SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Homo Sapiens: Robot vagy szabad akaratú lény? 3.

Nyiregyházi Ágnes [cikkei] - 2006-08-14
Ősi reflexek szerepe a gyerekek tanulási és viselkedési problémáiban és felnőtt korban - a bébireflexekről röviden.
Homo Sapiens: Robot vagy szabad akaratú lény? 3.

Visszahúzódó Reflex

A Visszahúzódó Reflex több reflex összessége. Fejlődési sorrendben a legelső. A fogamzás utáni első hetektől kezd kifejlődni: az embrió ebben a fázisban minden ingerre automatikus visszahúzódással válaszol. Mint a kukac, amelyik ha megérintjük, hirtelen összerándul. Ez a reakció hasznos, ha nincs egyéb védekezési mód, de nagyon zavaró, ha valaki élete első pillanatától kezdve, a sejtjeiben is csak azt az érzést ismeri, hogy "el innen, menekülni!".

Ha az illetőnek később csekély lesz az ön-érzete és a határérzete, akkor teljes bizonytalanság érzésével folytatja életét. Kapaszkodóként - fizikailag és átvitt értelemben is - folyamatosan szüksége lesz majd a környezet visszajelzésére, amelyekre támaszkodhat.

Végletes viselkedési formák alakulhatnak ki, mint pl. túlzottan gátlásos lesz, vagy éppen gátlástalan. Az illető vagy minden érintéstől visszahúzódik, vagy éppen ellenkezőleg, másokat érintget, lökdös; vagy minden zavarja vagy nem túl tapintatos; vagy minden érzékszerve túl érzékeny lesz, vagy nem eléggé, az egyensúlyérzéket és tapintást is beleértve.
Többek közt az autista vagy hiperaktív magatartás, túlzott félénkség, anorexia, (kóros soványság) és allergia is arra utalhat, hogy bár az illető tovább nőtt és fejlődött, valahol "elakadt a tű a lemezen" és vagy nem tudja a határt, vagy minden ingertől legszívesebben visszahúzódna.

Moro Reflex

A Moro Reflex egyike az anyaméhben kialakuló legelső reflexeknek, kb. a terhesség 5. hetében jelenik meg, és a Visszahúzódó Reflex-szel ellentétben, kifelé irányítja a figyelmet. Vészjelző és életmentő szerepe van. A baba ekkor még a tipikus embrió-tartásban gubbaszt. Még nincs izomzata, amivel el tudna futni a veszély elől, tehát minden stresszt okozó benyomásra megmerevedve, egész testével reagál.
Születése után, ha megijed vagy a legkisebb dolog is éri, úgy reagál e reflex első fázisában, hogy fejét, karjait és lábait hátracsapja, (amolyan "kisjézus" tartásba) és mély lélegzetet vesz, hogy azután a reflex második fázisában teli tüdőből, karjait és lábait kissé remegtetve, összekiabálja a világot segítségért.


Szakemberek szerint a bölcsőhalál egyik legvalószínűbb oka, hogy a két fázis között fennakadás keletkezik. Ilyenkor a Moro Reflexet egyes babáknál egy másik reflex jelenléte gátolja, amely által a második fázis, a kilégzés nem aktiválódik. Ez a reflex az ú.n. Fear Paralize Reflex, ami annyit jelent, hogy a rémülettől megmerevedni. Mint, amikor valaki jéghideg vízbe esik és eláll a lélegzete, vagy a nyúl, amikor ráesik a reflektor fénye, és mozdulatlanná válik. Az egyébként egészséges baba tehát minden látható ok nélkül "elfelejt" lélegezni.

Néhány példa még az időn túl aktív Moro Reflexre:

- Egy kisgyerek kiszalad az úttestre kigurult labda után és egy közeledő autó elé ugrik. Ahelyett azonban, hogy kezét maga elé téve testét védené vagy elszaladna, hirtelen béka-pózba merevedik, szétterpesztett karját és fejét hátracsapja, lába a földbe gyökerezik és még egy rövid kiáltást is hallat. Egy ilyen gyereknek a korához illő túlélő védekezési rendszerét ("harcolj vagy menekülj!") valószínűleg egy csecsemőkori Moro Reflex gátolja.

- Az olyan gyerekek, akik nyugtalanok, lökdösődnek, rugdalóznak, kiabálnak, mindenbe beleszólnak, mindezt azért teszik, mert nem tudnak különbséget tenni a fontos és lényegtelen benyomások között. Pókháló módjára minden jelre rezdülnek, de mert nem rendelkeznek megfelelő ingerszűrő rendszerrel, minden egyszerre hívja fel a figyelmüket, és mindenre ösztönösen, cenzúrázatlanul és gátlás nélkül reagálnak.

- Ha valaki minden zajra összerezzen, és könnyen "frászt kap az ijedtségtől", akkor nyilvánvaló, hogy a legkisebb látható vagy láthatatlan inger is, ami éri, teljes stresszreakciót válthat nála ki. Ez is a Moro Reflex jelenlétére utal.

A baj az, hogy e reakciók a Moro Reflex esetében a teljes idegrendszert és izomzatot érintik, állandó adrenalint pumpálva a szervezetbe. Ez történik még a legkisebb inger, pl. egy hirtelen fényvillanás, egy rossz mozdulat vagy váratlan hanghatás után is. Az illető tehát egész életében túlélő állapotban él, és láthatatlan fenevadak ellen hadakozik, idegrendszere nem tud a vélt és valós veszély között különbséget tenni. Ilyenek a hiperaktív gyerekek, akik mindenre reagálnak, de az autisták is, akik annyira érzékenyek, hogy nem bírnak megbirkózni a túl sok ingerrel, így belső világukba menekülnek. Nem csoda tehát, ha az illetőnek elfogy az energiája, immunrendszere és stresszfeldolgozó hormonjai kimerülnek. Egy ilyen szakadatlan tudatalatti stresszállapotnak sok következménye lehet, pl. fáradékonyság, túlérzékenység, allergia, légzési problémák, az ellenálló képesség hiánya, gyenge idegzet, félelem, pánikbetegség, később cukorbetegség és sorolhatnánk tovább.

A témával kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.x-track.hu/html 
oldalon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja