SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyek, ha csúfolják a gyerekemet?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-12
A gyerekek szinte bármin képesek gúnyolódni: ha valaki túl vékony, túl kövér, túl hosszú hajú, túl rövid hajú, túl magas, túl alacsony, másképp öltözik mint a többiek, szegényebb családban nevelkedik, stb, stb. 
De mi áll tulajdonképpen a csúfolódás hátterében? Mit tegyünk, ha zaklatják - vagy ha éppen a mi gyerekünk a csúfolódó?
Mit tegyek, ha csúfolják a gyerekemet?

Mit tehetek, ha csúfolják a gyermekemet?

A csúfolódó úgy akar a másik fölé kerülni, hogy leminősíti őt

Ismerek olyan felnőttet, aki gyerekkorában túlsúlyos volt és ezért sokat bántották. Most azonban, miután lefogyott és állandóan sportol, egészségesen étkezik, most sincs megelégedve magával. Tökéletes a teste, mégis takargatja magát.

Nemrég a kollégám mellettem rajzolgatott egy értekezlet alatt. Észrevettem, milyen csodálatos rajzai vannak és meg is említettem. Azt mondta, gyerekkorában mindenki kinevette őt az alkotásai miatt, senki sem vette komolyan, és már bánja, hogy emiatt nem próbálkozott meg valamilyen művészeti pályával. 

Hány ilyen felnőtt lehet, akinek az álmait, vágyait tette tönkre a csúfolódás, vagy akiben a mai napig élnek a gyerekkori bántások?

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a gyerekét csúfolják az óvodában vagy az iskolában. De sokkal kevesebb szülőtől hallani azt, hogy arra panaszkodik, hogy a gyereke másokat csúfol. Pedig ugyanaz a személy lehet egyszerre elszenvedője a csúfolódásnak, máskor pedig az okozója. És ugyanannyira fontos, hogy a szülő azzal is foglalkozzon, ha az ő gyereke a csúfolódó. 
 

De mi áll tulajdonképpen a csúfolódás hátterében?

Papp Györgyi pszichológussal beszélgettünk a témáról. Szerinte a csúfolódó célja az, hogy a másik fölé kerüljön, jobb akar lenni, mint a másik. Vagyis a háttérben a versenyszellem áll. 

"Úgy akar fölé kerülni, hogy a másikat minősíti le" - mondja a szakértő, aki szerint azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogy attól még, hogy a másik jó valamiben, az nem jelenti azt, hogy ő rossz.

"Ha például a másik ügyesen rajzol, én meg nem, akkor nem az a megoldás, hogy csúfolom. Kérdezzük meg inkább tőle: mi az, amiben ő jobb? Mi az, amiben te vagy a jobb? Mit játszanátok együtt?"
 

"Biztassuk, hogy ő is egy ügyes, okos, értékes gyerek"

Papp Györgyi pszichológus szerint bármennyire is úgy tűnik, hogy a csúfolódó tele van önbizalommal, valójában önbizalomhiányos, ahogy az is az lesz, akit gúnyolnak. Ezért mindkét esetben az önbizalmat kell erősíteni a gyerekekben.

"Biztassuk, hogy ő is egy ügyes, okos, értékes gyerek."

A csúfolt gyereknek pedig azt tanácsolhatjuk, hogy ne adjon nagyon markáns reakciót, ha csúfolják, mert azt a másik élvezi, és így nem fogja abbahagyni. Ez még felnőttkorban is nehéz, de egy nyugodt reakció sokkal hatásosabb lehet. Ezzel azt az üzenetet közvetíti a gyerek, hogy felettem nincs a másiknak hatalma. 

Novák Ferenc videója is sokat segíthet a témában: 
 


 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja