SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyereknevelési trendek napjainkban

Családinet [cikkei] - 2024-08-22
A gyermeknevelési szokások szép lassan, de folyamatosan változnak, ahogy a szülők és a szakértők új megközelítéseket keresnek a gyerekek egészséges fejlődése érdekében. Egyre gyakrabban felmerülő kérdés például, hogy hogyan találjuk meg az egyensúlyt a szülői felügyelet és a gyerekek önállósága között, és hogy mit oszthatunk meg gyerekeinkről a külvilággal? A következő új szülői trendek ezekre a kérdésre próbálnak válaszokat adni.
Gyereknevelési trendek napjainkban

Gyereknevelési trendek napjainkban

Az újabb gyereknevelési szokások gyakran angol kifejezésekkel kerülnek be a köztudatba, mert ezeket a trendeket legtöbbször angol nyelvterületeken elemzik először. Az angol nyelvű közösségek rendkívül befolyásosak a közösségi médiában, az online tartalomgyártásban és a pszichológiai kutatások terén, ezért sok új szülői megközelítést először ezeken a területeken neveznek meg és tesznek népszerűvé.

Később aztán ezek a kifejezések gyorsan elterjednek más országokban is, beleértve Magyarországot, különösen a digitális platformokon keresztül. Gyakran nincs is megfelelő magyar kifejezés ezekre az új jelenségekre, így az eredeti angol terminusok maradnak használatban, mivel röviden és tömören összefoglalják a jelenség lényegét.

Ezek közül mutatunk be most néhány újabb irányvonalat.
 

"Benign neglect": a jóindulatú "elengedés" ereje

A "benign neglect" (jóindulatú elengedés vagy elhanyagolás) kifejezés talán szokatlanul hangzik, de egyre több szülő alkalmazza, gyakran nem is tudatosan: ez a megközelítés lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy saját maguk fedezzék fel a világot. A trend lényege, hogy

a szülők visszalépnek az állandó felügyeletből, és inkább olyan környezetet teremtenek, ahol a gyerekek saját hibáikból tanulhatnak és önállóbbá válhatnak.

Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeket magukra kellene hagyni, hanem inkább egyfajta szabadságot ad nekik, hogy fejlődhessenek. A túlzott szülői kontroll ugyanis korlátozhatja a gyermekek kreativitását, problémamegoldó képességeit és önbizalmát.

Kapcsolódó cikkeink: 

A jóindulatú elengedés pedig abban segít, hogy a gyerekek megtanuljanak alkalmazkodni a különböző helyzetekhez, miközben a szülők támogató háttérként maradnak jelen.

Olvasd el ezt is:


"Gentle parenting": szelíd nevelés, kevesebb feszültség

A gentle parenting, vagyis a szelíd nevelés szintén egyre több családban jelenik meg. A szülők egyre inkább arra törekednek, hogy kevesebb stresszt és feszültséget vigyenek be a családi életbe.

Ez a megközelítés az érzelmi támogatáson, empátián és pozitív visszajelzéseken alapul.

A szülők itt nemcsak a fegyelmezésre koncentrálnak, hanem arra is, hogy a gyerekek érzelmi igényeit megértsék és figyelembe vegyék.

A szelíd nevelés célja, hogy a gyerekek stabil érzelmi alapokat kapjanak, amivel könnyebben kezelik majd a későbbi kihívásokat is. A mindennapokban ez a fajta hozzáállás több türelmet, kevesebb szigorú fegyelmezést és empatikusabb kommunikációt jelent a családokban. Sok szülő azt tapasztalja, hogy ez a megközelítés nemcsak a gyerekek viselkedésére van jó hatással, hanem az egész család dinamikáját is pozitívan befolyásolja.
 

"Sharenting": miért fontos visszafogni a közösségi médiában megosztott tartalmakat?

A „sharenting”, azaz a gyerekek életének folyamatos megosztása a közösségi médiában, az elmúlt években nagy port kavart. Sok szülő szeretné megosztani a gyerekei fontos pillanatait a barátokkal és családdal, de egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy ez hosszú távon problémákat okozhat a gyermekek számára.

A közösségi média világában a gyerekek digitális lábnyomát már csecsemőkoruktól kezdve építjük, anélkül, hogy beleegyezésüket kérnénk. Ahogy egyre több szülő válik tudatossá ezzel kapcsolatban, úgy döntenek, hogy csökkentik vagy teljesen megszüntetik a gyermekeikről szóló posztolást.

Az adatvédelem és a gyermekek jövőbeli jogainak védelme egyre nagyobb hangsúlyt kap, hiszen amit ma megosztunk, az évek múlva is elérhető maradhat az interneten. De ami a legfontosabb: ezzel mi magunk tesszük ki veszélynek a gyerekeinket, hiszen a képei akár pedofilokhoz is eljuthatnak.

Ha túl sok információt osztunk meg a családunkról a neten, akkor akár idegeneknek is lehetőséget adhatunk arra, hogy a gyerekeink közelébe jussanak és a bizalmukba férkőzzenek - hisz annyi mindent tudnak már róluk, akkor biztos "a család ismerősei"... Ne hagyd, hogy a posztjaid által belássanak az életetekbe a potenciális zaklatók.
 

Hogyan hatnak az új nevelési trendek a gyerekeinkre?

Az új megközelítések arra ösztönzik a szülőket, hogy tudatosabbak legyenek a gyereknevelésben, és figyeljenek arra, hogy a gyerekeik ne csak fizikailag, de érzelmileg is egészségesen fejlődjenek.

A "benign neglect" nevelési elveit alkalmazva a gyerekek megtanulhatják, hogyan kezeljék önállóan a kihívásokat, míg a "gentle parenting" erősíti az érzelmi stabilitásukat. A "sharenting" visszafogása pedig biztosítja, hogy gyermekeink jövője kevésbé legyen kiszolgáltatva a digitális világ kockázatainak és a zaklatóknak.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebész főorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
A szerkesztő ajánlja