SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi menü olasz hangulatban

Családinet [cikkei] - 2014-12-19
Nem kell vérbeli olasznak lennünk, vagy a napfényes Itáliáig utaznunk, ha déli ízekkel dobnánk fel a karácsonyi menüsort. Elég néhány Olaszországra emlékeztető fűszer, gyümölcs, és máris kész a hamisítatlan mediterrán étel, amelyet bárki kipróbálhat, aki a hagyományostól eltérő ízvilággal lepné meg szeretteit karácsonykor.
Karácsonyi menü olasz hangulatban

A magyar és az olasz konyha ugyan sokban eltér egymástól, ám elég néhány különleges fűszer és gyümölcs - mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, csillagánizs, aszalt füge, szárított datolya, dió -, és máris olaszosra formálhatjuk kedvenc ünnepi étkeinket.

„Az olaszoknál karácsonykor kedvelt fogás a Capitone hal és a lencseragu, amit egy olasz specialitással, a Zampone-val, (töltött malac) együtt szoktak fogyasztani” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki családja körében főleg magyar ételeket fogyaszt, és ezeket szívesen készít el ünnepekkor is. „Nagyon szeretem a pontyból készült halászlét, vagy a harcsapaprikást kapros-túrós csuszával, valamint a székelykáposztát, de az egyik nagy kedvencem a töltött káposzta. A mákos, diós bejgliért pedig egyszerűen odavagyok, bár én az utóbbit meg szoktam bolondítani egy kis kávéval. Ezek a fogások az ünnepi asztalon is jelen vannak, de nálunk a vaníliás-mazsolás Panettone kalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony” - árulta el Simone.

Az olasz ízek szakértője szerint, mediterrán ételeket a magyarok is képesek az asztalra csempészni – példának álljon itt a Trattoria Gusto étterem karácsonyi menüjében is megtalálható ízletes kacsa fogás.

Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve

Hozzávalók 4 főre:

4 kacsacomb, 30 dkg kacsamell, 10 dkg angolzeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg (4 kisdarab cékla) cékla, 32 dkg carnaroli rizs, 40 g vaj, 30 g mogyoróhagyma, 5 g friss zsálya, 5 g friss kakukkfű, 5 g friss rozmaring, 1l húslé, 0,5 l testes vörösbor, parmezán, só, bors, kevés liszt


A kacsa elkészítése:

A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.

A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.

Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.

Rizottó elkészítése:

A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.

A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.

A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.

Buon appetito!

A Trattoria Gusto teljes karácsonyi menüsora:

  • Bresaola batyu (Füstölt, sózott hátszínszeletek) Caprino-sajttal töltve, diós pestoszószal
  • Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve
  • Almás-diós batyu, forró vaníliaöntettel, kandírozott gyümölcsdarabokkal
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja