Megy a Nyúl!
A takarékos, de leginkább a nyugdíjas mindenféle furmányos dolgot kitalál ezek megmentésére, mert a megunt sonka, füstölt, csiribuk, csokoládé darabok, még megmenthetők és kellően tárolva az ínséges időkben jó őket előkapni és újrahasznosítani.
Már kezdésképpen el lehet tenni a mélyhűtőbe becsomagolva a sonkacsontot, főzőlét, valamint a csoki darabokat, ezt a sorsot ajánlom a megmaradt főtt füstölt árunak is. Dobozban, jól lezárt műanyag zacskóban, amiből kinyomkodtuk a levegőt.
Egy - két recept a további felhasználásra:
Mámuska receptje
Hozzávalók:
1 bögre bab személyenként
1-2 fej vöröshagyma
1 szelet füstölt szalonna
A babhoz képest fele mennyiségű savanyú káposzta
1-2 szál fehér- és sárgarépa
Füstölt csontlé és a maradékok (ha nincs, kiválóan alkalmas a füstölt fej, farok, köröm stb.)
1-2 bögre tejföl (kefir) a lé mennyiségétől függően
1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek, só, bors paprika, erős paprika, babérlevél, őrölt köménymag (ízlés szerint)
2-3 deci vörösbor
Elkészítése:
Az előző nap beáztatjuk a babot (a lusták megvehetik konzervben is 1 konzerv/fő)
Másnap először is megmossuk szépen a kezünket, és sapkát teszünk a fejünkre.
A felkockázott szalonnán üvegesre pároljuk a felvágott vöröshagymát, a karikára vágott répákat, majd egy-két deci vízben egy kicsit főzve beletesszük a csemegepaprikát, fűszereket, egy kis főzés után beletesszük a lecsorgatott babot, valamint a füstölt dolgokat, a sóval óvatosan bánjunk, hiszen a lében fövő dolgok is elég sósak lehetnek (utána sózni mindig lehet).
Ha a babunk félig megpuhult, lehet beletenni a kimosott jól kinyomkodott savanyú káposztát, valamint a fokhagymát. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a benne lévő finomságok meg nem puhulnak, mikor minden elkészült, óvatosan hozzáöntjük a felmelegített tejfölt, egyet forralunk rajta és kész!
Legjobb ízű, ha van lehetőségünk, mindezt a szabadban, bográcsban készíteni.
Óriás túró-rudi
Ha maradt csokoládé, javaslom az alábbi kimondottan férfitársaimnak való süteményt, aminek elkészítése nem haladja meg a félórát, és miután nem kell sütni, nem fenyeget az a veszély sem, hogy leégetjük. A siker előre elkönyvelhető.
Hozzávalók:
Egy őzgerincforma, egy toll, vagy ecset a kenegetéshez.
1kg tehéntúró
1 zacskó (kis) mazsola előre beáztatva
2 csomag vaníliás cukor
1 rumaroma (rum)
1 zacskó zselatinpor
1 marék tört csoki (Katica tortabevonó)
citromhéj, cukor, édesítőszer, 2-3 kanál étolaj
Elkészítése:
Fogunk egy mély tálat, amelyben nyugodtan kotyvaszthatunk.
Először is beletesszük a hozzávalókat: túró, cukor, vaníliás cukor, lecsöpögtetett mazsola, reszelt citromhéj és jól összekeverjük. Közben óvatosan, a használati utasítás szerint felolvasztjuk a zselatint, és hozzákeverjük a tálban lévőkhöz.
Az egész krémszerűséget jól belenyomkodjuk az őzgerincformába, fóliával letakarjuk és irány a mélyhűtő.
Másnap kivesszük, egy kis melegvízbe állítás után kiöntjük egy fóliával letakart tálra.
Gőzön felmelegítjük a csokoládét, és beleteszünk 2-3 kanál olajat (margarint), a jobb kenhetőség miatt és evvel szépen bekenegetjük a fagyott alapot úgy, hogy utána a fehér ne látszódjon ki. Irány vissza mélyhűtő, majd egy - két óra múlva áttesszük a sima hűtőbe, pár óra múlva fogyasztható.
Jó évágyat!
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: