SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan játsszunk a babával?

Családinet [cikkei] - 2011-11-18
Egy csecsemő is tud játszani? Ha igen, hogyan szórakoztassuk? Szüksége van játékszerekre?
Az első 12 hónapra vonatkozó ötleteket, tippeket olvashattok cikkünkben, melyet különösen első gyermekes szülőknek, első unokás nagyszülőknek és alkalmi babysittereknek ajánlunk.
Hogyan játsszunk a babával?

A csecsemők szeretik a nyugalmat - Ne csinálj nagy felhajtást!

Előfordulhat, hogy meglátogat a barátnőd és csupa szeretetből telepakolja a kiságyat plüssállatokkal, csörgőkkel, és még ki tudja, mivel. Persze, hogy nem mindig örül ennek a csöppség, és elkezd bömbölni. Ilenykor az öledbe veszed, megnyugtatod, miközben ő lekap egy kulccsomót az asztalról és máris fülig ér a szája. Fél óráig ki sem adja a kezéből, így ti ezalatt nyugodtan traccsolhattok, és ihattok egy kávét.

A babákat nem szabad sok játékszerrel lerohanni, azt pedig pláne nem szeretik, ha még a kezükbe is nyomnak valamit. Néhány játékszert odatehettek a közelébe, de hadd válassza ki ő, melyikkel foglalkozna szívesen. A szakemberek is ezt
javasolják. Sok első gyerekes szülő egész kis cirkuszi előadást rögtönöz a gyereknek. Tornázik, bábozik, énekel, táncol, zörög, beindítja az összes mozgó figurát, stb. Becsülendő az igyekezet, de a kisbabád akkor érzi jól magát a társaságodban, ha nyugodtan, lassú mozdulatokkal játszol vele. Játék közben feltétlenül figyelni kell a reakcióját. Egyik pillanatban tetszik neki, ha grimaszolsz, a másik pillanatban viszont megijed tőle. Ha elfordítja a fejét és sírni kezd, egyértelműen azt jelzi, már nem tetszik neki a játék.

A nyugodt baba receptje

„Anya, apa ott van a közelemben, akkor minden rendben van”.
A gyereket nem kell „kirekeszteni”, azaz nem szereti, ha beteszed a gyerekszobába és ott magára hagyod. A csecsemők keresik szüleik biztonságot adó közelségét. Ha belemerült a bébi valamilyen foglalatosságba, azt ne szakítsd meg hirtelen. Előzetesen jelezd neki, hogy most abba kell hagyni és közben lásson is téged. Menned kell vásárolni, ezért most az öltöztetés fog következni. Te így szólsz hozzá: „most menni fogunk a boltba, öltözni kell, kérem szépen azt a kis elefántot.”

A sok fejlesztés a kreativitás rovására mehet

Nem biztos, hogy amiről te azt gondolod, hogy fejleszti a gyereket, az tényleg jó neki. A különféle éneklő állatfigurák, babák, villogó, zenélő nyomkodható, tekerhető elemes kütyük semmit nem érnek. Ezek csak a szülők elvárásait fokozzák, de nem a gyermeket fejlesztik, inkább a gyártók bevételeit gyarapítják.  A gyermek a játékkal tanul, vagyis a kettő egyet jelent az ő kis életében. Életének első 7 évében átlagosan 15.000 órát játszik egy gyerek, ami napi 7-8 órát jelent. A csecsemő már néhány hetes korában a játék által megkezdi a tapasztalatgyűjtést az őt körülvevő világról. „A gyermeki játék értelme maga a cselekvés.” Ezt állapítja meg Remo H. Largo.

A gyermekek minden tárgyat megvizsgálnak, ami a kezük ügyébe kerül:
„Nagyon tetszik az a hang, amit hallok, amikor a ceruzát az asztalra teszem. Ezt többször is ki kell próbálnom.” „Aha, a pohár leesik, ha elengedem. Tényleg így van? Ezt többször is meg kell ismételnem.” Largo szerint a gyermek magától fogja begyakorolni a veleszületett viselkedéseket. „Anélkül is megtanulja a mászást, hogy ezt szülei megmutatnák neki.”

Az utánzás által is új képességeket fejleszt ki magában a gyermek a játék során. Ez történik akkor is, amikor az első évben utánozza a különféle hangokat. Ez egy fontos lépés a beszédtanuláshoz vezető úton. A gyermek megfelelő fejlődéséhez az is hozzátartozik, hogy szájába vehesse, kezébe foghassa, alaposan megnézhesse a tárgyakat, próbálgassa használatukat. A „játékszer” legyen veszélytelen. Jellemzői: nem fér bele a baba szájába, nincsenek éles, hegyes kiálló részei, törhetetlen, egészségre káros anyagot nem tartalmaz.

Játék a fejlődés tükrében

0-3 hónapos kor

Még nem szükséges játékszer. Az apróság minden figyelmét leköti környezetének érzékelése, mindent magába szív, amit tapasztal. Elég, ha ott vagy a közelében, biztonságban érzi magát a jelenlétedben, beszélsz hozzá. Születésétől fogva énekelhetsz is neki, így felismeri a hangod és örülni fog neki. Nem baj, ha nem tudsz énekelni, nem kell minden hangot tökéletesen eltalálnod, egyszerűbb dalocskák is megteszik. Esetleg oda tehetsz a füléhez egy nem túl zajos játékórát is. Már az is játék, ha utánzod gyermeked hangját: Amikor gőgicsél, nevetgél, hancúrozik, sikongat, te is tegyél úgy, mint ő.

Már az első hetekben is szórakoztatja a babát, amikor változtatod a mimikádat. Formáld a szád különböző alakúra, kacsints. Ezt különféle vidám hangokkal is kísérheted. Mivel a gyermek ilyenkor még nem lát messzire, hajolj közel hozzá, pl. a pelenkázás is jó alkalom erre.     

Vannak, akik szívesen vásárolnak mobil játékokat a gyermeknek. Ezek plafonra vagy a kiságy fölé szerelhető levegőben mozgó, forgó, lebegő figurák. Megítélésük nem egységesen pozitív.
A csecsemők figyelmét állandóan ébren tartják, folyamatos feszültséget okozva bennük. Nem tudják őket közelebbről megnézni, megfogni. Nem is megnyugtatók, hiszen minden pillanatban más helyzetben látják őket. Ellentétben a szoba berendezési tárgyaival, amelyek állandóak, a megszokott biztonságot érzi a baba, ha rájuk néz.  

A harmadik hónapban már érdemes olyan versikéket mondanod, amelyeket ujjaid, kezed mozgatásával kísérsz. Legegyszerűbb az „elment vadászni”.

Egyéb versikék:


Őszi mondóka (mutogatós)
gomba, gomba, gomba,  (öklök ütögetése)
nincsen semmi gondja,   (kezek forgatása)
ha az eső esik rája,        (ujjak mozgatása)
nagyra nő a karimája.    (karkörzés a fej felett)
Az esőt csak neveti,       (szájra mutogatás)
van kalapja, teheti.        (fej ütögetése)


Dombon áll egy házikó, (kezünkkel háztetőt mutatunk)
házikóban ládikó,
(négyzetet mutatunk)
ládikóban kerek tálca,
(tenyerünk körül kört rajzolunk)
kerek tálcán öt pogácsa.
(rámutatunk az ujjainkra)
Arra járt az egérke,
mind megette ebédre!
Hammmm!
(a hammnál "megharapdáljuk")

A gyermekdaloknak, rövid verseknek már néhány hónapos korban fontos szerepük van a beszédtanulás előkészítésében. A sokszor hallott szövegek ritmusa megragadja a gyermek figyelmét, ízlelgetni, próbálgatni fogja a magán- és mássalhangzókat. A későbbiekben ezeknek a mondókáknak a megtanulása edzi a hangképzésben fontos szerveket (ezek a tüdő, az ajkak, a nyelv, szájpadlás, fogak). Fontos, hogy ezeket a dalocskákat, verseket lassan, szépen artikulálva mondjuk el. A gyermek hangképzése biztosítja a száj-orrüreg, a garat és a hallójáratok egészséges fejlődését is.

3-6 hónap

Kézzel-lábbal-fakanállal

A baba ebben az életszakaszban igen sokat foglalatoskodik a kezeivel. Nézegeti, mozgatja, próbálja összetenni őket. Játékszerek közül most azokat érdemes beszerezni, amelyeknek fogantyúja van, pl. karikára szerelt állatfigurák, csörgők, rágókák. Egészen hétköznapi eszközöket is szívesen megmarkolnak a csöppségek, mint pl. egy kanalat, fésűt. Pelenkázáskor, öltöztetéskor, fürdetéskor nagy örömet okoz a picúrnak, amikor megfoghatja csupasz lábacskáit. Gurgulázó nevetéssel fogadja, ha simogatod, néha csiklandozod a talpát, vagy a hasát, nyakát fújkálod. Mivel csecsemőkorban a testkontaktus nagyon fontos eleme a szülő-gyerek kapcsolatnak, mindkettőtöknek különlegesen jóleső, feszültségoldó rítus lehet a babamasszázs. Ezt tanfolyamokon sajátíthatod el, de könyvekből, videókból is megtanulható némi odafigyeléssel.  

Zajkeltés, pancsolás

A negyedik hónaptól kezdve a baba figyelme igen éber, rendkívüli érdeklődéssel szemléli, mi történik körülötte. Most fogja „tréningelni” érzékszerveit és minden ingernek örül. Felfedezi, hogyan tud ő maga is hangokat kelteni. Előszeretettel gyűrögeti a papírt, tetszik neki a zörgés. Célszerű üres fénymásoló papírt a kezébe adni, mert a nyomdafesték nehézfémeket tartalmaz.

A fürdés ünnep a gyereknek. Hallgassátok együtt, ahogy folyik a víz a kádba, az is szórakoztatja a babát, amikor tenyerével csapkodja a fürdővizet. A látványt is igen élvezi, amint szanaszét spriccelnek a vízcseppek. A babaúszással is megpróbálkozhattok, így később könnyebben fog menni az úszástanulás, meglesz a gyermek vízbiztonsága.

Együtt is tudtok „zenélni”, miközben fakanállal ütögettek fazekakat, kartondobozokat, díszpárnákat.

Játék a szemnek

A gyermekeket a gyertya fénye is igen érdekli. Sokáig elnézegetik az asztalra állított gyertya fényét. Ha süt a nap, tükörrel tudsz szaladgáló fényfoltokat vetíteni a falra, de egy zseblámpa is jó erre a célra. Szeretik a kézzel falra vetített árnyjátékokat is.

Kukucska-játék

Takard el kezeddel vagy egy kendővel az arcodat, különösen szemeidet. Majd hirtelen vedd el és mondd: kukucs! Ugyanezt a kendőt a gyerek arca elé is odatarthatod. Ő egy pillanatra azt hiszi, eltűntél, de nem ijed meg. Egy idő után a bébi is el fogja takarni az arcát. Te úgy teszel, mintha megijednél. A gyermekek ettől nagyon vidámak lesznek. Azt is játszhatjátok, hogy az arcodnak csak egy részét takarod el.

A kisbabák maguk is szeretik eltüntetni a tárgyakat. Pontosan ez történik, amikor kidobják játékaikat a kiságyból, járókából. Amikor felveszed, és visszaadod, örülnek neki, hogy „visszavarázsoltad” nekik ezeket. Sokáig nem unják meg, de ne hidd, hogy téged akarnak vele ugráltatni. Csak azt tanulják meg, hogy ha egy tárgy éppen nincs a látóterükben, azért az még létezik.

Szívesen néznek a babák tükörbe is. Amikor fésülködsz, csodálkozva nézik, ki néz veled szembe. Azután ráterelheted a figyelmet a saját tükörképére is.

Játék a testtel

Szeretik a babák, ha mozgatják őket. Erre jó a mozdonyos játék. Megfogod a gyermek lábait a bokánál és hol gyorsabban, hol lassabban mozgatod őket, olyan ritmusban, ahogy egy induló, vagy sebesen haladó, lassító mozdony halad. Lehet közben utánozni a mozdony hangját, vagy énekelheted, a megy a gőzöst. Ujjaddal sétálhatsz a pocakjától a szájáig, csiklandozhatod kicsit.

6-12 hónap

Most már gurulnak, csúszkálnak, másznak a csöppségek a lakásban. Szeretnek tárgyakat magukhoz húzni (kis zsinórra kötött kocsik, állatok). Az is jó, ha egy üres konyhai papírtörlő rolniján átkötsz egy madzagot. A gyerekek ebben a korban már a szüleikkel közösen végzett mozgásos játékokat is igen kedvelik (hóc, hóc katona, térden lovagoltatás, cipelés, hordozás).

Játszhattok babacsúszdát is:

Leülsz a padlóra, a manócskát a térdedre, vagy a combodra fekteted. Lassan felhúzod a lábaidat, közben a baba a hasadra csúszik.  

Liftezős játék:

Emeld fel gyorsan a gyereket, majd engedd vissza, közben figyeld, mit reagál rá, mert némelyik csöppségnek ez túl ijesztő lehet.

Keresgélés, kutatás:


Mielőtt ezt a saját fiókodban tenné az apróság, a következőket ajánljuk:
Szedj össze egy csomó fából, textíliából, műanyagból készült dolgot, majd rakj tele velük egy nagyobb kartondobozt. Lehetnek benne fényes befőttesüvegfedelek, kupak nélküli műanyagflakonok, zsinórra felfűzött parafa dugók, vattával töltött összecsomózott anyagzsebkendő, fakanalak, szorosan rácsavart műanyagflakon, amelybe néhány szem borsót tettél. A lehetőségeknek se vége, se hossza. A tárgyakat időnként cserélgetheted a dobozban.

Ismerkedés a homokkal, talajjal, kavicsokkal

Ha az idő engedi, ismertesd meg a csemetét a homokozóval, és valószínűleg a kavicsokat is szívesen fogja rakosgatni. Arra azért vigyázz, hogy ne kerüljön semmi a szájába!

Az első életév vége felé a gyerekek szívesen gyűjtenek egy csomóba tárgyakat, és szortírozzák ezeket. Szeretnek építőkockákat egymásra tenni, karikákból tornyot építenek. Ehhez fejlesztő játékok sokasága kapható a piacon. Jól tudnak már játszani kis telefonokkal, tologatható autókkal, húzható, megpakolható nagyobb járművekkel. A labdával és homokozó formákkal is meg lehet már próbálkozni. Most fogják igazán élvezni a képeskönyveket, és a bábozás is felkelti figyelmüket.   
 
Azért a baba legszívesebben anya vagy apa ölében, kezében, hasán, hátán érzi legjobban magát. Akár főzöl, takarítasz, vásárolsz, vagy beszélgetsz a barátokkal, - ha megteheted mindig „csüngjön” rajtad a gyermeked. Érezze a mozdulataidat, lélegzetedet, hallja a hangodat, örüljön a közelségednek. Nincs az a játékszer, ami ezt pótolhatná.

Fotó: 
Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja