A fiú beszélt azzal az osztálytársával, akit megbántott, és megkérdezte tőle, hogy mik a kedvencei. Kiderült, hogy imádja a Pokémont, ezért a fiú bevitt neki két különleges, aranyszínű Pokémon kártyát otthonról. 

Másnap pedig amikor hazament az iskolából, elmondta az édesapjának, hogy az osztálytársa milyen nagyra értékelte ezt a gesztust tőle, és még meg is ölelték egymást. 

Az apa szerint ha a bocsánatkérés nem őszinte, akkor semmit sem tanul az esetből a gyerek, ahogy a büntetésből sem. Ehelyett szerinte arra van szükség, hogy kitalálják, hogyan tudnák megoldani a problémát, hogyan tudnák helyrehozni a dolgokat. 

"Ezzel fognak szembenézni a való világban, miután elhagyták a fészkünket” - tette hozzá. 

@thehalfdeaddad Replying to @sunshinyday1227 And then it’s my kid 🤦‍♂️😡 #endbullyingnow #talktoyourkidsmore #dadlifebestlife #singledadsover40 #teachyourchildren #ReadySetLift ♬ Get You The Moon - Kina

 

A gyerekek sokkal jobban fogadják az őszinte bocsánatkérést, mint a kikényszerítettet

Merrill-Palmer Quarterly című folyóirat internetes kiadásában megjelent egy tanulmány, ami erről a témáról íródott. Gyerekeket vizsgáltak, akik különböző módokon kértek bocsánatot. 

Úgy találták, hogy amikor egy gyerek csak színleli a bocsánatkérést, akkor pont a lényeg veszik el: vagyis az, hogy megbánja amit tett, és a törekvés arra, hogy helyrehozza a kapcsolatot. A bocsánatkérő pedig ebben az esetben még ellenszenvessé is válhat a másik szemében. 

A megfigyelt gyerekek sokkal jobban fogadták az őszinte bocsánatkérést, mint a kikényszerítettet. 

Craig Smith, a tanulmány egyik készítője azt mondta, hogy ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele sülhet el, hiszen a gyerekek számára nem szimpatikus, aki így kér bocsánatot. 

Azt javasolják, hogy amikor megnyugodott a gyermekünk, segítsünk neki abban, hogy megértse, mit tett és hogy mit érez most a másik gyerek, akit megbántott. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja