SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

1 tyúk - 1 hét, avagy heti menü egy madárból

Eisenstock Ildikó [cikkei] - 2011-03-08
Az alábbi ötleteket azoknak ajánljuk, akik nem sajnálják az időt akár egy egész heti menü (napi egyszeri meleg étel, ebéd vagy vacsora) megtervezésére, és egy kis főzésre. Ezzel az étrenddel a spontaneitást ugyan száműzzük a konyhából, de nyerhetünk jó néhány órát az ügyes bonyolítással, ráadásul pénztárcánk is biztosan hálás lesz a jó beosztásért, improvizációs hajlamainkat pedig kiélhetjük a következő heti ételsor kitalálásánál.
1 tyúk - 1 hét, avagy heti menü egy madárból

A madaras hét úgy kezdődik, hogy pénteken reggel elballagunk a piacra, és veszünk egy szép, nagy, konyhakész tyúkot. Ez a jól fejlett madár, legalább 3 kilót nyom, és, ha ügyesen választunk árust, akkor akár már 1500 forintért a miénk lehet.
A hatalmas zsákmány mellé jó, ha kerül még a kosarunkba egy jó nagy adag leveszöldség, 5-600 forintért, 2 kiló burgonya, rizs és (mélyhűtött) zöldborsó, együtt 1000 forintért, hagyma, fokhagyma, tejföl, olaj kb. 800 forintért.
Ezzel az alapkészlettel nekivághatunk a szombattól péntekig tartó hétnek.

Lássuk, mi lesz a tyúkból, hogyan készíthetünk belőle, minden napra valami újat!

Szombat-vasárnap: tyúkmell vadasan, burgonyagombóccal

A megmosott, megtisztogatott tyúkot feldaraboljuk, és a következő adagokban lefagyasztjuk:

- aprólék máj nélkül, 1 alsócombbal kiegészítve
- 1 felsőcomb
- 1 egész comb és a máj

A csontos, bőrös mellet 5 deka szalonna kiolvasztott zsírján elősütjük, majd bő 1 kg vegyes leveszöldséggel (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Fűszerezés: só, bors, babérlevél, borókabogyó, hagyma.
Amikor a hús megpuhult, a csontról lefejtjük, a felét félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldségeket a lezsírozott főzőlével együtt turmixoljuk, majd egy kevés mustárral és tejföllel pikánsra ízesítjük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Ezt is megfelezzük, és a kimért részt a felszeletelt húsra öntjük.
A burgonyából készített apró gombócokkal vagy krokettekkel kínáljuk. A hús és mártás másik fele vasárnap kerül az asztalra.

Hétfő: a maradék vadas mártás a maradék hússal, tésztán tálalva

Mivel a mell elég méretes, biztos, hogy nem fogy el két nap alatt, ezért kisebb kockákra vágva összekeverjük a mártás végével. Esetleg egy kevés tejföllel megszaporíthatjuk, majd 50 dkg apró száraztésztát kifőzünk, és a mártásos hússal leöntve kínáljuk.

Kedd: raguleves 1 alsó combból és az aprólékból (máj nélkül), tejberizs

A lefagyasztott aprólékot kiengedjük. Az alsó combot kicsontozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, a hátat kisebb részekre vágjuk, a szárnyakat ízeikre szedjük. A húsos részekből, 4 sárgarépából, 2 petrezselyemgyökérből, 1-1 darabka zellerből és karalábéból sok hagymán indítva, kevés liszttel meghintve, esetleg 2 evőkanál zöldborsóval gazdagítva egy sűrű ragulevest főzünk. Tehetünk bele apró galuskákat vagy néhány maroknyi betéttésztát is, aki szereti, egy kevés citromlével savanyíthatja, citromhéjjal ízesítheti, 1-2 evőkanál tejföllel krémesítheti.
Ezt is két részre osztjuk, kedden kerül az asztalra az első fele, utána pedig forró lekvárral nyakon öntött tejberizst kínálunk.

Szerda: a raguleves maradéka és kelt pite

A ragulevest újramelegítjük, ha nagyon besűrűsödött, egy kevés vízzel hígítjuk, utánaízesítjük.
A második fogás kelt pite. Ehhez 5 deci tejből, 2 deka élesztőből, 3-4 evőkanál cukorból, 5 dkg vajból és 40 deka lisztből galuskatészta sűrűségű masszát keverünk. Vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, 1 órán át kelesztjük, majd durvára darabolt cukrozott dióval megszórjuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük. A raguleves után ezt a tésztát kínáljuk, porcukorral meghintve, tenyérnyi kockákra vágva.

Csütörtök: a másik combból a májjal rizottó (borsós-májas rizses hús)

A kiengedett combot kicsontozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Pirított hagymás alapra dobjuk, a csontot is beletehetjük, hogy a pörköltalap sűrűbb legyen. Amikor a hús már majdnem puha, 4 evőkanálnyi fagyasztott borsót is belekeverünk, végül a kisebb darabokra szelt májat is beletesszük, és készre főzzük.
Közben 20 deka rizst puhára párolunk, majd a húsos-zöldborsós raguval, amiből a csontot kidobtuk, összeforgatjuk. Petrezselyemmel gazdagon meghintve, friss salátával kínáljuk.

Péntek: a felső combból zöldséges tyúkhúsleves, utána zöldborsófőzelék

Pénteken az utolsó csomag is előkerül a mélyhűtőből. A tyúk felső combjából sok-sok zöldséggel szépen aranyló húslevest főzünk. Amikor a leves elkészült, a combból kiemeljük a csontot, a húst felkockázzuk. A levest cérnametélttel és a benne főtt hússal és zöldséggel tálaljuk.
A második fogás zöldborsófőzelék tejföllel sűrítve, petrezselyemmel meghintve, kemény tojás vagy sült virsli feltéttel.

Szombat reggel (ez már a ráadás!): a levesben főtt maradék húsból és zöldségből pástétom

Ha az előző napi levesből marad a lábas alján egy kevés főtt zöldség és hús (szinte mindig marad), akkor abból nagyszerű pástétomot készíthetünk. Ehhez a húst és a zöldséget aprítóban pépesítjük. Beleütünk 1 tojást, fűszerezzük finomra aprított hagymával, fokhagymával, mustárral, sóval, borssal, pirospaprikával, morzsolt majoránnával. Ha leves is maradt, akkor abba 1-2 szelet kenyeret áztatunk, majd kicsavarva a fűszeres masszába keverjük. Ha kell, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük, azután egy vajjal kikent tűzálló formába simítjuk. Forró sütőben 20-25 percig sütjük, majd melegen vagy hidegen, pirítósra kenve kínáljuk.

Így beosztva egy méretes tyúk a leleményes és szorgos háziasszony vagy háziember keze nyomán több mint egy héten át ellátja jó falatokkal a családot. Hasonló módon felépíthetjük a család heti menüjét más alapanyagokból is.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Fotó: artiste29/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja