SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sikeres tanév az étkezőasztalnál kezdődik!

Családinet [cikkei] - 2006-08-28
Ha megkérdeznénk szeptemberben a szülőket, hogy szerintük megteremtették-e gyermeküknek a tanuláshoz szükséges összes feltételt, a többség valószínűleg gondolkodás nélkül igennel válaszolna. Pedig nem biztos, hogy igazuk van!
A sikeres tanév az étkezőasztalnál kezdődik!

A reggeli a legtöbb családnál – sajnos – kiment a divatból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a 16 éven aluli magyar gyerekek nagy része éhesen indul iskolába. Ha esznek is néhány falatot, az esetek döntő többségében ez nem nyújtja számukra a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget.

 Márpedig nem várható el teljesítmény attól az iskolástól, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A tanulás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag”, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.

Ezt próbálta meg bebizonyítani egy amerikai kutatás, amely során a szakemberek három éven át vizsgálták az általános iskolásokat. Az eredmények önmagukért beszélnek! A kutatók megállapították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen reggeliznek – példaként kiváló lehet egy szelet margarinnal megkent, paprikával, paradicsommal megpakolt rozskenyér-, jobban odafigyelnek az órákon, jobbak a jegyeik, fegyelmezettebbek.  Sőt ritkábban betegek és a sportteljesítményük is meghaladja azokét, akik üres gyomorral ülnek be reggel a padba.

Az éhező szervezet produkálta tanulási nehézségeket tehát a szülők egy gondosan összeállított és egyszerűen elkészíthető reggelivel könnyedén megelőzhetnék.

 A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító élelmiszerre van szükség, hanem hosszabb ideig tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a tanulásra hosszú órákig nem marad energia.

Érdemes növényi eredetű ételeket választani, mert ezek általában könnyebben emészthetők.

A jó minőségű növényi olajból készült margarin gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek fontosak a szervezet működéséhez, valamint energiaforrásként is szolgálnak. Hiányuk esetén nem megfelelő a gyerekek fejlődése, mivel ezek egyes hormonok alkotói is. Emellett fontos szerepük van a sejtfelépítésben, az immunrendszer működésében, a különböző anyagcsere folyamatokban, vagyis a szervezet egészséges működésének szabályozásában. A margarinban lévő A vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz, a  bőr épségének fenntartásához, illetve a növekedéshez, a D vitamin pedig a csontképződéshez szükséges. Értékes növényi olajtartalmának is (elsősorban napraforgó,- és repceolaj) köszönhetően gazdag E vitaminban, amely a szervezetben keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében játszik szerepet.

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint az emésztést elősegítő élelmi rostok is.

Ha megfogadja a fenti tanácsokat, és nem engedi el gyermekét reggeli nélkül az iskolába, meglátja: jövő júniusban örömteli lesz a bizonyítványosztás!

 

További információk: www.nagyranovok.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja