SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekkönyvek: Pónik, lányok, barátok

Családinet [cikkei] - 2009-09-28
Sarah Bosse az idilli Münsterben él, svéd gyerekkönyveket fordít és lovas-pónis regényeket ír. Könyveinek visszatérő eleme a természet tisztelete, az alternatív gyógyterápia és a technofóbia. Egyike azoknak a gyerekkönyvíróknak, akik a történeteiket nem titkolt módon a gyerekek (és főleg a lányok) szórakoztatva tanítására szánják.
Gyerekkönyvek: Pónik, lányok, barátok

A Malomvölgyi lovaskalandok című sorozatban egy függelék keretében praktikus tanácsokat is megoszt a lótartással kapcsolatban: a harmadik részből (Tarts ki, Anna!) megtudjuk például, milyen hely az öreg állatok otthona, a negyedik részből (Anna új barátja) pedig azt, hogyan nyújtsunk elsősegélyt lovas balesetnél.

Sarah Bosse
Tarts ki, Anna!
104 oldal
Alexandra Kiadó
Sarah Bosse
Anna új barátja

104 oldal
Alexandra Kiadó


A Tarts ki, Anna! egy igazi detektívtörténet - ráadásul. A detektívek nem mások, mint az első két kötetben megismert Anna és Lujza, akik a lovastanyán élnek szüleikkel. Történik egy nap, hogy megjelenik a tanyán egy zilált külsejű, hippi hölgy két eladó pónilóval. A pónikat meg is veszi a család, mert szükség van rájuk a kibővülő lovasiskola miatt. Csak ezután jön rá a két lány, hogy a pónikat valójában körözik, mert elvesztek. A feladat: megtalálni az eredeti gazdát. A kérdés pedig: vissza tudják-e adni az új kedvenceket, miután úgy megszerették őket. A nyomozás mellett a lányoknak természetesen a vizsgáikra is tanulniuk kell, ami még inkább megnehezíti a dolgokat.
Ha emez nyomozósdi, akkor az Anna új barátja inkább tanmese. A konfliktust az váltja ki, hogy Anna szülei szeretnék átépíteni a lovastanya egyik istállóját vendéglakásokká, az építési engedélyt azonban úrnapjáig sem kapják kézhez. A tanyát ellepik a traktorok, betonkeverők és egyéb mezőgazdasági gépek, ami elborzasztja a lányokat. A zajt a pónik sem szeretik, egyikük balesetet is szenved a zűrzavarban, s még a gyógyulás után is ijedős marad. A sorozatban ez az első kötet, amelyben halványan felébred Annában a másik nem iránti érdeklődés. A pünkösdi szünetben sok gyerek meglátogatja a tanyát, közöttük a hírhedt Bastian is, aki a zajos motorok helyett az állatok iránt érdeklődik - s Annának ez felettébb szimpatikus.

A világtól elzárt pónirajongó lányok mindig tisztelettudóan és választékosan beszélnek, kiegyensúlyozott véleményük van a környezetvédelemről és a továbbtanulásról, de ettől függetlenül nagyon könnyen eltörik náluk a mécses (vagy a teáscsésze, amit zokogás közben a falhoz vágnak). Szinte minden fejezetben sírnak egy kicsit, hol egy igazságtalan helyzet, hol az emberek gonoszsága vagy egy póniseb miatt. Merthogy a világ, amelyben élnek, nem annyira a hiper-környezettudatos huszonegyedik századi Németország, hanem egy nosztalgikus, idealisztikus leányvilág. A hangulathoz illőek Stephan Baumann illusztrációi: a halvány pasztell oldalak biztonságos, napsugaras és érzékeny mesevilágot ábrázolnak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja