SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsvéti kalács

MoonLady [cikkei] - 2004-03-28
Még mindig emlékszem nagymamám utánozhatatlan, finom süteményire. Így, húsvét közeledtével pedig szinte az orromban érzem foszlós, fonott kalácsának illatát, számban az ízét. Sosem fogok többet olyan finom kalácsot enni.
Húsvéti kalács

A régi recepet azóta elveszett, ez már egy másik, de kellő lelkesedéssel, és gyakorlattal ebből is finom kalács készíthető.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 3.5- 4 dl tej,  1 kockacukor, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő, pici só, a tetejére durvára vágott dió, mogyoró, vagy mandula.

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, és meleg helyen megkelesztjük. A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, majd konyharuhával letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót a cukrot, az olvasztott vajat, és ezekkel jól kidolgozzuk a tésztát.  A tetejét megszórjuk liszttel és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszeresére kelt, kiborítjuk lisztezett deszkára, és beledolgozzuk az előzőleg langyos vízbe áztatott mazsolát.

Három cipóra osztjuk, majd három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle.Vajjal kikent formába, vagy tepsibe tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük míg el nem éri a forma tetejét. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 percig sütjük.

Megjegyzés: ne nyitogassuk a sütő ajtaját és ne vegyük ki közvetlenül sütés után, mert a tészta összeesik. A formában, tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalásnál, a koszorú közepébe festett tojásokat tehetünk, igen dekoratív látványt fog így mutatni.

Fotó: commons.wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja