SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kamaszoknak is kell az alvás!

Kókai Kata [cikkei] - 2007-09-17
Az alvás születésünktől öreg korunkig elengedhetetlen fontosságú. Kellő mennyiségű alvás hiányában testi épségünket, egészségünket is kockáztatjuk.
A kamaszoknak is kell az alvás!
Sok fiatal felnőtt megfeledkezik arról milyen fontos szerepet játszik életében az alvás. Nem egyszer az ingerültség, az immunrendszer gyengesége, s számtalan baleset is az alváshiányra vezethető vissza. Az iskola korai kelést igényel, a tanulás fárasztó, s persze a barátokra is időt kell szakítani.

A hétvégi alvás nem elég

A tinik olykor megfeledkeznek arról, hogy szervezetük tűrőképessége véges. Hétközben az iskola miatt korán kelnek, s a barátokkal való találkozók, a rengeteg tanulás mellett csak későn kerülnek ágyba. Igyekeznek hétvégi hosszú alvásokkal bepótolni a hét többi napján kimaradt alvást, de ez korántsem elegendő a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához.

A pubertás korban történő változásoknak köszönhetően csak később kezdődik meg a melatonin termelése, így a tinédzsereknél később jelentkezik a fáradtságérzet, az álmosság, mint a felnőtteknél. S mivel később kerülnek ágyba, a reggeli ébredés is problémát okoz. Ennek ellenére fontos egy fix napirend kialakítása, mely nem hátráltatja mindennapos teendői elvégzésében, ugyanakkor az elegendő alvást is biztosítja.

A kialvatlanság veszélyes is lehet

A fáradt ember reakcióideje sokkal hosszabb, mint kipihent társáé. Nem egyszer vezetett már balesethez a kialvatlanság, hiszen szervezetünk energiatartaléka is véges. A kamaszok többségénél főként iskolai problémákat okoz- a rendszeres reggeli késések, az órán történő alvás nem csak a tanárok ellenszenvét váltja ki, de a diákot is hátráltatja a tanagyag megértésében.


Később a jogosítvánnyal rendelkező diákok számára jelent nagy veszélyforrást a kialvatlanság. A megnövekedett reakcióidő miatt nehezebben kerüli el a balesetveszélyes helyzeteket. A szülők számára természetesen nehéz feladat egy kamasz meggyőzése arról, mennyire fontos a kipihentség, az elegendő alvás, mégis, néhány (a gyermek számára talán szívtelennek tűnő) korlátozással segíthetik gyermekük pihenését:

- Magyarázzuk el gyermekünknek az alvás fontosságát. Világosítsuk fel az alváshiány veszélyeiről, a balesetveszélyről, illetve a szervezetre gyakorolt káros hatásairól egyaránt.
- Elalvás előtt legalább egy órával kapcsoljuk ki az összes zajos készüléket (tv, számítógép, rádió), a csend segíthet a könnyebb elalvásban.
- Szoktassuk rá gyermekeinket, hogy hétvégén is csak 1-2 órával aludjanak tovább, mint hétköznap, így megszokják, hogy nem lehet két nap alatt bepótolni az egész hetes kialvatlanságot. Előbb-utóbb meg kell szoknia az időben történő lefekvést.
- Bíztassuk gyermekünket minden nap egy kevés testmozgásra. A délutáni torna sokat segíthet abban, hogy "időben elálmosodjon", s eleget aludjon.
- Mindenképpen szoktassuk le a koffeintartalmú italokról, vagy legalábbis korlátozzuk ezek fogyasztását. A délután, illetve este elfogyasztott koffein csökkentheti az álmosságérzetet.
- Tanítsuk meg gyermekeinket olyan relaxációs gyakorlatokra, mely által könnyebben megismerik testük jelzéseit.

A kamaszkor jellegzetesen az önfejűség és makacsság korszaka. Ezek az első szárnypróbálgatások, mielőtt a gyermek véglegesen felnőtté válik. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt) mindennél fontosabb, hogy a szülő jó irányba terelje gyermekét. Az alvás nem csupán �szükséges rossz�, ahogyan azt a tinik gondolják. Fontos szerepet játszik a megfelelő fejlődésben, s mindennapi életünkben. Amennyiben ezt sikerül megértetni gyermekünkkel, sok terhet vehetünk le válláról!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja