SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsvéti brunch - receptekkel

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-29
A húsvét az egyik legragyogóbb alkalom arra, hogy rokonainkat, barátainkat meghívjuk egy brunchra.
Húsvéti brunch - receptekkel

A kifejezés nálunk még ismeretlen, ami egy Amerikában és Nagy-Britanniában kedvelt étkezési formát takar: a reggeli és az ebéd időpontja közötti elhúzódó, ráérős étkezést.

Brunch-on való felszolgálásra ideális minden olyan étel, amit reggel is szívesen adunk, de szerepelhet még a választékban meleg étel is, különböző piték, lepények, mindenféle kencék, melyeket kenyérre, péksüteményre kenhetünk. Húsvéti összeállításunkban ezekhez adunk tippeket.

Spenótos túrótorta

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj

A leveles tésztát terítsük ki (vagy nyújtsuk vékonyra, ha nem előre nyújtottat vásároltunk), vágjunk ki belőle egy akkora kört, amivel úgy bélelhetünk ki egy 18 cm-es tortaformát, hogy pereme is legyen a tortának A spenótot mossuk meg, szárazzuk le, majd konyharuhán szárítsuk le. A vajat melegítsük fel egy serpenyőben, dobjuk rá a spenótot, sózzuk meg, pároljuk puhára, végül adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Törjük át a túrót, keverjük bele a tojást, a kissé összevagdalt spenótot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. A masszát töltsük a tésztába,  majd 200 fokos sütőben süssük 35-40 percig.

 

Kimondottan húsvéti étel a következő:
Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

  • 25 dkg hajszálvékony, jó minőségű gépsonka (Pápai)
  • 2 doboz natúr krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • ecetes torma ízlés szerinti mennyiségben
  • só, bors

A krémsajtot habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal, majd kanalanként tormát adunk hozzá. Folyamatosan kóstolni kell, nehogy túladagoljuk a tormát és ehetetlenül savanyú vagy erős legyen a krém.  Őröljünk bele borsot, ha kedveljük, apróra vágott snidlinget is keverhetünk hozzá. A sonka szeletek rövidebb végére halmozzunk krémet, majd tekerjük fel. Ha maradt a krémből, díszíthetjük vele a tekercsek tetejét. Alaposan hűtsük be tálalás előtt.

 

Rokfort krém

Hozzávalók:

  • 25 dkg rokfort sajt
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • 1 tubus tejszínes krémsajt
  • 2 evőkanál sűrű tejföl

A hozzávalókat időben vegyük ki a hűtőből, ha minden összetevő szobahőmérsékletű, könnyen tudunk velük dolgozni. A sajtot törjük alaposan össze villával, adjuk hozzá a többi alkotóelemet, keverjük habosra.

 

A leveles tészta – amint láttuk az első receptnél – igen jó szolgálatot tesz a konyhában, használjuk bátran!
Paradicsomos, pestos tartlett

Hozzávalók:
egy csomag mélyhűtött leveles tészta
1 dl pesto
2-3 paradicsom
1 tojássárgája
feta sajt
friss bazsalikom levelek
só, bors
 
A leveles tésztát kiterítjük (vagy kinyújtjuk), és 12 centi átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Minden körre ráteszünk egy kisebb tányért, körbe rajzoljuk a peremét éles késsel. A belső kört sűrűn megszurkáljuk villával. Ennek az lesz a következménye, hogy a szélén keletkezett kb. 2 centis sáv szépen fel fog emelkedni, peremet képezve a tortácskák köré, míg a közepe nem. A peremet megkenjük felvert tojássárgájával, a tészta közepét pestoval, teszünk rá 2-3 paradicsomkarikát, és 220 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük a tortácskákat. Ha elkészült, díszítsük friss bazsalikom bóbitákkal.

További receptek: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja