SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

Családinet [cikkei] - 2015-02-02
A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó - a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak, amelyek közül a Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel egy olyan étel, amelyet mi is könnyedén el tudunk készíteni. Így otthon is minden adott a karneváli hangulathoz!
Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

A farsang az önfeledt szórakozás, a parádés jelmezek, a télbúcsúztatás és a bőséges lakomák időszaka. Aki azonban a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont néhány ízletes, olaszos fogással.

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-je, aki gyakran örvendezteti meg családját magyar és olasz fogásokat ötvöző ünnepi menüsorral. „Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy az otthoni farsangi fogásokat egy kis olaszos íz- és színvilággal dobja fel, az bátran kipróbálhatja Simone lazacos receptjét. Jó étvágyat!
 

Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db 20dkg-os bőrös lazacsteak
  • 2 dl száraz Martini
  • 10 g rózsabors
  • 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz)
  • 2dl zöldség alaplé
  • 2dl főzőtejszín
  • néhány gerezd fokhagyma
  • köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom
  • só, bors

A lazac elkészítése:

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!

Jó étvágyat!

A Trattoria Gusto teljes farsangi menüsora:

  • Tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújt, parmezán válogatással, balzsamecetes redukcióval
  • Házi tésztabatyu tőkehallal töltve, sáfrányos mártással, szárított paradicsommal
  • Grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal, bivalymozzarellás rakott padlizsánnal
  • Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel
  • Sült olasz tésztalapok olvasztott csokoládéval, pisztáciával rétegezve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
A szerkesztő ajánlja