SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ahol a gyermek az utolsó: a kormány szerint bármely katona vezényszóra pedagógus lehet

Családinet [cikkei] - 2024-06-14
- A kormányzat által benyújtott és gyorsított eljárásban elfogadtatott törvény szerint bármely 55 év feletti katona átvezényelhető a tankerületekbe, ahol még akkor is alkalmazni kell őket, ha nincs végzettségük.
- A tankerületeknek kötelező kiképeznie a végzettség nélkülieket vélhetően rövidített tanfolyamokon, de már a képzés ideje alatt is kötelező lesz a foglalkoztatásuk, a munkafeltételeik pedig kedvezőbbek lehetnek a tényleges végzettséggel rendelkező pedagógus kollégáknál.
- A gyalázatos és szakmailag botrányos törvény bizonyíték arra, hogy a kormányzat hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány, és a pedagógus pálya vonzóvá tételére vonatkozó ígéreteik kudarcot vallottak.
Ahol a gyermek az utolsó: a kormány szerint bármely katona vezényszóra pedagógus lehet

A kormányzat szerint bármely 55 év feletti katona alkalmas és átképezhető pedagógusnak – ez derül ki a parlament által már elfogadott törvényből. A státusztörvény (2023. évi LII. törvény) 4. §-ának módosítása rendelkezik arról, hogyha valakit odavezényelnek és megfelel az alkalmazási feltételeknek (nem derül ki, hogy ezek ugyanazok-e, mint ami a pedagógusokra vonatkozik), akkor hivatásos katonaként köteles a tankerület alkalmazni őt. Tehát nem kell gyakorlat, szakmai tudás, nem kell érteni a gyerekekhez, nem kell szeretni őket – vagyis, ha a kiöregedett katonának van tanári végzettsége, akkor odakerülhet az iskolába, pontosabban odaküldik, mert ezt nem ő választja, hanem odavezénylik!

De az is lehet, hogy a katonának nincs is tanári végzettsége. Ha a tankerületben nincs olyan állás, ami az illető végzettségének megfelel, akkor ki is lehet, sőt kell arra képeznie őket! Az nem derül ki a törvényből, hogy a normál pedagógusképzésről van-e szó, de minden bizonnyal valamilyen gyorsított képzésről. A képzés végéig a tankerület határozza meg, hogy milyen feladatokat kap. Tehát tetszőleges katonát az iskolába küldhetnek a gyerekek közé függetlenül attól, hogy arra alkalmas-e vagy sem, és még a képzés ideje alatt munkába állíthatják.

A törvénymódosítás szerint a kivezényelt katona nem a pedagógusokhoz hasonló köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban vagy egyházi szolgálati jogviszonyban lesz alkalmazva, hanem tanárként is hivatásos katona lesz! Így minden bizonnyal jóval kedvezőbb munkafeltételekkel dolgozhat, mint a nála képzettebb és tapasztaltabb pedagógus kollégái.

Az 55 év feletti hivatásos katonák valaha nyugdíjba vonultak – most a kormány (többek között) az oktatás megreformálását, az iskolai rend és fegyelem megerősítését, a tanárhiány elfedését várja tőlük az elöregedett és megfogyatkozott, de legalább sok gyakorlattal rendelkező pedagógusok között. Az nem derül ki, hogy kinek a parancsát köteles majd teljesíteni a katona-tanár, vagyis ki lesz katonai felettese?

Hol van itt már szó a gyerekeinkről? A minőségi oktatásról? Akik egész életükben parancsokat kaptak és adtak, azok az iskolában is az alárendeltséget és a feltétlen engedelmességet fogják elvárni a diákoktól.

A törvénymódosítás bizonyíték arra, hogy a kormányzat hosszú éveken keresztül hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány. Egyben ezzel a kormányzat elismerte azt is, hogy kudarcot vallott és nem tudta vonzóvá tenni a pedagógus pályát; az elmúlt hónapok béremelése még az infláció fedezésére sem volt elegendő.

Tiltakozunk az egyeztetés és a szakmaiság teljes hiánya miatt! Követeljük a törvény visszavonását! Követeljük, hogy hozzáértő személyek döntsenek a közoktatást érintő törvényekről!

Védjük meg a gyerekeinket!

Civil Közoktatási Platform
Szülői Hang Közösség
Szülői Összefogás Közösség
Tanítanék

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja