SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-08
Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

A mindennapos koránkelésért kárpótolja Panni nénit a vidám gyereksereg - nagy sikere van a Pedibusznak

A város főépítésze, Mészáros Judit ötlete volt ez a közlekedési módszer, amivel Olaszországban találkozott először. Lényege, hogy a gyerekek több állomáson is be tudnak csatlakozni a többiekhez reggel, és együtt mennek iskolába. Önkéntes felnőttek kísérik őket. 

A gödöllői csapat közel 30 fős, de minimum 18-20 gyerek mindig együtt sétál. 

"Arra szeretnénk rávenni a gyerekeket, hogy gyalog járjanak iskolába, ne a szüleik kísérjék őket, ugye ez nagy torlódást okoz az iskolák előtt, tehát forgalmi problémát is okoz" - mondta Mészáros Judit, főépítész az nlc.hu-nak. 

A Pedibuszt egyébként már az önkormányzat is támogatja a város költségvetéséből, a kezdeményezésnek pedig saját oldala is van.

Az önkéntes felnőttek között szülők és nyugdíjasok is vannak. A gyerekek pedig matricákat kapnak, amiket pontgyűjtő füzetükbe tudnak beragasztani, és ajándékokkal is motiválják őket. 

Szüleik szerint sokat fejlődtek, mióta gyalog járnak iskolába, megedződtek, ritkábban betegek, ráadásul barátságok is kialakultak közöttük és az útvonalat is megjegyezték, javult a tájékozódási képességük is. 

"Ami nagyon fontos, hogy megtanulnak tájékozódni a gyerekek. Tehát azok a gyerekek, akiket mindig autóval visznek, olyan passzívak lesznek, hogy ha egyszer elfelejtenénk értük menni, nem találnának haza" - mondja a főépítész. 

Panni néni, az egyik önkéntes nagymama azt mondta, a mindennapos koránkelésért kárpótolja a vidám gyereksereg, és számára felemelő érzés iskolába kísérni a kis csapatot. 

A kezdeményezésnek köszönhetően pedig az iskola környezetében még a forgalom is lecsökkent. 
 


 

Indexkép: godollo.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja